www.zenker.se

Liber 1993

December 1992
Januari 1993 Februari 1993 Mars 1993 April 1993 Maj 1993 Juni 1993
Juli 1993 Augusti 1993 September 1993 Oktober 1993 November 1993 December 1993


Praefatio

Den 23 april hälsar vi Christofer så innerligt välkommen, och kort därefter går redaktören till affären Johan P. på Karlavägen: "Jag ska be att få se på en klänning som jag kan bära på såväl konfirmation som bröllop och barndop." - Där har läsaren årets viktigaste händelser in nuce.

Red.

Quod evenit?

December 1992

I denna varning instämmer red., som fick en påse Distalgesic med hem från Södersjukhuset vid 2 tillfällen under behandlingen av armbrottet. Men jag tog bara en enda tablett. Plus recept på 100 tabletter.
Att Becca skulle vara med i ett Välja-partner program i TV, det visste vi, men inte när. Så när Onkel satt och lekte med sin decoder, fick han plötsligt in Beccas bild och rusade till telefonen, så att vi också skulle få njuta. Men det blev ingen av dom tre pojkarna som hon sen bestämde sig för.
Klicka på bilden för bättre upplösning.
Carl-August Swenson, Carl-Hakon Swenson, Margaretha Eriksson, Göran Widerberg.
Klicka på bilden för bättre upplösning.
Tant Ellen Swenson, vars mor var syster till Julius af Sillén och Ellen Ruge, dog 1993, 108 år gammal och vid klaraste förstånd ända tills sista månaden.

Till jul kommer Stefan först ut med Araguacema och Christina, som varit i Sundbyberg ett par dar. Rolf var snäll och hämtade oss, eftersom jag kände mig lite osäker efter ögonoperationen. Stefan och Rolf med A. och B. till Hacksta på supé dan före julafton.

Julen firades enligt övlig sed med undantag av att min ålder tog ut sin rätt, och jag lagade i och för sej köttbullar men glömde totalt att det skulle vara risgrynsgröt också. Trots att följaktligen ingen fick mandeln, blev det ändå bröllop under året. Men kanske ändå att Becca fick mandeln. Det har jag inte kontrollerat, eftersom hon firade julen i sin Stefans hem.

Stefan och A,, tvillingarna och vi båda gamla bevistade julottan kl. 5.30. När vi kom hem tyckte vi oss kunna märka att Erik piggnat till något. Han var så väldigt trött, när han kom.

På juldagen var Rolf och Birr på middag hos oss, och på Annandagen sen var det Tetas och Fredriks förlovningsmiddag med den stora Westerbergska släktens alla trevliga medlemmar. Onkel hyllade de unga med ingressen: Kära hyresgäster!

Nästa dag den 27 december bjöd Erik och Maria på middag på Furan. Och redan den 28 tog Erik bussen till Arlanda, medan Stefan skjutsade de övriga i bil. Sen hämtade han sin video i Sumpan och vi fick se bröllopsfilmen [som Christian hade filmat].

Men dessförinnan hade vi hunnit göra lite jullekar, som t. ex. att komma ihåg 10 namn.

Nu får vi brev från SE-banken: Dom kan inte garantera för hur det ska gå med deras aktier. Borde vi kanske sälja hälften, så har vi i alla fall gjort något, föreslår dom, ifall dom blir helt värdelösa. Nu är dom värda c:a 6 kr/st. Ja, det är inte lätt att veta hur man ska göra, ens om man vore "diplomat"-ing!

Stefan är varje dag ute på skridskor. Det har inträffat en drunkningsolycka vid Västerås, och vi är så oroliga var dag.

På nyårsafton kommer Ingela och Per med Jan på gudstjänsten i Teda och äter sen smörgåstårta i flygeln hos oss.

Januari 1993

Nästa dag med Stefan och Araguacema bjuds vi på kinesrestaurangen i Enköping av dom.

Inger och Karl Gustaf bjuder oss och Stefan och A på lunch på Hjulsta. Efter maten satt vi vid brasan i trädgårdssalongen, men stackars Inger måste lägga sej och sitt sköra skelett ett tag för att orka sitta uppe och prata.

Per Köndell, Per-Åke Köndell, Karin Chevalier.
Tyvärr kunde vi inte komma på Köndells begravning.

När vi hade kommit tillbaka till Farsta, hade TV:n tappat signalen. Då kom Kjell från TV-försäljarn och hade både legitimation och en ny decoder med sej och erbjöd oss dessutom ett lås för erotiska filmer för våra barns skull. Jag sa dock, att dom är så stora så dom får se allt.

