www.zenker.se

Liber 1986

December 1985
Januari 1986 Februari 1986 Mars 1986 April 1986 Maj 1986 Juni 1986
Juli 1986 Augusti 1986 September 1986 Oktober 1986 November 1986 December 1986


Praefatio

Den 3 december, på 50-årsdagen av vår förlovningsdag, börjar jag 1986 års Liber med rinnande näsa och flödande penna i hopp om att vi om tre veckor ska kunna samlas alla fjorton vitala och glada.

God Jul!

Red.

Quod evenit?

December 1985

Ja, Rolf hade hämtat hem en massa granar, så vi kunde välja en vacker till salen och placera ut de övriga vid verandan, flyglarna och kökstrappan.

¨

Efter övligt julfirande, där moma läste evangeliet och Annika läste Tomten, kom den stora julklappsskörden, som tyvärr alltid går lite snett för Brüttenbarnens del. Dom har ju redan fått en massa julklappar vid firandet med morfar och mormor och nu kommer dom onekligen till korta.

Det gamla flaggspelet på granen börjar skatta åt förgängelsen. Låt oss åtminstone rädda denna ståtliga rest!

Erik skjutsade till julottan. Men den gamle kantorn Vikar Strömberg syntes ej till.

Stefan firades på annandagen och Karin passar på att fråga honom: Varför gifter Du Dig aldrig nån gång? Nej, då skulle jag ju kunna få en massa bråkiga barn. Ja, men Du kunde ju låta bli att lägga Dig naken på henne.

Birr är inte riktigt bra i balansen än. Hon far till neurolog i Uppsala.

Jag sov uruselt och gick i säng på själva nyårsaftonen före 12-slaget, men tog sen på pälsen på särken och gick ut för att beskåda Rolfs ståtliga fyrverkeri. Sen sov jag så gott.

Christian har ingenting att göra. Han längtar hem till sin vän, Chrigi Morf, och väl hemma skriver han:

Januari 1986

Den 29 beslöt vi hastigt att bjuda på julkaffe med snotter och charad. Onkel var en käck alpinist. Han hade tidigare hälsat gästerna välkomna per dator och lite senare: Är det inte dags att gå hem nu?

Han ville nämligen se Gudfadern på TV och det ville nog Olle Hakelius också. Spelbos var ej med, ej anträffade, men Siv, Ingers syster, var med från Hjulsta och Schuberths.

Första januari tog Teresa adjö av schweizarna och for på konfirmandträff till Stockholm. Om kvällarna såg vi den tyska u-båtsfilmen Das Boot. Rolf och Birr var bjudna till Tolstoys på middag och körde i diket på hemvägen i snöyran vid Gumlösa.

Vi skjutsar moma till tandläkarn, Erik kör. Hon har tappat en jacketkrona.

Erik och Maria hade tillsammans bildat en minigrupp och åkt till Stockholm fram och tillbaka 2 personer för 54:-.

Den 3 januari besannades Gerds ord av den 1 jan: "Snart har vi ingenting att se fram emot", då skjutsade Onkel nämligen till Västerås flygplats. Redan vid Sjogsta låg en bil i diket. Och det var snöyra även på flygplatsen, så man fick "dégivrer" flygplanet. Eriks profil avtecknade sig så ståtligt mot natthimlen, när vi såg honom bakom rutan. Maria hade tagit farväl av moma, som alltid är vemodig vid alla avsked: Du lever nog ett halvår till (så vi ses igen).

Onkel sitter inne mest hela julen. Men en dag lurade vi ut honom, först till Hallonbacken, sen till Bastuhagen, så till Solberga, allt med en lapplek vars mål och pris dock var beläget hemma i stugvärmen sen han fått pulsa runt i snön.
Erland Orrgård, Stellan Orrgård, Essie Orrgård, Astrid Orrgård Melin, Elisabeth Orrgård, Alexandra Orrgård.

Onkel återvände till Stockholm kl. 23.00 på Trettondagsafton. På Trettondagen gick vi till kyrkan och det var så mycket snö, så man kunde bara ta sig in från skolsidan. Sen var vi bjudna på pizza som Annika lagat i flygeln och gjorde tavlor och deviser [sällskapslek]. Och Annika hade sitt skära julklappsförklä på från syföreningsauktionen. Nu tog Gerd ut julgranen och jag läste La bicyclette bleue III, som Onkel köpt i Paris. Uppskjutningen av Ariane har blivit postponed till den 16 januari.

Den 9 januari ska mamma till tandläkaren kl. 10.30. Det är halt och dant och jag vill att vi ska ta färdtjänst, men det är för dyrt. Gerd lovar att följa med och hjälpa ma. upp ur bilen och in till tandis. Vi slirar till vid Spelbo. Då hade ma. varit uppe tidigt och börjat ta på stövlarna 8.50. Dom drar ut två tänder på ma. och hon går blödande till Margareta för att vila där. Inte heller nu fick vi ta taxi. Gerd mår dåligt och vi går och dricker kaffe. Sen gick ma. åter till tandläkaren för vidare behandling och först efter 4½ tim. kom vi hem och mamma gick och la sig.

Gerd och jag drack kaffe i köket med 5 tända ljus och hörde på Svar idag, när Gerd börjar stöna och verkar ha kramp i ansiktet. Ögonen vänds ut och in. "Du får inte dö, Du får inte dö!" Han tycks lida svårt och jag hasar ned honom på golvet på sida och ringer 90000 [larmnummer]. Inget svar. Åter till Gerd som kräks. Ringer Teta: Ring ambulans, farfar håller på att dö. Rolf kommer o. Teta. Gerd lyfter på huvudet och lägger sig på kudden som Rolf hämtat.

Ambulanschauffören: Jag kan inte köra fort, för det är så halt. Sjukvårdaren: Det behöver Du inte heller. Han mår bättre nu.

Inne på sjukhuset medan vi väntar på doktorn, börjar Gerd tala med mig och säger: Älskade, och färgen kommer tillbaka. Rolf, som trodde att det här var slutet, kommer in till sjukhuset till mej med Lyckholm och smörgåsar. Men nu blir Gerd bättre och bättre och jag far hem med Rolf. I morgon får vi åka taxi till Södersjukhuset.

Vi har en gubbe med i bilen som ska till Bålsta. Noggranna undersökningar på SöS. Just, när vi skulle få fara hem visar det sig att ett prov ej var så bra, så pappa får stanna över natten.

Men sen den 11, sen jag flera gånger ringt till Södersjukhuset och dom var gång sagt: ring om en timme, då ringer Gerd själv och säger att han kommer med taxi, och att jag ska komma ut med pengar. Stor glädje och Gerd är pigg.

