www.zenker.se

Liber 1988

December 1987
Januari 1988 Februari 1988 Mars 1988 April 1988 Maj 1988 Juni 1988
Juli 1988 Augusti 1988 September 1988 Oktober 1988 November 1988 December 1988

Omslagsbilden visar Badelunda kyrka i vars hägn Tiblinska fäder vilar.
← Onkels transparenta julklappspapper.

Praefatio

Just nedstigen från operationsbordet på Huddinge sjukhus efter ett ingrepp mot grön starr fattar red. pennan så sent som den 7 december för att skildra det gångna året. Året med Teresas studentexamen och den varma sommaren och vår nedflyttning i södra flygeln.

Mamma brukade berätta sagor om Peter Plys, en tomte som bor under en sten i Bastuhagen, och som smyger sig fram på natten och målar jordgubbarna röda. (Namnet lånat från författarpseudonymen till boken "Fint sätt på sängkanten", som i sin tur lånat det från den danska benämningen på Nalle Puh.)
Quod evenit....

December 1987

Nu hade morbror Erik fört sin dopgåva av mimmi, den stora bibeln, hem till Falun och Erik läste texten ur E. E. Terserus' Heliga Skrift, men den gamla översättningen förstods inte av Rolfs barn.

Teresa, Erik med barn, Onkel och red. var i Ottan. På annandagen kom Ingela med sina fyra [sic] barn, Christer och Ann Margret tillsammans med Olle och Gunilla från Hacksta på julkaffe. Då ringde just Björklunds och frågade om dom fick komma ut med Jan och hans italienska fästmö, så det blev rätt fullt och trevligt.

Tack för senast från Hacksta.
Vi bjöd också Ehlins tillsammans med Olle Insulander. Här är deras villa i Fanna.

← Här vidrör Annika ett dystert kapitel, som vi andra tvingas förtiga med ssstörsta möjliga tyssstnad.

 

 

 

 

 

 

Januari 1988

Åter i Stockholm lyckas farmor på Rea komma över vit (vintervit) ylleblus och dito kjol 618:- (1264:-).

Seniorerna besöker Frimurarorden. Hochinteressant!

Onkel, vill Du ha en liten kvällssmörgås? - Tack, 20 min. (D.v.s. 1/3 Vikabröd.)
Toyota Corolla 84 besiktigad 88: "Den är som ny!" Jag klappar besiktningsmannen.
Paul Bergström, Stig Norling.
Men då blir det i stället svårt för Rolf att få tillräckligt många kalvar att köpa.
Leif Bergström, Eva Stenberg, Lennart Nygren.
När Birr och Rolf kommer hem från Knuttes i Orresta vid 22-tiden får dom ett samtal från lasarettet: Teta ligger på intensiven efter en bilolycka. På väg till Bålsta vid 18-tiden, när bilen med 5 ungdomar slog runt och hamnade på ett gärde, hade Teta blivit medvetslös. Ingen fick livsfarliga skador men Teta blev sen sängliggande och kunde ej läsa. Många nyfikna stannade vid olycksplatsen men ingen erbjöd hjälp. Vår lilla Teta.
Alf Larsson Lännäs, Rune Pettersson.
Christian kommer in på gymnasiet i Winterthur och börjar läsa latin med väldig fart.
Olle Hakelius.

Vi bjöd Harry, garagegrannen på kaffe, när vi fick höra att hans Aina dött för flera veckor sedan.

När man ringer till Salta för att träffa Rolf, kan det låta så här:

Zenkers har fått en telefonsvarare i julklapp, tala nu.....

Jag hade så svårt att gå, så jag i min förtvivlan köpte 2 par skor på Scholls, ett par 37 och ett par 38 och satte ihop. Detta var innan jag fick mina ortopediska.

Februari 1988

Vi hade fått teaterbiljetter till 70-årspresent av Sixten och Anna Stina, som vi först nu utnyttjade och såg Sven Lindberg som Den Inbillade Sjuke.

1½ år med olika läkarbesök och remisser tog det för mig att få mina ortopediska skor. Skor som gav livet en ny vändning helt schlagartig. Visst ser dom ut som dom som Erik brukar beteckna som "fruskor", men vad gör det när man orkar hur mycket som helst med dom och känner sig fullständigt oövervinnerlig.

Lilly Sandberg, 70 år, med mottagning i dotterns våning på Lodgatan. [Fattas ett foto?]

Onkel håller ett som han säger bejublat tal till svenskar och fransmän på Tekniska museet.

Margareta, som nu bor i egen våning i Enköping, hade fått en uppgift på Ljunggården, nämligen att följa patienter till sjukhuset när så behövdes. Då kom facket och satte stopp för denna insats, som var oavlönad.

Vi var på så trevlig middag hos Sixtens i februari tillsammans med Villes och en lärarfamilj Arvidsson.

Onkel åter i Toulouse och på den goda restaurangen L'Entrecôte.

Greta och jag drack kaffe på NK och köpte sen gardiner till salen på Salta på Harald Löfberg.

Så var det deklarationsinformation på Fanfaren och då kom D.N. och ville fotografera mej. Det här var ett nytt initiativ som skattemyndigheten tagit. Men inte ville man gå genom hela Sverige som en stackare som ej kan deklarera själv.

Sen blir det Calgary-OS och semla, en jättestor med mycket vispgrädde åt Onkel, som ej som alla andra har för mycket kolesterol. [Ironi. /SZ]

Den 27 februari kom Rolf lyckligt hem med sin familj efter fjällveckan.

Vi hade Björnssons hemma en kväll och Sixtens och Montys en annan. Och Elsa Günther på söndagen innan det var dags att belamra bordet med deklarationsblanketter.