Lottes julfest hade blivit uppskjuten till den 12 januari och då var också Araguacema bjuden.

Greta och Iris kom på en liten vardagsmiddag. Greta hade med en söt julkaktus och Iris med en primula, som jag gödde och vattnade så den växte och blev finare och finare, ända tills jag i november märkte att jag var allergisk mot den, svullnade upp i ansikte och på händerna, fick huvudvärk och såg blixtar för ögonen. Synd, att behöva slänga en sån vacker blomma, som glatt oss så länge.

Den 18 januari fick jag följa med Araguacema till Karolinska, eller som A själv säger: Karolinasjukhuset. Stefan är i Rom och ringer därifrån för att höra hur babyn ser ut på bildskärmen. Ja, man ser fingrar och allt, men av princip så talar dom inte om vad barnet har för kön. "Jag måste få veta det ändå, sa A., för min syster vet inte om hon ska sticka i skärt eller blått!" Men se det hjälpte inte. Ändå är A. säker på att det är en pojke, och han går hela tiden under arbetsnamnet "Junior".

Det är bra märkvärdigt med såna undersökningar. Allra märkvärdigast dock den första, när babyn bara var som en liten kärna och ändå försedd med ett hjärta.

Men var ska Junior bo? Nu börjar Stefan att studera annonser. Och de far och tittar på olika förslag.

Februari 1993

← Morbror Erik pekar ut Öddö med ett kryss.
Sv. D. rekommenderar köp av aktier i Realia. Dom kostar bara 8 kr och har just gått upp med 3:50, så farm slår till. Dagen därpå stor rubrik: Realia inför konkurs. Nåja, hittills har dom klarat sej!

Araguacema, som varit medbjuden på syjunta så många gånger på många ställen tack vare att hon bott här så mycket, när Stefan varit utomlands, bjuder hela juntan till Rissne på en storståtlig måltid, vars huvudnummer var laxtårtan. Men ack, hon blev så trött, så hon måste gå undan och sova ett slag, stackars liten. Hon blir nu imposantare för var dag som går.

Laxtårtan tronar inför fr. v. Karin Westin, Lotte Ekstedt, Lena Hallén, Ego, Ulla Carlowitz, Kristina Hammarström, Ken Åstedt, Ulla Berggren. Kickie Sandberg var sjuk.

Alla undrar hur A ska kunna klara barnvagnen uppför alla trapporna här i Rissne.

När Per Arne Granström kontrollerade mitt öga efter operationen, sa han: Det är inte alltid det går så här bra.

Elsa Günther har fått hjärtinfarkt. Hon ville inte oroa barnen, ringde själv efter ambulans och gick ned och öppnade porten.

Jag hälsade på henne på Sabbatsberg och fick där träffa hennes trevlige boy-friend från Säpo Bernt Andersson. Men snart blev hon hemskickad igen, vilket hon beklagade. På sjukhuset var hon inte så ensam.

Vi träffar Tora och Erik Sjöberg, hon gammal SCB-are, vid Magelungens strand och bjuder hem dem på kaffe. Dom har en underbar blombukett med: "Blommor är ju dom enda utsvävningar en pensionär kan tillåta sig!"

Nu flyttar Becca till sin Stefan i Eskilstuna, och Rolf och Birr är där och hälsar på. Det är så soliga dagar nu och massor med skridskoåkare på Magelungens is.

Medan Stefan och Araguacema flitigt ser på villor i februari, skriver Gerd flitigt ren sin på tyska stenograferade dagbok från hela tiden på Atlas Diesel - Atlas Copco. Och jag går hos tandläkaren. Jag hade som bekant tappat en framtand och den nya, Lindé vill sätta dit, måste göras om gång på gång för att den har fel färg.Slutsumman blir 3335:-, men det skulle den ha blivit även om jag inte varit så nogräknad.

Becca ringer då och då. Och Hertha har fått telefon i Dresden och är så glad åt det.

 

← Det var inte så längesen, när mamma och Stefan hade "gemensam kassa"!

Under måndagskvällarna sitter vi, som alla våra bekanta, och ser på Elliot-serien, om det engelska modehuset på 20-talet.

Becca har flyttat till Stefan B. i Eskilstuna, och Rolf och Birr är där och hälsar på.

Gerd och jag dricker kaffe med Araguacema i Sturegallerian, men junior sparkar och bråkar så förskräckligt. Han lugnar sig sen, när vi går i affärer, men då blir å andra sidan Gerd trött.

Det är full snöstorm den 19 februari, när Onkel är i Paris, och dessutom förlorar SE-banken 1 miljon/tim.