Jag springer ut och köper räksmörgåsar, för nu kommer snart Moma. Stefan har varit snäll och hämtat henne i Audin och hela vår julpackning.

Gerd har dropp-förberedelse sittande kvar i handleden och Mait kan inte neka sig nöjet att ringa till Akuten och påpeka misstaget. Hon säger sig vara så glad att vi är tillbaka igen.

Nu börjar filmen Heimat som fängslar oss så. Jag hade fått ny köksradio av både Gerd och Stefan och vi får lämna tillbaka den förstnämnda och få kontanter tillbaka. Det var ju stiligt.

Uno Murray och Baehrendtz's och jag träffade hos Kerstin bl. a. Inger Vestmark och Erik Norberg. Annars går dagarna sin jämna lunk med promenader med mamma runt cirkeln eller ned till Centrum.

Uno Murray bjuder oss studentkamrater på middag i matsalen på Nockebyhus, där jag även träffar Holmins.

På Gunhilddagen hade jag bjudit Ingela och Ingeborg Lind men bara Elsa Günther kunde komma.

Frieda Seidel, Wolfgang Seidel, Hanna Seidel, Barbara Schellhorn, Armgart Grüner.

Onkel är på kurs på Kämpasten, Sigtuna för att bli en bra chef.

Eskil fyller 50 år. Rolf och barna är där men Birr stannar hemma. Hon orkar inte ut bland mycket folk än.

Rolf är nu v. ordf. i Farmek för Enköpingsdistriktet.

Challenger störtar vid starten.

Paul Tolstoy, Birgitta Tolstoy f. Lundeberg, N. Olof Holm, Kerstin Lindholm, Göran Vejde, Margit Vejde f. Löfgren, Sven Vejde, Bengt Vejde, Karin Ahlfors, Gunnar Dahmén.

Februari 1986

Det är "trokigare" än vanligt hemma, när Christian är på Lager, säger systrarna.

Årets svensk: Refaat El-Sayed är inte doktor, avslöjar Björn Gillberg och aktierna sjunker i rasande fart för Fermenta, när Gyllenhammar avbryter förhandlingarna. →

 

 

Nu kommer morbror Erik och hämtar moma till Falun. Hon är så orolig för färdtjänsten till Centralen och hur den ska betalas, så jag måste fråga taxichauffören flera dar i förväg hur det ska gå till. Men allt klaffade fint.

Ernst Krapf, Per Persson, Kjell Thörnlund, Hans Axelsson, Erik Johansson.

Nu har jag syjunta och bjuder Björnssons på middag. Gerd på kontroll hos dr. Natanael Broman. Allt bra.

Vi tar hem en portion och delar på. Lärt av Björnssons.
20 februari lunch för Iris, 81, Lilly, Greta och Margit.

Brev från Märta och Christina till Gunhild den 18 februari 1986.
Brev från Märta till Gunhild af Sillén den 23 februari 1986.

Svante Astermo, Karin Lindholm, Sven Grahn, Eivon Carlson.
Anna Swenson, Yngve Swenson, Rune Swenson, Ingrid Swenson, Olle Block, Eva Hussenius, Åke Hussenius, Margareta Rehn.
g. m. Ulla, syster till Sara Klingberg. Jag var tärna i rosafärgad spetsklänning på deras bröllop midsommardagen 1936 på Strömsta.
Sven Kyhlstedt.
Per Zetterquist, Sven Grahn, Lars Jederlund, Björn Eriksson, Kerstin Andersson, Thomas Sjöberg..

Brev från Märta till Gunhild af Sillén på besök i Falun den 24 februari 1986.

Mars 1986

Iris Sjöstedt är totalt nedbruten av Palmes död. Hon kan knappt sitta kvar på franska kursen. "Det är Svenska Dagbladets fel!"

Mariann ringer från Minneapolis den 9 mars och vill prata om Palmes död.

Anders Ekman, Christoffer Almsäter.

[Klicka på runan nedan för att få den förstorad.]

Runa över Olof Palme.
Håkan Bergström.

Brev från Märta till Gunhild i Falun den 9 mars 1986.
Brev från Märta och Brüttemer-barnen till Gunhild i Falun den 16 mars 1986.

Den 11 mars var jag med konstföreningen på Ingegerd Möllers utställning på Konstnärshuset. En stickad bonad kostar 100000. En målad rullgardin 15000. Härlig ost.

Till SD hörde Hans Georg Wegener, som jag träffade hos Dietrichs 1938.

Stefan far till Rovaniemi och Paris i mars. Och Erik till Bolivia.

Karin Hammarlund.

En dag, när vi varit på promenad, tog jag av mina våta stövlar och bar in dem i Hettrummet och halkade då på köksgolvet så illa att jag fick en otäck muskelsträckning och hade svårt att gå i flera veckor. På sjukhuset röntgade dom för säkerhets skull: "Eftersom Du är lite till åren" men det var inget brutet. Ska man gå eller vara stilla för att bli bra fort?

Nu reser Rolf och Birr glada i hågen mot Florens. Annika ligger på egen begäran i kabyssan. Och när jag väcker henne på morgonen och säger: Vad det ska vara härligt att få komma ut en sån här solig morgon, då svarar hon: Farmor, det är så svårt att vakna till prat! På eftermiddagarna spelar vi alla möjliga spel, STRESS bl. a., och Annika vinner nästan ständigt. Hon har Schweiz i läxa och kan peka ut allt på en blindkarta. Men så är hon ju stor nu och väger 45 kg.

Ingela kom ut och åt middag hos oss i mars, grönklädd, som modet föreskriver, varpå jag inte sen köper en grön kjol på Mea och en dito blommig blus på NK. I samband med detta åt vi lunch på Sergel Plaza, tack vare Onkels Munifizenz. [Pappa Gerds uttryck. Trots sin afasi kunde han helt oväntat få fram "svåra ord". Eller svara på: "Vad hette Grönlands missionär?"] Björnssons bjöd också på en god middag i mars.

Påsken kom redan i slutet av mars. Erik hade skjutsat Moma till Akademiska först för kontroll och sen till Salta, där vi mötte.

Den 20 mars startade vi till Salta. Gerd blev illamående och fick yrsel vid Gorsingeholm, men där gick det ej att stanna och hur det var tog vi oss till Salta utan paus. Rolf var snäll och bar in allt bagage. Sen kom morbror med Moma, som också var dödstrött. Men när Annika kom upp för att sälja fröpåsar var hon pigg igen och köpte för 63 kr. att ge mig på namnsdagen.

Dagen därpå fin middag på Hacksta med champagne, laxmousse, rådjur, hallonparfait. Jag satt bredvid värden, Gerd t. h. om värdinnan med Anna Britta Törnberg.