Vi vinner 4200 på 55 premieobligationer.

Karin, 11.

Mars 1988

Teta tar körkort den 10 mars.

Jag tilltvingar mig ett besök hos Lindhé, tandläkaren, för att våga resa i väg mot Södern. Kl. 6.10 startar vi med taxi till Arlanda, där Ove Sundberg inför Fermenta-rättegången mumlar till en bekant: Jag ligger lågt.

Brev från Marianne (Nanna) Schweitzer den 19 mars 1988.

Vi landar bryskt på Kloten i den starka blåsten och planet måste ses över efteråt. Alla hemma och glada. Christian visar sitt nya skrivbord.

Gerd mådde illa i alla kurvorna på vägen ned från borgen i Cagnes, och sen av Heißhunger en söndag f.m. när vi inte fick tag i nån restaurang som var öppen nära Place Massena. Jag fick springa och leta efter en smörgås. Och efter en pain beurré blev allt bra igen. - Men jag blev förkyld och febrig och vi bokade om hemresan och hade sen svårighet att bli hämtade på Kloten för jag hade inga Fränkli att ringa för. Men vi säger som det står på soluret i Nice: Horas ne numerem nisi serenas.

När vi lämnar Brütten för att det är sista dagen som vi får flyga billigt, säger Gerd åt flickorna: Nu är Ni väl glada att Ni får flytta in i Ert rum igen? - Nej, Ni kan stanna ett halvt år tills det blir billigt att flyga igen!

På påskresan ut till Salta satt Gerd utan rock i bilen och blev hes så han ej kunde prata. Usch, så orolig man blir. Och Gerd kunde ej vara med på Beckas 18-årsdag i flygeln. Hon fick två silverstakar.

"Geijer" var det svåra storkrysset i Sv.D.

April 1988

På annandagen var jag ensam i kyrkan och fick åka hem med gamla Eklund i Jordsberga, som hade hört klockringningen på promenad till "Salta skillnan". Det var så vackert så jag tog av mej mössan.

Onkel skjutsade hem oss för vårt batteri var slut. Nu var Gerd frisk igen.

Nu skulle Annica komma till Farsta ett par dar på påsklovet. Hon kom men fick genast krypa i säng och var sjuk. Sen kommer Maja till Stockholm och dom träffas på Åhléns och vi far till Salta.

Vi far i förhyrd Pick-up till Stigsbo två gånger på dagen och hämtar större delen av möblerna, varvid trappan brakar ihop under de tunga skåpen. Vemodigt att tömma Stigsbo. Sen återvände vi dödströtta i snöyra och 0° till Farsta den 11 april.

Lördagen därpå kommer Erik och Karin till Salta för att välja ut böcker.

Jag börjar läsa annonser i Land efter lämpliga hyresgäster till Stigsbo och fastnar för [N.N.], som satt ut både adress och telefonnummer. Det visar sig att Erik känt honom i Seco, men själv tycks [han] ej koppla Zenker-namnet till Erik.

Anm. 6 april 1988 var en onsdag. Det måste ha ställt till det? /SZ


Rolf yttrar sig om fusionsplanerna och betecknar sina föregångares inlägg som träaktiga. - Han köper en av Nisses traktorer på Kurö-auktionen.

En dag ringer han hem till Farsta: "Vi skulle vilja flytta upp i Stora Huset nu och inte först om 5 år som det var sagt. Blev Du ledsen nu?"

Sven Hånnberg, Bo Gustavsson.

← Min klasskamrat Bilha i realskolan. /SZ

 

Ett stycke utelämnat.

Avslutningen utelämnad.

 

Isabella Levi, Lennart Levi, Ragnar Levi, Richard Levi, Töres Theorell.

 
Dom tyckte emellertid att hyran var för dyr och vi började då annonsera.
 
Avslutningen utelämnad.
1968. [Oblekt version inscannad från dia här.]

Hade hört av Ulla Carlowitz att man skulle passa sina ögon, så att man inte brådstörtat måste in på sjukhus, så när jag märkte att det ena var sämre än det andra skrev jag till Huddinge och bad om tid. Nej, man måste ha remiss. Då gick jag till City-Akuten och fick öronen utpetade och sedan även på deras ögonavdelning. Början till grå starr, men inget att bekymra sig för. Den kvinnliga läkaren var närmast sur för att jag besvärade.

23 april. Mandeltårta med EZ på och telefon till Brütten, men då hade dom gått på Hippemayers silvriga bröllop, sa Karin. Christian och Christina vill ej prata. "Det blir för dyrt." Dom satt nog och såg på något ruskigt i TV.

ERIK TILL WASHINGTON.

ONKEL SÄTTER KANOTEN I SJÖN PÅ ÄNGSÖ 30/4.

I Stockholm kostar ringskifte 120:- i april, i Enköping 90:- i november. Båda på Statoil.

Med god mat.

Carl Gustaf von Ehrenheim, Christer Johansson, Karl-Gustaf Insulander, Sven Hånnberg, Sven-Börje Eriksson, Bo Gustavsson.

Maj 1988


Alvar Lindell är expert på gamla möbler och renoverar Evas byrå, sekretären - skrivbordet från Stigsbo, som en gång stått på Ryda kungsgård och räddats undan branden år 1795 [nej, 1791], Gripsholms-stolarna, svarta fönsterbordet, faster Märtas almbyrå.
Alvar Lindell, Karl Gustav von Ehrenheim, Märta-Stina Zachrisson.
Anders Bengtsson, Anders Johansson, Anders Eriksson, Christer Johansson, Michael Insulander, Erik von Ehrenheim, Bo Gustavsson.