Vi är på fin middag hos Lotte den 20 februari. Och den 21 kom A:s syster Ana till Arlanda. Hon hade aldrig sett snö förut.

Nu är priserna låga i krisens tecken. En fin villa, som dom är förtjusta i är sänkt med 1 miljon. Efter att ha hämtat A:s syster Ana, som kom direkt från Brasilien och aldrig hade sett snö, tänkte dom slå till, men under tiden hade den blivit såld.

 

 

Mars 1993

Den 4 mars firas Lilly, 75, på Martini.

I mars måste Araguacema läggas in på Karolinska för observation. Junior ska väl inte komma redan?

En dag har A. beställt fisk. När maten kommer ber hon om ett förstoringsglas, vilket sköterskan tjänstvilligt hämtar. När hon till slut förstår, att A. ironiserar över den ynkliga fiskportionen, skrattar båda hjärtligt tillsammans.

 

Detta är Lietjes hem i Hattem i Holland. →

Vi var i Clara kyrka på en märklig gudstjänst med dans framför altaret om Petri förnekelse och med musik ur Matteuspassionen

Araguacema måste tyvärr avbryta svenskundervisningen just som den skulle bli ändå intressantare och gälla även svensk historia, eftersom hon måste hålla sig i stillhet, då Christofer visar tecken på att ha tröttnat att ligga innesluten. Ja, han heter redan Christofer på detta tidiga stadium.

När jag besökte A på Karolinska, var ju A i alla fall glad och munter som vanligt, och när jag hade gått frågade grannen i sängen bredvid: Var det där verkligen Din svärmor? - Ja. - Men Ni hade ju så trevligt tillsammans!

I min dagbok står, att Onk och jag var på "Karolina"-sjukhuset och gratulerade Junior på Christofer-dagen den 15 mars. Men den 18 är vi i Rissne på middag som Ana lagat. Då hade Greta Björnsson kommit apropå ända från Lidingö strax innan till oss.

I mars skulle vi också gå på Matteuspassionen. Jag sprang före för att få biljetter, när vi skildes vid Karlaplans T-bana. När jag väl fått dem gick jag ut för att spana efter Gerd. Kein Gerd weit und breit på hela Narvavägen. Vad skulle jag göra? Till slut dök han upp ... Vi hade aldrig talat om i vilken kyrka det var, och Gerd hade gått till Gustaf-Adolfskyrkan, som dock var alldeles tom, så han prövade med nästa. Och njöt sen särskilt av evangelisten Matthias Bleidorn.

Onkel säljer av lite Ericsson då och då för att finansiera villaköpet.

Söndagen den 21 mars tar vi T-banan till Rissne, där Onk och A möter f. v. b. till Törnskogen för att besöka Josef och Gabi Besting från Tyskland, vars gula villa är föremål för intresse. O, vad spännande! Och så rart det ser ut med Lekstugan på gräsmattan, också den gul. A. har två sorters kakor med, och vi låter oss väl smaka i Gabis kök, vars solida möbel i stil med hela köksinredningen ska ingå i köpet.

Gerd får en komplimang av Josef för sin så ultramoderna kostym (20 år gammal), och jag komplimenterar Gabi för att hon är så trevlig: "Vad synd att Ni tänker flytta!"

På Marie Beb. har Iris, 88, fin mottagning för 12 gäster och bjuder på egna sandwiches, kakor och sin berömda glasstårta. Där var den stiliga Linnea, som man hört så mycket om. Hon och hennes man har 3 ogifta söner. Hon blir så upplivad av att höra att det kan hända mycket än, fast dom närmar sej 50-årsåldern.

Erik arbetar ständigt, även lördagar och söndagar, precis som en husmor får göra. Hur ska det bli med Alcazar och var ska han få sin framtida arbetsplats?

Tante Karin fyller 70 år och vi ger pengar i hennes namn till Röda Korset.

Slutet på mars och naturligtvis ett fasligt deklarerande.

Så ringer det på dörren på kvällen den 31 mars. Ska jag våga öppna? Man är ju så rädd men också lite nyfiken. Då är det Rolf, hochelegant, på väg till Berga för att hålla föredrag.

April 1993

Matts Wennberg, Göran Blomquist, Per Åkerfeldt, Magnus Ericsson, Lars-Gunnar Karlsson, Sune Hansson, Anders Karlsson, Sören Grandin, Lennart Johansson, Rolf Arvidsson, Bror Andersson, Herbert Lundin, Göte Herlovsson, Peter Tolstoy, Eva Hansson, Klas Sjöland.
När jag betalt min tand, tog jag pengarna som var över och gick till Johan P och sa: Ge mej en klänning, som jag kan ha vid tre tillfällen: 1. Konfirmation. 2. Bröllop. 3. Barndop (och då var inte Christofer född än). Sen hade jag den också på 75-årsmiddag på Spelbo och på 90-årsmiddag på Ulriksdals värdshus.