Följande dag, som var palmsöndagen, kom Ann Margret ut med Christer Holm.

Nu deklareras det dagligen. Det är ett elände.

På påskaftonens supé har Becka ont i halsen och sen blir också Teta dålig och förkyld. Men på annandagen i djup snö hämtar jag Beckas boyfriend Anders vid kvarn. Sen var det skjutsningar hit och dit. En morgon stod plötsligt Teta och Åsa Forsström vid min säng och ville bli skjutsade till kvarn. Sen for Teresa till Stockholm och bodde i Farsta över natt med en kompis. Så firade vi Beckas 16-årsdag, varpå hon for till Gerebos i Skinna.

En diamanthandlare ringer till Moma gång på gång och vill att hon ska investera, men hon är kallsinnig. Han vill ändå komma "av ren omtanke om henne". Moma klagar över att hon har ont i benen.

April 1986

Anm. Anspelar på anekdoten om mannen som skulle berätta för sin fru, att han blivit utsedd till suppleant i en föreningsstyrelse. "I natt sover Du när en suppleant!" /SZ

Gustaf Berglund, Jan Waldner, Magda Nachmansson.

Den 10 april är mamma urrig och vill ha kvällskaffe. När hon kommit i säng knackar hon [på termometern och ser] att hon har 38,4°. Vi far in till lasarettet och tas emot av en ung läkare, Lisbeth Tyrgils, som gör noggranna undersökningar. Vi fick vänta länge och Gerd höll på att bli dålig, men en sköterska kokade kaffe åt honom. Vid 1-tiden fick vi besked att mamma får stanna och vi kunde fara hem.

Nästa dag gör dom lungröntgen. På sena eftermiddagen kommer Rolf och Birr hem och har en jättestor påse med choklad, ostar, juice, honung, salami etc. etc. På tok! Parrow vet ej vad det kan vara med Moma. Rolf hälsar också på. Annars hade vi en solig kaffestund utanför flygeln.

Ringde till Brütten och försökte avstyra deras Malta-resa, eftersom Reagan tänker anfalla Libyen. "O nej, då är det mycket farligare att vi ska flyga ett sånt litet plan, gammalt, därtill."

Nu far Stefan åter till Sigtuna på chefskurs och får omedelbart nytta av sin undervisning, då han måste lösa en konflikt på byrån.

Det är vinterväglag fast det är mitten på april och när Rolf och Birr far hem från middag hos Wilhelm Klingberg, då ligger det 5 bilar i diket.

Nu skjutsar Rolf mig till Trimco och jag far sen med Audin till sjukhuset med mammas kappsäck. Hon ska nu få vara på Fjärdhundrahemmet. medan vi far till Brütten om några dagar. Jag parkerar i handikapprutan, för jag har så svårt att bära långt med mitt sträckta ben.

Karin Hedin 70 år med fin mottagning den 16 april.

Nästa dag en snabbvisit på SöS neurologavdelning. Dr. Inga Lisa Hultén-Gyllensten uppmuntrar oss att resa till Schweiz. Och mamma säger i telefon från Fjärdhundra: Här är underbart! Så det låter ju bra.

Den 17 april plockar vi av vinterdäcken hos Årsta Gummi. Alltid lika djärvt att svänga in på deras trånga gård. 100 kr tack + 10 i dricks.

Stefan hade hjälpt Gunnel, som tappat [låst in] sin bilnyckel att få upp dörren. Nu fick han en jättestor Nyköpingshus-nyckel till tack.
Minne från Nyköping.
Ej i Liber.

När jag hämtade biljetterna på Swissair, möttes Greta och jag på Diplomat Tea House. Den 21 april var en heldag för mej. Först lunch hos Margit Eriksson, fast det var svårt att gå från T-banan, sen direkt iväg med Iris till Karin Bråkenhielm i Stocksund. Där var det fransk kursavslutning och supé. Tore Eliasson skjutsade mig ända hem, tack!

Nästa dag åter fest, d.v.s. syjunta hos Ken. Dom tycker att jag är tokig som går på det dan innan vi ska till Schweiz.

7.15 kom taxin till Sheraton. Airbus f. f. g. från Stockholm för vår del. Vi hade sällskap med 2 barn som skulle till sin grekiske far i Atén. Modern satt framför. "Du är nog jättegammal, får jag gissa?" "Ja, visst." "Du är nog 46." Rosetos hette dom.

Anna Tamm.
Svante Hagman.

Vi fick efter glatt återseende och Bescherung, det är ju Eriks 42-årsdag, se bilder från Malta och den fina Malta-Liber, som Christian och Karin gjort. Dis och dimma hela veckan utom en dag.

Vi går Vita Parcours ensamma eller med barnen. Stina: Jag samlar till min gravsten, ifall mamma och pappa inte skulle ha råd.

Stina säger också, att hon inte tänker ta hand om sin pappa, men jag ska skicka Dig ett telegram varje år på långfredagen från Amerika, så Du inte behöver vara så ledsen den dagen.

Jag dammsuger böckerna, när det plötsligt kommer durchs Radio om Tjernobyl. Swissair spolar av Stockholmsplanet, när det har landat. Medan Erik och Maria är på Verbrüderungsfest efter SOLA-rennen, är vi och barna bjudna till Vyskocils. Barna mumsar som vanligt hämningslöst i sig salta nötter etc. Gerd var rätt trött. Han hade fått ett stort, stort blåmärke på överarmen. Vad kunde det vara? Hade han burit för tungt?

Alla ber oss stanna. Christian: "En dag till." Så rart. Men nu är det dags. Vi kommer till Stockholm på Hans majestäts 40-årsdag och busschauffören berättar om det fina fyrverkeriet.

Rolf: Katastrof. Har glömt betala in vår fyllnadsskatt till
← Kronan.
Bankdirektören dessutom sjuk. Men hur det var så ordnade Rolf det till sist.

Maj 1986

Vi åker till Salta 1 maj och hälsar på mamma på Malmgården. Stefan sticker till kanoten på Ängsö sen jag bakat bullar. Isbitarna skramlar om bogen i det härliga vädret. Vi hälsar på de nya hyresgästerna i flygeln Ingrid och Oscar Mossberg, som efterträtt Knutte, som flyttat hem till svärföräldrarnas hus i Orresta.

Rolf kör gödsel och vi får ej äta nässelsoppa efter Tjernobyl.

Vi återvänder till Stockholm till May och syjunta hos Ulla C och sen är det Kristi-Himmelsfärd i Teda med friluftsgudstjänst och kaffe. Knut Södergran är besviken att Stefan ej sjösätter vid Furuberg så han kan få bjuda på kaffe.