Den 10 maj hade Ulla C. syjunta och Valter hälsade i dörren. Han hade yrsel.

På pingstdagen åt Rolf, Teta och Annica middag med oss i salen. Tetas studentexamen närmar sig och hon vill ha bjudning, men utan oss gamla.

På annandagen far vi till Simtuna tingshus, där kyrkoherde Blomfelt ("ej von B, adlig är jag endast på mödernet") håller föredrag om Skalm av Karelen, en svensk krigare på 1600-talet som gifte sig till Salta ("alldeles som hr Zenker").

"När Onkel kom till jorden, det var i maj när göken gol."

Onkel fick av Filippa, sin sekreterare, ett litet parasoll att skydda vinflaskan med, när man sitter på altanen och solen gassar. Han rusar upp efter kameran och tar ett flygfoto av middagsbordet.

Av oss fick han "en detalj till datorn, som vi ej kunde bära uppför trappan". Fylld av de mest onda aningar rusar Onkel ned. Men det var bara en stol rustad och omklädd att sitta på framför apparaten.

 

Rolf kommer hem från Elmia glad i hågen. Han har köpt en vedklyvare, ska nu köpa björkmassa från Strömsta och leverera brasved till Tessin och övriga Syd-Europa, där dom har ont om ved.
Lars Helgstrand.
Anna-Lisa Köndell, väl.

 

Gerd har ingen lust att gå på Atlas middag och då skulle det sen visa sig att det var så hemskt roligt för oss båda två.

Jan Cavallius.

Vi fick den allra sista parkeringsplatsen och kunde sen vandra in och hälsa på alla Gerds gamla vänner och bekanta. Dricka kaffe i den underbara solen på gräsmattan, åka ner i gruvan och titta på alla utställningar. Gerd hälsade på Munck och sin kinesiske vän, som jag kom att sitta vid under lunchen tillsammans med ing. Öhrn.

Gerd var så nöjd: "Hör Du, det gick över förväntan, sitt här, så ska jag gå en runda till."

Underbar mat och fantastiskt god glace. Inte vågade jag dricka vin. Så fick vi var sitt paraply.

Knutte lånar barnvagnen som både pappa Elof, jag och Rolfs barn legat i, till en dräktparad i Orresta.

Den 30 maj har Onkel två dar kvar på sin semester och sticker till Köpenhamn för en natt och går på Tivoli.

Foten gör ont efter en vrickning och han törs ej springa på hela sommaren.

Juni 1988

Kaffet drack dom i Teda skola. Ösregn.

 

Mona Wikström, Mats Lennström, Edvard Linder, Inger Linder.

I början på juni drog vi oss till Stockholm dels för tandläkarbesök, dels för att Teta skulle ha fest på Salta redan före studentexamen. Och fredagen den 3.6 for jag med Onkel ut till Arlanda, dit Erik anlände bra trött för att på söndagen fortsätta till Helsingfors på sammanträde. Han sov sen till 6.30 och jag, som alltid vaknar tidigt, sov till 9.45 och missade så många av de dyrbara timmarna med honom. Gerd stannade hemma men vi for in och mötte Onk. på NK. Sökte förgäves lämplig datalitteratur, åt lunch på Arnolds och såg på Maraton i regn, där både Stefan och Erik hade bekanta med.

Sen till Farsta. Jag somnade 1.30 och vaknade 4.30. Vi for i väg med bilen till Arlanda för att Erik säkert skulle komma med Pan Am. Till Salta kom vi redan kl. 9.00 och gick då i säng, men ack, först väckte oss Becka, sen Rolf som skulle upp och städa efter Tetas lyckade studentfest. Rolf hade också tagit emot kyrkoherde Blomfelts kulturresenärer, som skulle bese bl. a. Skalms Salta.

Märta Stina Zackrisson, Ivar Karlsson, Frank Blomfelt.
Erik på väg till Helsingfors 4 juni 1944 [sic!].
Frank Blomfelt, Siri Lundgren.
Erik förutskickade att han nog måste låta barna fara ensamma till Salta i sommar, enär han måste stanna på plats och bevaka sina intressen vid den stora omorganisationen. Vidare går herr Fuchs i pension. En kort tid tidigare hade Erik sökt och erhållit en ny tjänst. Nu blev åter en annan tjänst ledig och Erik ansåg sig ej kunna vara sån Hopp-Jerka så han sökte den också. Då blev han i stället tillfrågad om han ej ville ta den tjänsten och tackade förstås ja. Detta under Fuchs ledning. Sen kommer Fuchs' efterträdare Herr Fröhlich och säger: Sie habe ich nicht haben wollen. Men Erik oroar sig inte. Det ska nog gå att komma överens med honom.
Maraton 5 juni.

Erik hade för övrigt landat mitt i Ebbe Carlsson-affären och Anna Greta Leijon avgick just i dessa dagar.

På Karl Gustafs 73-årsdag var vi 10 personer runt ett gott bord på Hjulsta.

Tetas studentexamen randades med ösregn. Gerd och jag parkerade vid Westerlundsskolan d.v.s. Domus men gick sen till Westerlundsstatyn, där Rolf och Birr stod med skylten TERESA, gjord av björkgrenar, samma material som Rolf så framgångsrikt använde i sin bokhylla några decennier tidigare. Det var egendomligt att se den nya tidens studenttåg: en grupp på ett 50-tal hemsamariter, pojkar som i st. f. lagerkrans på kavajuppslaget bar kondomer. Men på Salta firades det sen glatt med alla Edklintar.

En lärarinna säger efteråt att Teta är så begåvad och skulle haft mycket finare betyg om hon ej varit sjuk så mycket. Det var väl bilolyckan.