Mor undrar om Onkel gör rätt för pengarna, när han är ute i världen på så dyra flygresor. Här kommer svaret:

På palmsöndagen startar vi för påskfirande på Salta. Men väl i höjd med Skärholmen ber jag Gerd att kika efter om min handväska ligger i baksätet. - Nicht zu sehen! Vi kör av motorvägen och lyckas faktiskt komma upp på den igen i riktning mot City. Väl i Farsta rusar jag upp och letar: Nicht zu sehen! Börjar gräva i bilen - där har den rutschat ner på golvet.

Rolf och Birr berättar från Beccas födelsedag att dom har förlovat sej. Regnigt och kallt. Till graven med påskliljor, när Knutte kommer och hälsar oss välkomna.

Araguacema till Karolinska två gånger i Stilla veckan, men allt är väl. På Långfredagen redan, som infaller 9 april, ger sig den tokige Onkel ut i kanoten, där isbitarna dansar om fören.

Efter påskdagens högmässa redan kl. 10 med Stefan och Araguacema, förutom oss och några få kyrkobesökare till, med alla Edklintarna med anledning av påsken och Beccas förlovning. Becca är extra söt och lycklig inför bröllopet. Efteråt hämtar Stefan och A Araguacemas syster Ana, som bor hos Celestina.

Medan Ana och A gör flottyrkokta små piroger till Beccas bröllop, arbetar Stefan och jag med att klippa ur krusbärsbuskar etc.

När helgen är över får Rolf komma in på sjukhuset för att få en "stöt" mot sin arytmi. När Birr är borta på kvällen på sitt "kvinno"möte och vi ser på TV, skymtar en skäggig typ förbi fönstret och knackar på, följd av en liten flicka. Ska vi våga öppna? Överallt är det rymlingar lösa från våra fängelser och det är många gamla som mördas. Tack vare flickan, och nyfikenheten inte minst, låser jag upp: Det är Hanno från Tyskland, han som hade fått en "ny, stygg mamma" och liftade till Nordnorge men blev omhändertagen av Rolf och sen ringer var julafton efter det. Hans dotter heter Julia och går i internatskola. Det tycks som om mamman fått afasi efter en bilolycka. Dom båda stannar nu hos oss. Läkaren på Enköpings sjukhus kommer in till Rolf på morgonen och säger: Kl. 10 blir arkebuseringen!

Sen kommer Rolf plötsligt hem. Dom har inte tid - ett olycksfall. Då åker han med Hanno och Julia till Stockholm. Hanno säger till mej: Var inte orolig, jag kan ju överta ratten om han blir dålig.

Vi dricker kaffe ute och luftar kostymer, och då har vi ju först i går bytt till sommardäck. Frukost med Hanno, Julia och Birr hos oss. Under tiden får Rolf en kramputlösande spruta och elchock, som ger brännsår på kroppen. Han blir kvar på intensiven då blodtrycket är för lågt. Vi återvänder till Stockholm och Birr lovar ringa så fort hon får veta något. Ja, hon får komma och hämta hem honom. Då säger Araguacema: O, vad Stefan blir glad. Da siehst Du, daß Gott gross ist! Dagen därpå ringer Stefan för att höra om Rolf varit på nån kontroll dagen efter.

Före behandlingen på Enköpings sjukhus hade Rolf farit upp till Akademiska i Uppsala för att få en second opinion. Där sa dom då, att han kunde vara alldeles lugn: Det var i Enköping som expertisen fanns och i Uppsala har dom fått lära sig av överläkaren i lilla Enköping.

Kerstin Hulter-Åsberg, Birgitta Eklöw.

Lördagen den 18 april for Stefan och A till Stigsbo för att där träffa Rolf och Birr och bestämma om reparationer som behövde göras på Lillstugan och tak på uthusen.

Jag skrev för att gratulera Erik till hans snart instundande födelsedag. När jag den 22 april kom hem från ortopeddoktorn för att få en ny skolicens, ringer Stefan att A har ont en gång i timmen. Tänker Junior komma på Eriks födelsedag?

Klockan 7.45 den 23 april ringer Onkel att vattnet gått och "Nu far vi in". Men på e.m. säger han, att det än kommer att ta en bra tid. Då är det bäst att vi ringer och gratulerar Ää innan han somnar, fast vi inte har något brorsbarn att komma med.