Sen är det Märta-dagen och Gerd kommer med bricka och vitsippor enligt traditionen. Moi ta Mère av Stefan och blå kjol och kakor och tvål av Birr och Rolf och Annika och Maja.

Bilden tycks ha skickats med brevet och är nog tagen 1985? /SZ
Hans Stjernqvist, Maj Britt Baehrendtz.

Annika har köpt 3 ankungar på postorder. En överlever. Murran har fått 5 kattungar. Vi gratulerar Maria på 41-årsdagen och lovar att hon ska få fyra av dem. Onkel firades först på Rebeckadagen. Han klipper gräs nu, när han kommit från Paris, med sån frenesi så svetten lackar, för bensinbehållaren läcker.

Den 19 maj startar Onkel från Salta till Montreal, Toronto, Ottawa, Los Angeles, Washington.

Så far vi till Stigsbo och hade en underbart vacker dag där. Sen hälsade vi på mamma på hemvägen och återvänder till Stockholm för Maj-Britts 70-årsdan. När vi sen åker ut till Salta för att ta emot morbror, som ska på 50-årsstudentjubileum i Strängnäs, möter vi överraskande Karin och Margareta i Lilla backen. Tur att vi hade en grillad höna i bagaget. Vi hade först tagit en droppe vatten i Svinnegarns källa. Men inte sov jag bättre för det, utan gick ned i Banka vid 4-tiden.

Erik och Karin planerar att flytta till Göteborg.

Onkel är åter från USA efter 9 timmars väntan på Ganders. Det var fel på det ena och det andra och 2 passagerare fick hjärtattack.

[Ja, det var en flygning! Oplanerad mellanlandning på Ganders flygplats på New Foundland p.g.a. motvind på sträckan Amsterdam-Toronto. Efter tankning blev det punktering på ett hjul vid starten, som avbröts. En passagerare fick en hjärtattack och måste hämtas med ambulans. Ett reservhjul måste flygas in från Toronto. Förråden på den lilla flygplatsen räckte förstås inte till alla passagerare. Upprorsstämning: en del passagerare hade viktiga möten och ville byta till inrikesflyg, vilket förvägrades dem. En ny besättning måste flygas in, eftersom den första hade varit i tjänst för länge. En senior flygvärdinna tog kommandot i kabinen på ett imponerande sätt. Bl. a. hade ytterligare en passagerare fått en hjärtattack och måste lastas av. (Jag satt så jag hörde ordergivningen.) Vi anlände slutligen i Toronto vid 2-tiden på natten lokal tid. Då hade en del passagerare startat hemifrån vid 4-tiden på morgonen. /SZ]

En pensionärs lugna liv: 9.15 Tandläkare. 10.30 Skatteplanering på SE-banken. Köpte grönsaksplantor på Hötorget. Kaffe med Iris på Bredenbergs. Bankärende också i Farsta. Handlade mat. For till Salta. Planterade. Och kö från Stockholm 20 km/tim.

Min efterträdare.
Laila Åslund, Gunilla Klosterborg, Siv Hjelm.

Sista maj har vi etablerat oss på Salta för sommaren och jag hämtar mamma från Fjärdhundra, fast egentligen vill hon stanna där lite till en 10 dar så där. "Men kastanjen blommar ju", säger jag.

Juni 1986

ANNIKA har skickat in ett nötskal till

CLOETTA

och fått en stor chokladask, som hon kommer med ner i trädgårn och bjuder ur.

Under april var Teresa på skolresa till Uppsala och såg

LYSISTRATE.

I juni är hon själv med i en Lysistrate-föreställning i skolan. Och får en röd ros.

Vi får besök av Lietje och Aad som berättar att Mikael ska gifta sig. Vi far till Svinnegarns kyrka dan före midsommarafton och bevistar akten.

Karl Erik Hilfing, Eva-Lotta Hilfing, Karl Peter Hällqvist, Ulla-Stina Hilfing, Ivar Hilfing, Erik Bratt, Björn Törnblom.

Den 6 juni talade Ingvar Carlsson på torget i Enköping just när jag stod vid bankomaten. Sen for vi till Stigsbo och på kvällen låg Annika hos oss, när Rolf och Birr var borta.

DÅ KOM REGNET — 40 MM.

Underbart för oss men ej för Greta Werner som fyllde 50 och hade tältet rest till sin jättemiddag. Hela dukningen regnade bort och dukarna fick tvättas om samma dag som Rolf, Birr och Teresa sen var med på den stora festen.

Åker jag i väg alldeles ensam med Audin [till Fermenta-stämman] och får så trevligt med en äldre herre som är Du med kungen.

När jag skulle hem, lyste en röd lampa som jag inte observerat tidigare, så jag ringde hem till Salta. Mamma svarade och hämtade Gerd. "Ingen fara."

I Schweiz är det vackert och shügoota grader varmt, skriver Karin.

När det är VM i fotboll i Mexiko springer Onkel upp till TV:n och ner till datorn som spelar schack och så upp igen och ner...

Parrow har ändrat mammas Levaxindos, som fastställdes av expertisen i Uppsala. Jag ringer nu och övertalar honom att gå tillbaka till den gamla, eftersom mamma verkar klenare.

Björklunds kom på heldagsbesök, som vi startade vid Svinnegarns källa.

Jag hittar ett gammalt brev från Fredrik Gripenswärd till Elof, där han talar om att tavlan tillhör honom. Jag skickar brevet till Rolf Klingberg.

Den 13 juni.

Vi har Mossbergs med Rolf och Annika på kaffe i trädgårn.

Annika och jag följde sen med Onkel till Rissne och därifrån T-bana till Farsta. Jag hade lite ärenden och stackars Annika inte mycket nöje, men hon var glad ändå. BECKA har gjort slut med [sin pojkvän] "Det är inte bra att hålla ihop för länge." "Oj då, vi som hållit ihop i 50 år!" Nu heter han [ny pojkvän].

TERESA paddlar med Åsa Forsström i Strömsholms kanal och kommer hem brun och sönderbränd. Det är heta dagar nu +26° och höskörden är på gång. Stor och vacker intervju med drottning Silvia i TV, som Onkel spelar in åt Erik.

Christian 11 år på sin nya cykel.