 

Karin Svensson, Patric Andersson, Lena Krohn, Annsofi Ohlsson, Maja Rotander, Helena Ahrebo, Peter Sterneborg, Anne Ferm, Thomas Pettersson, Anita Sollenberg, Pernilla Sandin, Charlotte Wallin, Lotta Börjesson, Claes Tidestav, Per Holmberg, Jörgen Åberg, Joanna Rembielinska, Charlotte Hemlin, Mathias Holmgren, Ingemar Falk, Jan Larsson.
Däribland Becka.
Ola Axelsson, Anneli Sunnsvik, Raija Söderlund.
[Baksidan tyvärr fastklistrad.]

Våren är varm och ovanligt skön. Onkel kan varje veckända vara ute och paddla. Elsa Günther kommer några dagar innan det är dags att vi ska fara till:

På STORA-lunchen hade räkorna fått stå uppdukade i solen 1½ timme men jag mådde bra av dem ändå. Och hade trevligt sällskap från Norrköping.

På Britsarvsvägen blev vi hjärtligt mottagna och bjudna på fin laxmiddag. Det var så vackra dagar och vi njöt i solen i trädgården.

Erik och Karin planerar att sälja villan och flytta till Göteborg. Nog vore det synd, när den är så stilig nu efter tillbyggnaden.

I Falun fick vi läsa om Muncks död. Gerd hade ju nyss träffat honom på Atlas-festen, 83 år men i full gång, glad och nygift och som ordförande i Guldklubben höll han ett långt tal. Lång och ståtlig var han själv. Hans dotter Ingrid chef på Ui.

På hemvägen från Falun tog vi åter paus vid Silvköparen och kom hem nöjda och belåtna.

John Munck af Rosensköld, Margret Christie-Munck, Lars Munck af Rosensköld, Stefan Bernson, Jacques Borelius.
Senare fick vi höra att Munck kört ut på huvudväg i Danmark utan att iaktta stopplikt.
John Munck af Rosensköld, Ingalisa Englund-Munck, Margret Christie-Munck, Lars Munck, Ingrid Munck, Vibeke Bernson, Maria Munck, Göran Yström.
Nu far Gerd och jag till Stigsbo för visning. Det är 20 år sedan vi flyttade in:
Hur ska man kunna välja bland alla som vill hyra? Hu, så ansvarsfullt. [Inscannad, oblekt version här.]

Först kommer en glad snickarfamilj med 4 barn i alla åldrar. Sen [visitkort utelämnat] med sambo. [Rekommendationsbrev utelämnat.] Sture utbrast, nästan innan han hunnit stiga ur bilen: "Här vill jag bo till döddagar!" - "Du ska då alltid rusa i väg", sa [hans fru], som tyckte det var för ensligt. En akademiker från Ultuna blev så ledsen, när vi beslöt oss för [snickaren X med fru och barn], som var och alltfort är så begeistrade. Och har lätt för att underhålla både gården med sin yrkeskunnighet, och oss med sin entusiasm. Dom bjöd t.o.m. dit oss i augusti, men vi fick tacka nej för min operation. Sen beror det på hur häftigt dom renoverar.

Då kommer Karl Gustaf Insulanders kontrakt till heders. Han ringde in förslaget från Hjulsta till Farsta och bad sen om ursäkt för att han uppehållit mej i en halvtimma.

Till all lycka avgränsade jag ämnet till "Europe's Future in Remote Sensing". Det här var ett år innan Berlin-muren föll! /SZ

Genom Rotary-förmedling hade jag åter kommit i kontakt med min brevvän från 1931, Emine von Halle, nu Harms. Och när sommaren var så ljuvlig ringde jag till Travemünde och bad dom komma hit. Leider geht das nicht, wir haben Gäste eingeladen für nächste Woche. - Dan därpå ringde Emine: Wir kommen. Die Gäste haben wir ausgeladen. Am Dienstag 22 Uhr sind wir bei Euch.

Lika varmt och härligt var det när klockan slog 22 och en telefonsignal kom från bensinstationen i Enköping. Gerd och jag for in och tänkte: Vad har vi ställt till med? Det var som att ha svarat på en äktenskapsannons, föreställer jag mej. - Där stod dom emellertid vid B.P. Vi omfamnade varann och deras röda Mercedes fick följa efter oss. Dom är så förtjusande och vi blev genast så goda vänner. Det var som om vi känt varandra sen 1931.

Hellmuth Harms, som varit professor i Strassburg i teknisk fysik och kollega till Weizsäcker, hade, när alla universitet var stängda 1945 satt upp ett plakat i Hamburg: Ich lese wieder! Han fick 7 studenter, som Emina försörjde med mat. Nu har hans son övertagit rektoratet och har 1000 studenter.

Vi for till Boglösa och tittade på skålgropar, plockade smultron i Bastuhagen och skulle vid avresan bese Strängnäs domkyrka, som emellertid stod under fullständig renovering med altarskåpet borta. Då tog jag fram min kaffeväska och vi satt på en soffa just här ↓. Det var så overkligt vackert.

Juli 1988

Gerd och jag hälsar en söndag på hos Birgit Envall f. Wässman i Skälby, Badelunda.

Att resa till Stockholm Tur och retur lågpris, pensionär, kostar numera 58:- inte 3.20 som förr i världen, när man var något yngre och ej var berättigad till pensionärsförmåner.

Becka och Johan äter middag med oss på altan och det var så trevligt att få rå om dem.