Kl. 21 ringer Stefan att Christofer är född kl. 20 med kejsarsnitt för det gick för långsamt. Och Araguacema hade 40,6 i feber, när dom beslutade att operera. Men Christofer hade fått fostervatten i lungan och kom i kuvös. Och där står Stefan och smeker sin lille son i 20 min. så han ska känna hur välkommen och älskad han är.

Araguacema försöker säga något till mej i telefon men orkar bara kvida lite.

Araguacema får ligga i ensamt rum, och Stefan får ligga kvar där över natten.

Video: 930424, Christofer i kuvös. 58 sek.

Nu far vi ut till Salta den 24, och Birr och Rolf kommer och vill höra mera och har Birgitta Norrman med man och barn med. Farf ropar: Skynda Dej! Då är Onkel i telefon sjungande: "Min lilla Christofer ska få en gullvagn", för nu har han återförenats med pappa och mamma och kommit upp från prenatalavdelningen.

Video: 930425, andra dygnet med Christofer. 1 min 39 sek.

På tisdag den 27 april tar Christofer emot farmor i korridoren på Karolinska. Inte på rummet för ev. smittorisk. Att åter få hålla ett litet barnbarn i famnen och se in i hans då blå ögon! Araguacema verkar vara frisk och glad och börjar redan tala om nästa baby och nästa ända tills kanske Quinto, nr 5, kommer. Men då är det måhända "af Sillén". [Rolfs misstolkning av "aus Versehen" när vi som små kom från Tyskland. /SZ]

Video: 930427, Farmor hos Christofer. 3 min 1 sek.

Christofers namnskylt på K.S.
Ej i Liber.

Plötsligt uppenbarar sig Rolf, vilken glädje och så oväntat. Och han har ett leksakståg av trä med sig. Då säger Stefan: Visa vad Du kan nu, och byt blöja på Christofer, för han har just bajsat. Och Rolf griper sig oförskräckt och vant an med utmaningen, men: "Jag blir så blyg, för jag är enbart van vid flickor."

Jag for ut i Granlunds hage och högg björkar, så pass stora så jag kunde lägga dom i bakluckan och prydde med och satte upp flaggorna, när alla tre gjorde sin entré i flygeln. A. i sin röda toalett med den charmanta röda hatten med gossen i famnen blev förstås filmad, när hon visade upp honom för farfar. D.v.s. A säger inte farfar än utan benämner Gerd "Din man", för att säga "Gerd" tycker hon är för respektlöst. Då föreslår Stefan: Du kan väl säga "ingenjörn".

Documents humains: Christofer föddes, liksom sin farmor, 14 dar för tidigt, och Stefan har mycket att bestyra och inhandla.
Gerd ligger inte på latsidan utan är alltid fullt sysselsatt.
2 bilder ej i Liber.


Video: 930429, ankomsten till Salta. 1 min 9 sek.

Video: 930430, Farmor berättar i trädgården. 1 min 46 sek.

Oscar Schuberth, Jan Schuberth.


Oscar Schuberth, Eriks bror, som en gång förde oss samman med Gerds Vetter prof. Rudolf Zenker från München, som konstruerat hjärt-lung-maskinen, om jag inte tar alldeles fel, dog på Christofers födelsedag.

Ulf Sjögren, Valter Pettersson, Stig Norling, Anders Jagemo.

Maj 1993

Onkel är nu pappa-ledig minsann för hela sommaren. So was gab es nicht in Dresden 1940! Emellertid har han ärende till Stockholm tisdagen den 4 maj och jag får åka med och gå på syjunta till Ken. Jag ska nästa morgon till dr Taune för mina ortopediska skor. På e.m. möts Annica och jag och går på Hennes & Mauritz' bolagsstämma i Spegelsalen på Grand. Dom bjuder på en enkel kopp kaffe och ett paraply. Publiken bestod av pensionärer med undantag av två tjusiga unga damer (utom Annica). Men dom visade sig vara revisorerna!! Vi åkte hem på tåg.

Video: 930506, majdag på Salta med Christofer. 1 min 28 sek.

Söndagen den 9 maj är de unga föräldrarna ute i kanoten och jag har ansvaret med att mata Christofer med urpumpad mjölk ur de rikliga magasinen. Så kan också distriktssköterskan från Hummelsta konstatera prima liv. Han har redan ökat 300 gr. Anna Stina Klingberg skriver så hjärtligt bland många andra och gratulerar till gossens "första sommar på Salta och dessutom i en fin sommarkostym".