Tomas Johansson, Niklas Eriksson, Jesper Jannebring, Pernilla Ericsson, Nicklas Alverås, Tommy Seise, Laila Marjoniemi, Marie Nissen, Erik Hermelin, Pia Hyden, Helena Södergren, Ulrika Andersson, Karl-Göran Johansson, Annika Sporrong, Johan Eriksson, Hazniye Dogan, Ulla-Maija Utrianen, Malin Staaf, Carola Ericsson, Pär Åhrström, Elaine Wetterholm, Lizette Hånberg, Susanna Andersson, Kjell Andersson, Mikael Palm, Kerstin Nilsson, Lena Dahlborg, Veronica Dväring, Björn Velander, Marita Vikström, Hanna Lindberg, Mats Lindberg, Katarina Pettersson, Stefan de Almeida Lopes, Anita Haraldsson, Malin Hammar, Karl-Olof Hellgren, Ann-Christin Wallander, Else-Marie Berglund, Jonas Juntheikki, Kristina Larsson, Marie Sandell, Magnus Jansson, Conny Landström. Tony Lagerkrantz, Ulf Karlsson, Annika Löfman, Lena Wahlberg, Markus Dahlstedt, Peter Nyroos, Marie Nilsson, Leila Leipälä, Niklas Ask, Pia Eriksson, Pontus Vågberg, Catharina Franzén, Mariell Stenberg, Linda Blad, Jan-Åke Söder, Maria Karlsson, Jeanette Brolén, Jutta Pettersson, Peter Jexell, Kenneth Wahlin, Mattias Grahn, Laila Helmin, Per Alm, Anna Schelen, Ingela Håll, Camilla Andreasson, Carina Lindroth, Gudrun Jacobsson, Ingela Håll, Jessica Östblom. Adrian Johansson, Helena Borell. Christin Bjäreklint, Ingela Åhlin, Anna Charlotta Westberg, Niklas Strömberg, Niklas Carlström, Nina Virtaranta, Magnus Vilén, Erika Eriksson, Camilla Jansson, Hans Ovegren, Carina Eriksson, Peter Ekblom, Jörgen Johansson, Linda Holländer, Annelie Hellstrand, Siri Brevik, Teddy Hallin, Ewa Nilsson, Åsa Törnlund. Satu Vähäkuopus, Rebecka Zenker, Stefan Larsson, Sara Oörni, Tony Haugen, Peter Beckman, Pierre Olsson, Daniel Gibson, Martin Englund, Helene Lind, Per Ekström, Anders Svensson. Ann-Carolin Löfström, Anna Juhlin. Andreas Broman, Camilla Holm, Lise-Lotte Nilsson, Anna Taxén, Thomas Sundgren, Jeanette Häggström, Maria Vilhelmsson, Monica Larsson, Mattias Blixt, Minna Salo, Thomas Wallin, Paul Wetzenstein, Sven Lundin, Nicklas Lindroos, Mikael Kangas, Ann-Katrine Hallin, Berit Skogsberg, Britt Dahlström.

Håkan Blom, Rolf Andersson, Rickard Mollstrand, Ulf Andersson, Rikard Grindberg, Per-Olof Carlsson, Catrin Sigfridsson, Mikael Skått, Rickard Fahlman, Tamara Lilleberg, Mia Löfgren, Joakim Westin, Daniel Persson, Eva-Lotta Magnsjö, Jenny Bergendorff, Lotta Halén, Viktoria Persson, Anne-Louice Berglund, Helena Wallin, Veronica Tall, Lena Johansson, Rolf Nyman, Eva-Lena Kaneberg, Hans Andersson, Torvald Karlsson, Clas Persson, Anders Fredh, Per Wickholm, Krister Englund, Karin Svensson, Lena Krohn, Erika Säfström, Ann Wiklund, Ann-Sofi Olsson, Maja Rotander, Thomas Pettersson, Peter Sterneborg, Susanne Kylberg, Anita Sollenberg, Charlotte Wallin, Pernilla Sandin, Ulrika Johansson, Anna-Lena Karlsson, Åsa Forsström, Claes Tidestav, Per Holmberg, Linnar Holgersson, Charlotta Hemlin, Ingemar Falk, Teresa Zenker, Rolf Mattila, Niklas Pettersson, Anders Ohlsson, Jan Ernebrant, Björn Müller-Wille, Thomas Bäckström, Niclas Modigh, Jonas Nyström, Susanne Vide, Per Gustavsson, Niclas Malm, Monika Forngren, Gunnel Kajava, Karin Ohlén, Barbro Svahn, Anders Hägg, Hans Eriksson, Patrik Roos, Marie Granath, Magnus Anderson, Marko Piispanen, Kenny Andersson, Cecilia Tiefensee, Helena Ridderstråle, Maria Lundbergh, Katarina Sivander, Åke Lindberg, Anita Sollenberg, Charlotte Wallin, Karin Eriksson, Viktoria Thenander, Karin Borevi, Josefin Wall, Camilla Nordgren, Annika Oskarsson, Hillevi Berglund, Eva Ekblom, Anette Ingemarsson, Johan Lindberg, Max Åberg, Eva-Lena Forsberg, Annelie Pettersson, Maud Eklund.

Michael Insulander, Margaretha Falcao de Matos.

är Teresa, som står på Hötorget i Stockholm och säljer ett par timmar, därtill anmodad när hon själv ville köpa sig en persika!

"Fet och ful", så säger Becka om årets brud Sarah, men faktum är att det blir modernt att färga håret rött i år.
Också Ingrid Neppelberg fyller 70 i år.

Ringde till Christian den 24.6 på 11-årsdagen. Målade verandagolvet och sen for Gerd och jag till Hjulsta, bjudna på en underbar fridfull kväll på deras altan med mycket traktering, värma men ingen mygg. Moma orkade ej följa med. 27°.

Nästa dag bjuder vi Rolf och Birr på de första jordgubbarna på altan, sent på kvällen och dom bjuder på vin.

När vi kommer till Stigsbo är höskörden på gång och jag gissar att det är nya arrendatorns fru jag ser på tunet och går fram och hälsar: Fru Franzén? X.X. Min man skulle få ta hö på en bit här nere. Jag passar hr. X., när han kommer på traktorn och sträcker ut handen så han måste stanna. Hans version: "Jag är här och hjälper Franzén." "När kommer pengarna?" "Jag ska ta kontakt med Stefan. Är han på Rymdbolaget nu? Jag håller på att sälja en fastighet. Sen ska han få pengar." Senare kommer Björn Franzén: "Trevligt att råkas! Jag vill bli av med X. och låter honom därför skörda en bit hö."

Hade lärt mig på Fermenta, så jag skrev menu, när flygelns kom på midsommarmiddag:

Menu 86-06-21

La Mousse de Saumon
Le porc fumé de façon du Roi
Les Framboises au lait
ou
Tarte au Rhubarbe

Vins:

Vin blanc allemand
Vin rouge chatelet.