Få se, vad Rolf säger om det här! Leder ändå inte Solo med sina 67 % fleromättat fett? Nu har Onk. också sällat sig till kolesterolskaran.
Lillemor Hvitfeldt, Stig Holm.
Valter Carlowitz.
Vi hade rest till Farsta för att delta i Valters begravning, men Gerd stannade hemma för det var så hett den dagen. Det var en ljus högtid och den första begravning jag varit på där ingen bar sorgkläder. +30°. Vi hade farit till Farsta kl. 22.00 på måndagskvällen, för allra först måste vi ju se MATADOREN, den roliga danska TV-serien. Sen for vi ut på kvällen igen på tisdagen kl. 22.00 efter begravningen och kom 1 minut innan Onkel kom hem från Ängsön, så härliga dagar var det.
Den 6 juli ringde jag till banken och frågade om Ehlins var hemma. - Ja. - Då tog vi på oss våra bästa kläder och for in och letade rätt på villan i Fanna. Men där var tillbommat. Tillbaka till blomsteraffären. Jo, bankmän skulle fara ut till deras sommarställe och fick ta med våra rosor.

Det var ett otroligt intressant föredrag och en god lunch och mycket god stämning. Det var Rolf som ordnat det hela men Birr kunde ej vara med ity hon förberedde Beccas förlovningsfest i flygeln. Där träffade vi Johans så trevliga föräldrar Diana och Åke och hans syster Lou-Lou. Becka hade förresten tagit körkort just precis i samband med sin 18-årsdag. Teresa kan ej vara med. Hon arbetar på ett sommarhem för autistiska barn i Västmanland.

Friluftsgudstjänst i Leversta i år också med Tipsrunda: Transsibiriska [tippar] jag har 97 stationer. Detta gav mig, tror jag, ett 3:dje pris med andliga bokmärken.

På Gerds födelsedag var Karl Gustaf och Inger med liksom Stefan, Rolf, Birr och Annica.

Onkel och jag körde med Rolfs släpvagn in Evas byrå och Ryda-sekretären till Lindell för reparation. Tappar vi en låda utanför Spelbo och blir upphunna av en snäll bilist, som tagit den i bakluckan.

Den 15 juli redan börjar hallonen mogna. Onkel far in till Stockholm och kommer dan därpå tillbaka med NY DATOR.

Christian skriver numera sina brev på latin. Dom är nu i juli med föräldrarna på semester i ett gammalt slott, och först den 24 på kvällen hämtar Onkel och Annica dom tre på Arlanda. Men då har vi redan upplevt märkliga saker.

Säger Onkel vid frukosten: I dag ska jag på semester för att hinna hem till dess barna kommer. - Jaså, vart då? - Ja, kanske till Danmark. Förresten, ska Ni inte följa med, Ni har ju talat om att resa till Skagen? - Inte orkar pappa det i värmen! - Jo, säkert. - Inom en timme satt vi i röda Audin med kaffeväska och allt.

Pappa, som i vanliga fall blir heißhungrig på ett par timmar, klarade sig med glans på kaffe nånstans i Närke ända tills 2:a serveringen på båten kl. 21.00.

Dan därpå bodde vi privat hos Anna Jörgensen i Skagen. Hälften så dyrt och dubbelt så trevligt. Vi var ute på klitterna med Onkel, som sen styrde mot Hamburg men tyvärr hade ösregn hela tiden medan vi njöt av idyllen i Skagen. - Vi hade en sån vacker överresa hem mot Göteborg och talade med en sån rar tunisisk kypare som varit runt i världen men inte tyckte att något var vackrare än infarten till Göteborg på kvällen när solen gick ned.

Nu fortsatte vi till Alingsås, där Onkel vorsorglich hade beställt rum. Och där jag nöp ett skott av en flitig Lisa till minne i stadsparken.

Vi tog en kaffepaus utanför Arboga, och tro mej om Ni vill eller inte, så hade vi knappt kommit innanför dörrarna på Salta förrän Onkel sa: Farmor, gör Du mej en kaffeväska? Och så stack han i väg till Ängsön och kanoten.

Barna kom alltså på själva Kristina-dagen den 24 juli och var otroligt rara och dessutom så hjälpsamma. "Har mamma sagt åt Er?" Christian: Ja, vi lever under en hård press.

Och när Karin och jag rensade svamp: Vet Du, farmor, vi kunde ju ha hjälpt Dej förr om åren också, men vi tänkte inte att Du kunde vara trött. Du är alltid så glad.

Och Christina är upprörd över att vi ska flytta ner i flygeln: "Hela Din framtid är ju förstörd, Farmor, men Du har ju trägårn!"

Vi går och badar. Och inte minst flickorna tigger att Christian ska få köra Toyotan till Oxbacken. Då sitter flickorna i baksätet och sjunger: Die Gedanken sind frei.

Vi plockar blåbär i Strömsta skog med Onkel och firar flickornas 11-årsdag lite i förskott med flygelns som gäster. Barna har gjort placeringskort:

Av Birr hade barna fått en spökhistoria från Haga till julklapp, så vi gjorde en utfärd dit men kunde ej komma ned i källarna.

Till Ängsö slott var vi på dockskåpsutställning, men där imponerade fängelset allra mest.

På kvällarna gick vi inte i säng utan till Älvkvarnsbacken. Jag såg dåligt i skymningen och hade huvudvärk men var bra på morgonen igen. Då kunde det väl inte vara hjärntumör, som Ingrid Björklund just opererats för?

Sång, sjungen av flickorna under blåbärsplockning, sen duplicerad mitt under födelsedagsmiddagen, så att alla kunde sjunga med.
Varje kväll fick barna se på Rapport och blev väl förtrogna med Ebbe Carlsson.