På Märta-dagen uppvaktar Rolf med ett par skottkärror med gödsel. Då ska det bli "som kröning på dagen Kaffe i Bastuhagen", ett tidigare citat ur Christinas dagbok. Däri deltar Rolf och Annica, Stefan och A och förstås farf och festföremålet, som uppträdde i S+A.s gåva: en grön blus. Farf har som vanligt plockat vitsippor till den dagen. Och farmor bjuder på Tycker-Du-kaka. [Så uppkallad efter Marias svar på Eriks fråga, om hon inte borde be att få receptet. /SZ]

Video: 930511, Kaffe i Bastuhagen. 1 min 43 sek.

Stefan, 53, hyllas med kaffe på sängen. Dom sover ännu i vår flygel men har stor fest i sin för Hackstas, Strömstas och Ingela Klingberg. Wilhelm är just i Rio! A, har gjort den fina laxtårtan, den här gången med rosetter av gurkband, som väcker stor förtjusning.

På Marias födelsedag är vi i kyrkan med Christofer, som A. ammar under predikan.

Maj månad är underbart varm och ljuvlig, men A tilbringar den mest ammande framför TV-n: "Du måste förstå att jag kommer från ett tropiskt land, och för mej är det härligast när det är regn och dimma."

Stefan avbryter sin pappaledighet och far till Paris, och när han kommer tillbaka har han Ana med + en ny skär cykel åt A som man får sätta ihop själv. Nu flyttar dom hem till "Norr". (Norra flygeln.)

Video: 930519, moster Ana's fiskafänge. 38 sek.

Christofer utvecklas till ett underbart och harmoniskt barn. Han får bröstet när han vill och det finns alltid resurser.

Ur tidningen UPPRYMD, när Stefan och A bjöd på tårta på Rymdbolaget, som tack för den charmanta buketten med rosor.

Maj månad - underbar, varm och solig. Vilken härlig sommar vi ska få!

Men - Urban, Vilhelmina och Beda
Skola sommaren leda - och nu börjar vädret på att bli molnigare och kyligare.

Vi får se hur det går ...

Och med facit i hand, som alla politiker uttrycker sig nu för tiden, när dom har "rätat ut alla frågetecken", så kan vi konstatera att för den som ville arbeta i trädgårn var det ett behagligt väder och likaså för den som ville fiska. Men jordbrukarna hade det för torrt, när sådden skulle komma upp, och för vått, när skörden skulle in. Christofer däremot frodas oberoende av väderlek. Han kan ju få obegränsat med mjölk ur Araguacemas rika förråd.

Christofer fick många fina presenter, men A. säger att en massa dyra leksaker, det ska han aldrig få. Han ska leka med kottar.

Fast dan därpå får hon se en sån söt speldosa i Enköping och kan ej motstå: Den hat er wirklich verdient. Er ist ein so braver Junge.

Carl-Hakon Swenson, Anita Bergmark.

När Ericsson gått upp till 412:- och Stefan ska sälja sina sista, köper vi dom av honom och han tvingar oss sen att sälja dom på börsen i oktober - en liten nätt vinst på nära 20 000. Såna spekulationer har vi aldrig gjort förut.

Araguacema blir gratulerad av Eliane i Hamburg på mors dag. Men hon är besviken att ingen i Sverige hyllar henne. "Vänta, ska Du se, om en vecka är det Muttertag in Schweden och då kommer Rolf med en bukett till sin mor!" Und so war es auch!

Rolf lämnar sin bil hos Trimco på reparation, och i stället för att be mej hämta, beslutar han att snedda över skogen hem till Salta, därmed utsättande sig för risken att gå vilse, som Margareta och jag gjorde i Strömsta skogen bortemot Lundby för ett par år sedan, och dels för faran att stora stygga vargen skulle ta honom. Men att det var varg på trakten hade det talats om redan tidigare den här våren.

Ellen Swenson 1884-1993.
Man spar en slant (som man kan köpa aktier för) om man tar pendeltåget från Kungsängen direkt till Farsta ↓
Erik arbetar som ett djur och far omkring till de 4 storas huvudstäder, men inte ens i Stockholm kan han övernatta hos oss, utan får ett dåligt litet rum på Strand för 1300:-
Evert Eriksson, Hans Agrell, Clarence Nilsson, Ulf Sjögren, Monika Pettersson, Rune Johansson, Charlotta Hemlin, Christer Gustavsson.
Harry Johnselius.

 

Det som Torbjörn Lindhé håller på med så enträget och för patienten så obehagligt.

26 maj far Ana hem till Brasilien igen.

Farmors och Annicas innehav av aktier i H & M på Grand Hotel.
Christofer deltar men får krypa in under Stefans vindtygsjacka i det lätta majregnet.