Juli 1986

Sjungen på Barbro Ahlström-Spångs fest.

Gerd och jag var bjudna på Barbro Spång-Ahlströms "Knytis" i Teda skola. Gerd gick hem efter ett tag och då kom Lennart Södergran fram och berättade att han varit i Dresden på sällskapsresa med Bahco och om hur stiligt återuppbyggt han tyckte det var.

Rolf och Birr förtjusta efter besök på

FRÖKEN JULIE

men mindre glada åt felparkering på Åsögatan. Ett par dar senare var det fin middag i flygeln för Eskils, Brita och oss.

Den 7 juli, när Onkels semester är i full gång, far han och jag till Arlanda för att hämta barna. "Tänk om dom inte är lika gulliga som förr i världen!" säger han. Jo, men det är dom.

Nu är videon på Salta igen och Annika hyr POLISSKOLAN.

När jag köper några Fermenta-aktier till Gerds födelsedag, säger den unge mannen på PK-banken i Enköping: Tycker Du att det är roligt med aktier?

Till dags dato visar det sig emellertid inte ha varit något klipp precis, snarare då tvärtom.

Christian 11 år. Han har köpt sig en "BMX"-cykel.

Barna har så roligt, när Beckas senaste Boyfriend är här med sin motorcykel och skjutsar dom runt trädgårn.

Alla utom Becka var med på Gerds födelsedagsmiddag. Redan nästa dag far Rolf, Birr och Annika till Farsta f. v. b. semester på Åland. Storm!

Men det här var en annan färja. ↓


Stefan hämtade Erik och Maria, som alltså kom först sen Rolfs åkt.

Vi roar oss med måndagskväll i skolparken. Becka har 39° och Teta bantar. Då ska småflickorna göra likadant som Teta, ja Christina ska banta i 41 dagar, "En dag mera än Kristus". Men så blir det tunna pannkakor och då skjuts bantningen upp en dag. Sen firar vi alla barnas födelsedag med tårta och då beslutar flickorna att skjuta upp bantningen till Brütten. Det är massor av smultron i Bastuhagen. Man har aldrig sett maken.

Teresa far nu också till Åland.

Så bjuder Erik och Maria på lunch, fin lunch, på "Johannes" i Västerås. Becka är med, den enda som inte är på Åland. Sen skjutsar Onkel hem Becka och farfar, och vi andra beser domen och far sen till Sundängen och badar. Nästa dag är det farväl igen. Och ingen ropar "Farm" längre. I stället far Gerd och jag till stan och betalar skatten och Onkel skjutsar till Arlanda.

Onkel och jag plockar blåbär på Strömsta, Onkel med stol och trenchcoat. Gerd plockar smultron i Bastuhagen. Och så kommer Rolf och Birr och Annika hem, bruna och nöjda från Husö. Får underbar choklad.

 
Jag hade parkerat på mittremsan av Avenue de l'Opéra i Paris men fick hämta den fem våningar under jord borta vid hallarna. När jag berättade om mitt missöde på hotellet, sade portiern: "Monsieur, Ni skulle ha parkerat i gränderna. Där kommer de inte fram med bärgningsbil!" /SZ

Nu ger sig Onkel ut med bil i Europa. Han far till Hunsrück-trakten ur filmen Heimat, som var så utomordentlig. Sen blir det dåligt väder till Paris. Men där blev bilen borttransporterad, se föregående blad. Nu börjar längtan efter datorn bli för stark. Direkt hem från Paris med undantag för en liten sovpaus på en parkering i Danmark.

Inger Insulander, som har brutit armen, bjuder på hallonplockning och jag far dit på morgonen 6.30, före regnet. Nästa dag var både Gerd och jag på Wappa igen. For sen till stan och tankade och till Furan och åt. Sen på kvällen till Hjulsta med 2 liter. Och dan därpå åter till Wappa och har nu sammanlagt fått 14 l. Då under tiden var Karl Gustaf på Salta och lämnade tomater och 2 stora gurkor.

Mamma hässjade [flåsade] så konstigt i sängen, men det gick över efter en stund.

Hade tänkt passa på och ha en liten bjudning medan Onkel var borta och så kommer han hem, när det redan är bjudet och tycker, att det var riktigt trevligt: Törnbergarna, Lasse och Ma, Curt och Marga, Karl Gustaf och Inger. Räkpaj, sockerärter, ost och kex, kaffe med toscatårta, och vi satt ute till klockan 22. Det var en riktig sommarkväll. Alla glada. Men Birr orkade ej vara med.

Nu torkar brunnen upp, och när Stefan blir bjuden till Olle och Gunilla på släpärter, tar han bilen till Aspö för att tvätta håret. När det blåser ordentligt, då går han med ut och plockar duktigt med blåbär utan ett enda barr.

När jag är ensam i skogen, är mamma hemskt orolig och skickar ut Gerd för att leta och går själv ned till Birr.

Karin skriver till farfar.

Augusti 1986

Den 9 augusti kom Karin Zahn, Christine och Mariann. Dom hade hyrt en stuga i Dalarna en vecka och var nu på hemväg. det blev en festlig middag med alla i flygeln.

Följande dag var vi på friluftsgudstjänst i Leversta med häftigt åskregn.

På kvällen ramlade mamma mellan dörrarna, när hon sa adjö till Stefan, och skar sig på min nya realisationsspade.

Studentkamraterna på Salta. Vi är bara 4 kvar av 9.

När Gerd och jag nästa dag var i Oxbacken och jag gick in vid sidan och plockade svamp, så var han på ett ögonblick försvunnen och jag letade och letade. Då hade Gerd smitit hem och kokat kaffe åt Rolf, som satt på tröskan, och brett på smörgåsar och tinat upp bullar.

ANNIKA HAR PARTAJ PÅ MAGASINET.

Jag for ensam till stan, när Gerd inte mådde så bra. Hälsade på Gertrud, som blev så glad: "Du är alltid så snäll, Märta." Visst inte, inte är jag nå snäll. "Ja, nästan alltid i alla fall", sa hon och skrattade, och det var sista besöket.

Vi hade en sån trevlig middag med Sixten och Anna Stina. Men Gerd har haft så mycket yrsel på sista tiden, så vi far till distriktssköterskan och kollar blodtrycket. Allt normalt.

Det har varit dåligt väder alltsen Onkels semester tog slut. Rolf kör sent och en kväll var jag ut med Lyckholm och smörgås åt honom kl. 22.00 och höll på att cykla rakt på en traktor som stod på Oxbacksvägen.

Mariann kom med bussen från Gripsholm den 22 och stannar till mammas födelsedag. Erik och Karin, Margareta, Ingela, Mariann, Insulanders med Siv på kaffe. Sen middag kl. 18.00. Birr diskade. Alla torkade. Ett fasligt liv i köket.