Augusti 1988

Barna ville gärna vara hemma på den riktiga födelsedagen och skulle fara den 5 augusti. "Så den 4 äter vi väl i salen", sa Karin. Därvid höll Christian ett sånt fint avskeds- och tacktal, precis som Erik brukade göra.

Medan vi håller på att packa i Tant Evas rum kommer Joppe upp: Jaså det är här Tant Märta är, jag skulle vilja ringa till veterinären. Just då håller Onkel på att tala med Rymdbolaget, så Joppe dricker en kopp kaffe i köket och berättar en hel del [om händelser på trakten]. När vi sen åker i väg till Arlanda kör Onkel om honom vid Spelbo, men då sitter han bredvid och det är en annan som kör.

Nu är Rolf, Birr, Teta och Annica på Rhodos. Johan och Becca har tidigare varit på Mallorca under sommaren. Och det är Joppe som har ansvaret. Knutte är hemma och sköter Viktoria.

Rolf skriver ett kort till farfar, som i själva verket är ett pussel av en modern halvnaken Anadyomene, ett pussel som man först måste lägga för att kunna läsa. Jag skickar det sen till Karin.

Rolf söker nu lån för att renovera mangårds-byggnaden. Det kommer snickare och tittar. Rolf tar hjälp av Roland Sturk, som bistod honom vid lagårdsbygget.

Det hände på barnens avresedag.
Erik har nu fått veta att han ej, som det först antogs, skulle få lov att söka sin egen plats igen, vilket särskilt jag och Christian noterar med tillfredsställelse.

Den 16 juli for jag till Näs' kyrka, där söta Sophie Hakelius gifte sig med en fransk läkare.

Nu hade Rolf och Birr just kommit hem från Rhodos och vi for alla fem och uppvaktade Olle på den ståtligaste mottagning man skådat. Skördetröskorna gick nedanför trädgården och sekreteraren såg till att alla skrev i gästboken.

Olle Hakelius, Tony Hagström, Nils G Åsling, Bo Dockered, Torsten Andersson, Sigvard Andersson, Lars Larsson, Per-Erik Eliasson, Yngvar Ahlsten, Sven Danielsson.
Tomas Arvedson, Karin Arvedson, Astrid Arvedson.
1988 i Como.
... kann man immer wieder singen.
Svante Böös.

Gerd hade gått ut för att möta mej och kom ända till Nybo innan han vände. Så när jag ringde hem var han ej inne. Och ingen hade han att fråga. Långt fram på e.m. fick Rolf Tetas lapp och kunde berätta att jag inte kört ihjäl mig, som Gerd trodde.

Onsdagen den 24 augusti hände det här. På fredagen fick jag, skjutsad av Onkel, komma hem över söndagen. Sen levererade han in mej på kvällen och på måndagen den 29 opererades jag på e.m. av docent Per Arne Granström, dock ej släkt med Tant Evas ögonläkare.

Sen for Onkel till Paris, och Rolf kom och hämtade på tisdagen och Gerd var och mötte vid Valla. Vi for sen in till Becka och Johan på vin och smörgåstårta, så väldigt fin, som Becka gjort själv. Men Gerd hade varit så orolig och stannade kvar hemma.

September 1988

Vi är ute med kaffe till Rolf och det intas vid den nya vedklyven en blåsig eftermiddag.

En annan dag satt vi vid Oxbackskanten, när Knutte kom och var så rar och deltagande efter min operation.

Lördagen den 10 september, sista varma dagen. ONKEL DRAR UPP KANOTEN.

Alvar Lindell håller nu på att renovera våra möbler och vi bjuder på lunch. Han läser med stort intresse Birger Forells brev. Hans syster och Agnes Insulander var en tid hos Forell i Berlin.

Dan efter kom sen Björnssons på lunch.

Jag håller nu på att gå igenom hela huset från golv till tak. Vad ska man kasta och vad behålla? Vid kontakt med Frälsningsarmén svarar dom att det i vår välfärd inte längre finns behov av gamla kläder. Men riktigt gamla då? Jag tar komtakt med Enköpings museum och erbjuder dom den gamla brud- eller aftonklänningen av vit tyll och siden. Den har länge legat över en bjälke i garderoben och är fullständigt nersotad. Dom ska försöka renovera den. Sen kommer textilexperten Eva Lindahl, dotter till fornforskaren Kjellén i Grillby, ut och ser på vad vi har för övrigt. Hon plockar ett par papperssäckar fulla och råkar i stor hänförelse över hemvirkade dambindor: "Något sånt har alla museer sökt. Vi blir dom enda i Sverige att ha sådana."

Fru Zenker går efter ett längre uppehåll in på börsen och köper SMZ, 10 st., för de trevliga initialernas skull och limiterar till 120. I skrivande stund är de uppe i 155.

Erik Rinman, Margareta Rinman, Brunnsholm, Teda.
Onkel är sjuk och vi besöker honom i Sundbyberg med söndagsmiddag. Vi ska ju följande dag på Roberts 70-årsdag.
En otroligt ståtlig fest, både kulinariskt och andligt sett med den förträffliga trakteringen och sången och Lauritz Falks långa deklamation av Sofokles utantill. Herbert Ling-Vannerus, 90, höll ett strålande tal. Beklagade efteråt att han börjar få ett par grå strån. "Äsch, dom kan Du rycka bort", sa en ung dam.
Robert Montgomery, Dagmar Montgomery, Sven Dalheden, Catharina Montgomery-Lindberg, Sune Stark, Cecilia Montgomery, Horst Montgomery, Sonja Aggebo, Carl-Edward Montgomery, Ida Koch, Rutger Nygren, Bell Löwenhielm, Birgit Lennartsson-Falk, Gösta Prüzelius, Gunnel Högberg-Nygren, Bengt Haslum, Kerstin Almgren, Olle Aggebo, Lea Montgomery, Ulf von Zweigbergk, Sophie Montgomery-Blumbergs, Marianne Montgomery, Jörgen Edlén, Mona Stark, Alf Härdelin, Margit Haslum, Lauritz Falk, Herbert Ling-Vannerus, Ann-Margret Falkenberg, Gösta Löwenhielm, Margareta Lilliehöök, Runo Olsson, Gunhild Montgomery, Leif Törn, Brita von Zweigbergk, Lars Almgren, Margareta Härdelin. Håkan Lindberg.
Stefans första lärarinna i Gubbängen. "Mamma, hon är så vacker."
Nanna, Gerds syster, "beim Hören der Posaunen zum 90. Geburtstag".