Juni 1993

Den 2 juni är alla bortresta på Salta, när vi i fullständigt skyfall startar till Arlanda f. v. b. Brütten. Man ser rakt ingenting, när mötande lastbilar sköljer över vindrutan. Dessutom kör jag fel och tar in på vägen till Arlanda City och får vända för att hitta till Benstocken, den gamla avrättningsplatsen, där man parkerar. Tur att vi är ute i god tid.

Planet är halvtomt och servicen perfekt. Men det fanns ej vermouth till aperitif, så det fick bli gin i stället: ett helt dricksglas med lite juice. Plus den lilla rödvinsflaskan till maten. Wollen Sie vielleicht noch ein Fläschchen? - Ja, bitte, den åker ner i shoppingväskan för senare bruk hemma. Men vid ankomsten på Kloten var jag ovanligt lurvig.

I Brütten är allt sig i stort sett likt. Erik har dock fått gallra lite på tomten och tyvärr fått lägga nya rör, vilket innebar att gräsmattan fått grävas upp. Till den ändan behövde han 50 000 av sina skogspengar från Stigsbo. Jag vet inte om Stefan effektuerade beställningen omedelbart, men det var i alla fall 20 minuter innan den svenska kronan började att flyta. Så han undkom deprecieringen i allra sista stund. I skrivande stund får man inte mycket för kronan ute i världen.

 

Vi blir så hjärtligt emottagna i Brütten även av grannarna. Frau Vogt bjuder oss in att se på hennes konst, och Frau Huber kommer i bil, kör hem och parkerar och springer sen emot oss. Förfärligt rara dom här, som man trodde, korrekta schweizarna.

Och morfar och mormor sen, som bjuder oss till Winterthur och sen skjutsar oss tillbaka. Men till Sverige har dom ingen längtan, eftersom det finns så få ställen där man kan parkera sin Wohnwagen, och så få sevärdheter.

Konfirmationsdagen bjuder på strålande sol. Konfirmanderna har vanliga kläder på sig och sjunger vackert, men vi förstår inte allt vad prästen säger. Han delar emellertid ut T-shirts till var och en med en devis på, som dock inte är hämtad ur bibeln. En av pojkarna fick sogar en tröja med Andy Warhols bild av Marilyn Monroe på.

Sen samlades vi hemma i trädgården med Marias familj och Christina Jung med man, vidare Karins Manuel och Chris som ska resa till sin farbror i Italien tillsammans med Christina. Maria hade dukat två stora vackra bord och bjöd på läckerheter från Swissair Catering. Christian hade trollat fram placeringskorten på sin dator.

Avskedet var föga smärtsamt. Vi skulle ju ses snart igen på Beccas bröllop. Alla utom Christian och Karin.


Westerlund-sällskapet sammanträder i det fria en iskall kväll, som vi dock klarade utan förkylning men med glatt samspråk med en person från Lundby i Svg. [Svinnegarn], som vi tidigare träffat på syföreningsauktion i Teda, men inte kände igen. Nästa gång?

Stefans vokabulär har berikats med ordet Tafs.

Fredagen den 11 juni hämtar Stefan Maria och Christina på Arlanda till Beccas bröllop. Teresa har nu vanan inne att klä verandan fin och sätta upp de ungas monogram. Maria och jag plockar av de doftande "stall"-rosorna och lägger i kyrkans fönster medan Rolf pryder med björkar, och flickan, Beccas kamrat, som skall sjunga "och sorgen är min när du gråter" är där och övar.

Så gör vi oss alla i ordning, inte minst Christofer. Margareta är också i kyrkan. Det är så vackert, men det känns lite konstigt att såsom brudens anhöriga sitta på vänster sida.

Jag vänder mej om och spanar för att se vilka som kommit till kyrkan. Vilken lättnad - Erik är där. Han kom direkt från Alcazar-möte i Köpenhamn på f.m. och inträdde ett par minuter före brudparet tack vare att han hyrde bil på Arlanda.

Det var en sån vacker högtid i kyrkan, där Märta-Stina Zachrisson förrättade vigseln. Men därute stod regnet som spön i backen. Jag fick hålla Christofer i famnen och kunde inte kasta risgrynen, som Birr delat ut. Dom hittade jag sen i regnkappsfickan och kunde lägga dom på offerstenen, något som föranledde andra att lägga dit lite av varje: en kanelbulle, ett par karameller och en liten blombukett. Må alla dessa ting bidra till brudparets lycka!

Goda vänner till Becca var så söta tärnor och som personal fungerade också rara vänner till Becca och Annica.