Elsa Günther.

September 1986

Stefan är i Zürich och Rom, och när moma frågar Gerd, när han kommer tillbaka, svarar han: Vi har en veckas respit.

Stefan hade med stora partier med Annikas urväxta kläder, först till Rom och sen till Zürich-Brütten. I Zürich höll han föredrag.

Onkel i Rom och jag på en lågpris pensionär Tur och Retur Sthlm för 46:-
Eva Wrange.

Teta och Becka vågar inte äta min svamp: Du förstår, farmor, säger Becka, vi som en gång ska få barn. Men röker gör dom, fulingarna, men då får dom lov att vistas ute.

Rolf, som vet att jag gärna skulle harva eller köra traktor, kommer upp: Mamma, vill Du göra en insats i skördearbetet? - Köra flickorna till Picasso-filmen på Joar Blå. Det var roligt att se den igen, men Annika tyckte: Så där!

Erik Schubert, Nils Schubert, Brita Schubert f. Pallin, Margareta Kihlberg, Ulla Rydbeck, Elisabeth Martiin, Britta-Kajsa Schubert, Oscar Schubert, Lars Schubert.

 

 

 

 

 

 

Efter Erik Schuberths jordfästning var det sittande lunch för 55 personer på Kurö.

Klicka på nedanstående artikel för en mera lättläst version i separat fönster.

 
Fredrik Engström, Jörgen Ulvsgård.
Gerd och jag kryper ihop i Banka för att lätt kunna ta oss ut. Och sällan har jag sovit så tryggt.

Vi ser på riksdagens öppnande och lyssnar på Sten Carlssons föredrag om den svenske bonden i riksdagen, där han slutar med att hylla Thorbjörn Fälldin, som sitter på läktaren. Han återvände till plogen likt Cincinnatus. Vi tror att Fälldin går hem och tar fram uppslagsboken, fast Onkel är rädd att han slår på S.

Mamma, Gerd, Birr, flickorna och jag sjöng för Margareta och blev bjudna på kaffe hos henne på Sandgatan.

Min gamle chef Staffan Wahlström, numera chef över P-avd., har tydligen skaffat sig nya gångkläder. Annat var det när jag gjorde honom uppmärksam på att det var dags att köpa ny tröja, då den gamla hade hål på armbågen.

När vi är på besök hos Dr. Wikström frågar han om mamma fortfarande bor hemma, och om jag får nån ersättning. Nej, kan man få det? Ja, visst, det skulle Du ha fått i många år. Men sen blev det ändå inte beviljat.

Gerd har nu börjat att skriva ut sin stenograferade dagbok i klartext, och man upplever allt om igen. T. ex. 1973: "Lietje flyttar tillbaka till Holland. Jag är mycket, mycket ledsen."

Onkel kommer från London och hälsar Gerd från Hamel Hampstead.

Lördagen den 20 september: Rolf: Mamma, vill Du göra dig skyldig till en olaglig handling och "langa" en flaska rödvin? Skörden är slut och han ska ej skjutsa någon av sina döttrar på dans i kväll.

Action directe härjar med bomber i Paris och en kvinnlig ingenjör hos Stefan vägrar fara dit på tjänsteresa. En karl får åka i stället. Nu måste svenskar ha visum till Frankrike.

På självaste Gerd-dagen mötte Rolf och jag Stefan och Ingemar Falk på Stigsbo för skogsvård. Kaffe på Franzéns vagnsflak. Rolf hade släpvagnen med, vill jag minnas, så vi tog hem lite möbler, ifall det skulle bli inbrott.

Rustade för Moma, så att hon ska klara sig ensam en natt. Gerd och jag till Stockholm. Köper klänningar och röd-rutig kjol med scarf till.

Erik har fått skaffa visum nu när han far med familjen till Toulon-trakten.

En dag, när jag åter gjorde en insats i skördearbetet och for till stan och köpte bindgarn, blev jag stoppad utanför f.d. brödfabriken av 5 poliser. När jag visat körkortet och skulle få fara igen, var jag så uppskojad så jag glömde att se upp i trafiken, när jag skulle köra ut, och alla 5 skrek till. Sen försökte jag igen. Lika illa. Till slut gav dom tecken och hjälpte mig ut.

På Rolfs 45-årsdag, som liksom den första födelsedagen inföll på en söndag, drack vi först kaffe vid södra gaveln och flyttade sen in trädgårdsmöblerna. Birr bjöd på festlig middag med underbar chokladtårta!

Vem är konstnären?
Vem är modellen?

Ingela ska ha stor 50-årsfest i Långa raden. Men där ska det bli så mycket tjo och tjim, så släkten ska bli bjuden på en lugnare fest.

Stefan arbetar med "Salaries" på datorn. Dan därpå ringer han från rymden. Har glömt disketten. Sätt på datorn! Jag ska ropa på pappa. Nej, det här klarar Du! Stick in disketten! Jag ska ropa på Rolf! Nej, det här kan Du. Så blev det ett pusslande och tryckande. Nån kom in i Stefans rum: Kan Du vänta, mamma håller på att lära sig datorn. Och Onkel kom ju själv inte riktigt ihåg hur tangenterna låg, men till slut gick det och det var bara att posta disketten. Men så kom jag för sent till brevlådan och fick fara in till posten.

Carl-Henrik af Klercker, Iris f. Tiedemann, Ann-Sofie Kempe, Susanne Rosendahl, Hans af Klercker, Torbjörn Åkermark.
beskuret som det är av Sätterström på Föreningsbanken.

Anita, som är så förskräckligt trevlig, och som jag pratat bort så många stunder med.
Gunnel Sundgren, Anita Andrén-König.

Oktober 1986

På en vecka har vi fått 6 möss i fällan på vårt rum. Jag putsar silver och städar. Mamma hässjar så i sängen igen och vi får tid på sjukhuset. Hon har bakterier i urinen och får åter penicillin.

Rolf bjuder sina manliga anställda: Kaj, Knutte, Lasse och Lindborg på hemlig utfärd. Först svänger han in vid Sävsta motell och låtsas höra att det är fullt eller för dyrt eller hur det nu var, och fortsätter sen till Bacchi, som Bacchi Vapen numera kallas, där det är After Dark-show, endast för herrar, eller är det historieförfalskning?

Onkel är i Gävle, där han blivit styrelsemedlem i något nytt forskningsråd.