lyckas Ingrid och Oskar Mossberg få tag i fr.o.m. 1 oktober och därmed faller en sten från vårt hjärta. Nu blir hela den stora upplösningen lättare att utföra. Vi bjuder dom på avskedskaffe.

Nanna 90 år blir så avfestad och får 83 brev!

Vid besiktningen av Toyotan i september säger mannen om Toyota 1984 års Corolla: Den är som ny! - Jag kunde inte låta bli att klappa honom.

Lite senare samma dag var jag med Inger, Anna Britta Törnberg och Birgit Morsten på damlunch hos Margit Barkfeldt. Sen kom Olle Insulander över för att fotografera på Salta som ett minne före den stora omflyttningen.

Jag hälsade på Karin Thulin på långvården, 93, med båda fötterna amputerade, men nöjd ändå. "Jag har bestämt mig för att inte gnälla. Det är så många som gnäller ändå."

Oktober 1988

På Birgitta-dagen firade vi Rolf + Birr. Fin middag med Johan och Becca närvarande.

Teresa kommer upp på Salta med sina svensk-amerikanska kamrater för att visa "Stora Huset". Hon går nu på Folkhögskola i Jönköping, som en förberedelse för Amerika-studierna i Chicago i februari. Nu gör flickorna (och pojkarna) en resa till Athen och Delfi och övernattar i Farsta några stycken på vägen dit.

Becka går på KomVux i Enköping och är så rasande duktig med att studera engelska, matte och ekonomi. Hon och Johan har ett sånt rart litet hem. Dit skulle jag och barna gå på visit i somras och hade med gurkskålen som present och alla tre hjälptes åt att hitta en lagom böjd gurka på Domus som skulle passa i skålen. Men så var dom ej hemma....

Olle Insulander och Ulla bjöd på så fin god och glad middag efter 70-årsdagen.

Teresas besök i Grekland med Vätterbygdens Folkhögskolas kurs med amerikanska och svenska ungdomar.

Becka pluggar med framgång på Komvux och farfar hajar till när han upptäcker hennes porträtt i naturlig storlek i PK-bankens fönster.

Rolf for till Västerås och köpte IKEA-bokhyllor åt oss. sen skulle Rolf och Stefan skruva ihop dom. Då visade det sig vara olika färgbad, aj då. När Rolf skulle byta fanns inte den rätta färgen, så vi köpte en hylla till för att få två lika.

Nu är Evas byrå och Ryda-sekretären avhämtade hos Alvar Lindell. Fantastiskt fina för 800 kr. och då har han varit till Sala för att komplettera faner i en specialaffär.

Vi har efter den fina våren och sommaren också en underbar höst. Den 15 oktober dricker vi f. f. g. kaffe utanför flygeln. Men brunnarna sinar och Rolf måste sätta i gång och borra ny brunn nedanför trädgården.

Nu börjar dom att måla och tapeterna i flygeln och vi får ny korkmatta i köket och i gästrummen. Mattorna går på 14.000. Just då hittar jag en räkning på målning och tapetsering i hela flygeln från 1946, när den stora ombyggnaden var: 600 kr.

Ja, det är ett bestyr att gå igenom allt och man stupar i säng på kvällen, men vaknar för tidigt. En dag när jag är på väg till Enköping tycker jag att det känns konstigt i huvet och att jag ser sämre. Beslutar mig och far till Huddinge för kontroll den 25 oktober. Men nej, jag ser i stället bättre än sist. Nöjer mej med ögonsjuksköterskans diagnos och far hem. Min födelsedag firar vi den 29. Jag får ett badrumsskåp av Onkel och ett av Gerd och en fiskgryta av Birr, som genast invigs med inkokt lax.

Nu är bara köket tillgängligt häruppe, sen stora salsskåpet står mitt i dörren för att Stark skulle kunna lyfta på korkmattan och kontrollera att virket är friskt under huset.

Karl Andersson, Anders Karlsson, Rune Lundqvist, Erik Johansson, Klas Sjöland.

Erik med familj tillbringar höstlovet vid Homburg och gör ett mycket trevligt besök i OLPE.

Annica 14 år

Vi dricker födelsedagskaffe i flygeln med Becca och Johan.

Vet alla förresten att Becka har antagit namnet Alexandra? Är det nån mer som vill byta för- eller efternamn nu när det går så lätt?

November 1988

1 november skulle jag till tandläkarn och fick som tur var åka med Rolf till tåget. Han skulle fortsätta till Lövstabruk på köttklubb i det halkiga väglaget. Bara på väg till Enköping låg det 2 bilar i diket.

En kväll krockar Rolf med ett rådjur vid Spelbo och måste ta fram domkraften och avliva djuret, som efterlämnade en buckla på bilen. Hur lätt skulle han inte själv ha kunnat köra i diket?

Tre bilar låg i diket, när jag fick åka med Rolf till stationen.