Erik hade antytt att han skulle komma till min 70-årsdag, och bleve det kalas skulle hela familjen komma, om vi firade under Herbstferien. "Hur tycker Du att vi ska ha det på min födelsedag?" sa jag till Gerd. Då svarade han inte: "That's a very good question", utan "Det är klart att vi ska ha kalas". Och när Karin skrev: "Jag tycker att det blir roligt att åka till Sverige", då var det bara att sätta i gång. Men sen var Gerd så trött och sa att han ej orkade skilja på höger och vänster, och så moma dålig. Hur ska det gå?

Efter Gertruds jordfästning var det kaffebjudning för de anställda på Strömsta och för grannarna i Teda skola. Carls alla barn kom och gratulerade mig till min förestående 70-årsdag. Margareta af S. brevväxlar nämligen med sin forne lärare Ullas man Bo Jansson.

Dikt av Karång-Ivar till friluftsgudstjänst.
Far till stan och hämtar medicin åt mamma på f.m. den 17, och samma dag är det Gertruds begravning. Och på kvällen kommer Stefan med schweizarna. Och Erik in i salen för att se vem han ska få till bordet: Marg. I. vem kan det vara? Då upptäcker han också att jag dukat två kuvert för lite vid ena bordet. Man ist eben siebzig!

Upp d. 18, festdagen, och rensar räkor etc, men får lägga mig igen för uppvaktning. Alla är med utom Rolf, som är i lagårn men kommer senare och för mig ut i lustgården, där han planterat 1 Reine Claude, 1 gråpäron och ett äpple. Må dom leva och grönska och bära frukt till många efterkommande.

Ja, sen var det dags att tvätta 2 maskiner med Onkels tvätt, innan vi åt lunch och Erik och Maria for i Audin till →

Härvid ska vi ej förbigå att Birr föreslagit att barna skulle bjuda på middagen. Tack för den generösa tanken!

av Elsa Günther.
Som om man inte hade tillräckligt att göra förut nu med eftermiddagskaffe och tårta och Viola, så hade det kommit champagne flygande och det gällde att gå upp i långgarderoben och leta efter de dammiga champagneglasen. Champagne förde onekligen upp festen i en helt annan klass.

↑ Från Christian.

Obs! Hur lyckligt tärningarna kommit upp! →

... till teaterbiljetter nämligen.
... har Teta målat en tavla.

Jag får hjälp hos Scholls för min högra fot som börjar göra så ont. Det blir inlägg i skorna, som jag ska ha 1 timme första dagen, 2 timmar andra, 3 timmar tredje osv.

Den 23 oktober bjöd jag hela syjuntan med män på all god mat som var kvar efter kalaset.

Den här gamla visan var ett knep att lära sig det viktigaste inför husförhöret.

På kvällen ringer Erik från Falun att mamma är så dålig, att hon inte ens kan sätta sig på toaletten själv.

Jag fryser in purjo och mangold. All potatisen är upptagen och nedburen. Vi hälsar på Olle Insulander sen vi varit i Enköping och tittat på Golf och Jetta för 65,000.

Rolfs familj var i Farsta och fick den 26 ta emot en del gratulationssamtal. Vi kom dit på kvällen, Audin hackade, jag fick gå upp för trappan 18 gånger för att få med allt. Rart, att vara hemma igen. Fast avloppsröret under diskhon hade exploderat.

November 1986

När Stefan skjutsade till Västerås flygplats i Audin, tyckte han att den lät som om den behövde bytas ut. Och eftersom Trimco hade stängt för ryggskott, så började vi att se oss om efter en bättre begagnad, som Rolf föreslog, liten japan. Toyotan här var såld, när vi beslutat oss. Vi for från Akalla till Österhaninge. Från Philipsons till Södertälje, där vi stannade för Toyota GL 84 ca 3000 mil för 50000.

Stackars Audin, som måste stå på gatan nu, den gamla trotjänaren, och flyttas var dag för gaturenhållningens skull.

Nu gällde det att sälja Audin separat. För den kära gamla fick vi 2000:- bara av Jensen på Dörrvägen.

Vägg i vägg med Philipsons på St. Eriksgatan ligger Prima Vera, som tur var, när vi blev heisshungriga och hade rikskuponger.

Onkel köper 40 STORA av oss för 297:-.

Rolf och Birr hade middag lördagen den 15 november för ca 15 gäster.

Vi hinner aldrig komma i väg till Mallorca som vi tänkt. Vårt lilla nöje blir att dricka kaffe på Glada Laxen, där vi kom i samspråk med en trevlig dam från Saltsjöbaden.

Så kom Rolf på köttriksdag i Sollentuna. I Södertunneln hjälpte han en bilist som blivit stående och släpade honom, då en bil från höger vid Hornsgatan försöker ta sig in mellan de två.

Onkel åkte till Kina över Karachi och kom hem över Anchorage. Han var bara borta en vecka och hann inte följa nån guidad tur i Peking. Han hade den kvinnliga presidenten för vetenskapsakademierna till bordsdam. Hon hade varit förvisad till landsbygden 10 år under kulturrevolutionen.

Stefan och prof. Wang Yupu, Beijing 22/11 86.
Anna Brehmer.
Här firades Anna Åkessons pensionering.

Trodde aldrig att jag skulle få Gerd med på det trevliga kyrkkaffet efteråt med gott kaffe och trevligt bordssällskap från Ostpreussen.

Greta, Lilly, Margit och Iris bjuder mig på lunch på Östermalmskällaren. Iris har skrivit en visa:

December 1986

 

Tetas tavla [vilken?] formligen skriker efter en ny matta!

Svantessons tipsfrågor vid församlingsafton i Teda. Sen kom också Märta-Stinas som var så lätta, så jag förstod att jag, pinsamt nog, skulle ha rätt på dom också. Och inte kunde jag skriva fel med flit. Alltnog, jag fick dela första pris med Barbro Jonsson: var sitt par vantar, som prästen själv stickat.

Jag återupptar förbindelsen med Lars Klingberg på SE-banken, som ska hjälpa oss att, som han säger, "få det lite drägligare och slippa ta av pensionen till all skatt". Han råder oss att ta en livförsäkring.

Rolf är stornöjd med sin 2 veckors resa till Teneriffa med regn en gång, och det på natten.

Han kommer hem sent, kylarvattnet tar slut och han får hjälp av en nattvandrare i Märsta.

Skägget är borta! Man minns förra gången, när Annika sa: "Pappa har inge ägg!" Då var hon inte stor.

 

Alltför sällan blir det av att skicka kaffe till Nanna och Hertha i Dresden.

Slutord

till alla mina älskade med hopp om att vi ska få fira en god jul enligt övlig sed. Önskande oss alla ett gott friskt år 1987 lägger jag ned pennan för den här gången på Luciadagen.

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 27 februari 2018.