På Allhelgonahelgen kommer Ingela, Ann Margret och Christer och får grönkålssoppa i köket med kaffe sen och citronglanskaka. Det tycker att det ser fint ut i flygeln. Var ska Ni ha julgran? - Ingela har själv förkastat så många våningsförslag för att det inte fanns nån lämplig plats för julgran, innan hon flyttade in på Flora-gatan.

Varje lördag sätter Onkel upp badrumsskåp eller gardinstänger och visar oanade praktiska färdigheter. Men även jag är duktig, som far till Farsta på egen hand och hämtar vinterdäcken.

Jag blir bjuden av syföreningen att vara med i skolan. Den kvällen är Maj i Sjogsta värdinna. Men man känner sig ju löjlig, när man inte kan sy nå' vidare.

1:a advent på kyrkkaffet sitter vi tillsammans med familjen Lindkvist från Lundby och jag berättar om hur Margareta och jag gick vilse i Strömsta skog och kom till deras trakter. Då visade det sig att fru L. gått vilse och hamnat på Salta och blivit bjuden på kaffe i flygeln 1978. Birr eller Mona?

Den 28 november ligger vi för första gången på decennier åter i flygeln. Knutte och Joppe bär ner sängarna och Knutte undrar i vilken Christian ska ligga "för jag ska strö lite kli-pulver i den". Onkel räknar ut hur alla ska kunna ligga i flygeln i jul, men glömmer därvid sig själv. Men Christian skulle väl kunna dela rum med Onk. och ligga i fältsängen? Det har säkert stora män gjort före honom.

När vi håller på att flytta in i flygeln kommer Becka och hälsat på: "Jag har ju varit dagbarn här en gång i tiden hos Tant Mona!"

När vi sovit två nätter i flygeln och sitter i köket vid frukosten kommer en av de unga målarna, han är från Bred, för att göra en sista översyn av allt. - Ska vi bjuda honom på kaffe, när dom tar 170 kr/tim för sitt arbete, det blir dyrbara droppar? Men man kan ju inte låta bli och han är så trevlig. Så det blev en lång trevlig samvaro. - En smörgås till? - Ja tack, jag är aldrig mätt! - Vi talade om våra präster, om Hylanders osv. Det ska kännas bra underligt att flytta ner från huvudbyggningen, sa han. Ja, nu har jag det värsta kvar. Jag får alltid det värsta jobbet, nämligen att gå med räkningen. Man blir ju alldeles matt själv, när man ser vad det kostar. Men då var räkningen redan skriven och kaffestunden gratis!

December 1988

 

Den 5 december drar Onk åter ut en visdomstand men det gick lättare den här gången.

Jag är glad att åter bli opererad av själva docenten Per Arne Granström under det att Rolf är på resa till Danmark med Enköpings Lantmän.

Men det finns också andra nöjen för Rolf. Den 10 december är han inte på Nobelfesten men på Musikhögskolan på teosofisk (?) dans och musik. Han kommer till Farsta först ½ 3 på natten och fortsätter på söndagsmorgonen.

Vi tar sprutor mot den nya influensan. Dom ska träda i kraft först om 10 dar och ger 70 % skydd. På kvällen talar jag med älgjägarn från Stigsbo. Dom ligger alla så sjuka och har ont i mage och leder, så nåt älgkött kan det bli först efter helgen.

Gerd måste stryka mi-mi på näsan.
Bruna mahognybyrån i "salen" i Farsta var en gåva av rådman Söderbergs fru eller mor? till mimmi, Elvira Tiblin f. Erlandsson, född 1873 den 15 september.
Nils Söderberg.
Castel Pergine som det tog sig ut i juli 1988.
Onkel har lagt upp släkten på data. Då kan man t. ex. trycka på en viss knapp och få fram de poetissor som förekommit i släkten. Bl. a. Sophie Elisabeth Brenner, som diktade på bl.a. italienska, tyska och franska, och kanske Teta, som diktar på svenska och Christina som diktar på tyska och svenska.

Medan influensan slår till som värst i Falun insjuknar barbro i Säffle och kommer till lasarettet i Karlstad för sin höga feber och risk för hjärnhinneinflammation. Karin far dit. På Salta är 170 tjurkalvar sjuka och får sprutor. Men då har Rolf ett glädjeämne att han får sälja mängder av sin kluvna (klyvda) björkved till regementet genom Ivar Karlsson i Leverstas förmedling.

Farsta, 10 december.
Wikar Strömberg.
Olle Andersson klär om vår stora TV-soffa, köpt på auktion efter förvaltare Arvid Tibblin, Gunhild af Silléns farbror. Han som förvaltade Haga.
Olle Andersson, Enköping, Robert Paqualin.

 

 

 

 

 

utanför Spelbo gjorde Rolf i mörkret och fick slå ihjäl djuret med sin domkraft. Bilen fick en buckla men Rolf var oskadd.

Syföreningsauktionen i Teda hölls utan att någon från Salta var med. Birr var sjuk och jag var på Huddinge sjukhus för ögonoperation.

Viola Stenholm, Clas-Erik Sjöding, Märtha-Stina Zachrisson.
Nanna med Armgart Seidel på 90-årsdagen.

Slutord

Kära läsare!

Vi skriver i dag den 15 december och mycket skall göras under den tid som återstår till jul. Genom att mitt återbesök på Huddinge sjukhus tvärtemot alla mina beräkningar är satt till den 21 december, och julgästerna beräknas anlända den 23, så återstår att se hur pass färdigt allt kan bli till julaftonen. Men Birr bjuder oss till sin flygel den 24.

Red.

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 8 april 2016.