Rolf höll en munter presentation av gästerna i förmaket, innan vi tågade in till det vackert dukade hästskobordet. Efter entrérätten bjöds det på varmrökt lax och extra fina glacekupoler.

Rolf framhöll i sitt tal, där han välkomnade Stefan B. in i familjen, att han till grudgummens ära satt björkqvistar i varenda bänk. "Tur att Du inte heter Ekengren!"

Sen sjöng vi Birrs utomordentliga sång och Teresa och Annica, liksom Stefan och Erik, höll tal och så kom farmors visa. Farmor hade Stefans rara morfar till kavaljer och farf hade Britta Edklint.

Becca var så vacker i Araguacemas brudklänning och Stefan i Gerds frack, som fotografen hade prisat så på förra årets bröllop: Så här fina frackar finns det inte numera, påstod han. Becca bar Tedas brudkrona, som syföreningen skänkt och som "får bäras också av fru Silléns barnbarn". [Barnbarnsbarn?]

Birr har trots "bröllopsbesvärs ihugkommelse" hunnit med att åter ge ut en bok, nu på Libers förlag, som, d.v.s. boken, Gerd får av författaren på sin 84-årsdag.

När Stefan är på möte på Friiberghs herrgård, kan han njuta av brasan i den öppna spisen. Veden har nämligen Rolf levererat. En gång hade Rolf också en leverans till en liten, liten gumma i en liten, liten stuga. Hon ville bjuda på kaffe, men Rolf måste i väg till nästa kund: Men, tack, jag kommer tillbaka om en stund och dricker kaffe, om jag får.

Christofer kan på sin 2-månadersdag uppvisa färdigheter som anstår en 3-månads baby enligt barnläkaren i Hummelsta. Till belöning får han en egen flytväst och utsätts tillsammans med föräldrarna för storm i kanoten på Grisfjärden.

Rolf skördar hö vid Enberga. Vilken glad stämning det blir på gården att se lassen svepa förbi i god fart!

Britta är här för att hälsa på sina tre barnbarn i Eskilstuna, Stigsbo och Enköping.

Gerd får brev från en gammal kollega på TH, Dresden, som klarat Stalingrad tack vare att han blivit sårad och hemskickad. Adresserat till Atlas Diesel kom det till slut till Salta.

Juli 1993

Araguacema fick röda rosor av sin brudgum på 1-årsdagen av bröllopet den 4 juli.

Gerds 84-årsdag närmade sig med stormsteg. I fjol gav jag honom en sån underbar present: en vit tevevagn av plast, så lätt att man bokstavligen kan lyfta den med lillfingret. Härligt, när man ska rätta eftermiddagskaffet efter sol och lä. Vad skulle det bli i år? Jo, en parabol för Astra-satelliten med tillgång till en mängd tyska kanaler.

Strax före den stora dagen hade det varit omläggning av el-försörjningen från stolpar till kablar och så olyckligt, ja livsfarligt, så en massa el-apparater slagits ut på gården. Hos oss gick TV-n och måste repareras för 800 ca. När nu Parabol-folket kom och reste stegen mot flygeltaket, sa jag åt Gerd, att dom var här bara för att kontrollera, eller som vi numera säger, "kolla TV-n, så att man kan kolla på TV".

Men Gerd var ute och hängde upp Christofers tvätt på klädstrecket och kom in ganz gross grinsend; nu hade han fått se den lilla parabol-tallriken, diskret fästad på skorstenen. Rolf, Birr, Annica, ja också Teta och Fredrik hade gjort den långa resan från Stigsbo till födelsedagsmiddagen. Becca kom dan därpå med så vacker bukett och gratulerade farfar.

Nu far Araguacema till Sonja för att göra presenter till dopgästerna, en brasiliansk sed.

Fusionsplaner vart man än vänder blicken. Hur blir det med Volvo-Renault?
Eva Borg f. Carlowitz, Per Olof Widell.
"De blivit män i staten, de fordna gossarne!"

Augusti 1993

1 augusti glömmer jag totalt att vi åter har en Per i familjen. Han borde ju ha fått lite blommor runt Araguacemas bröst, tycker Stefan.

Birr hade erbjudit Araguacema att ha dopet i salen. Celestina hade sytt en otroligt fin dopklänning åt Christofer och Märta Stina gjorde hela akten till en så vacker högtid. Birr läste en text som Stefan valt ut, och sist sjöng vi ps. 582.

Barbro och Lars hade kommit med pojkarna. Mariann är just på besök i Sverige och kommer med Ingela, Ann-Margret och Christer. Sonja med barn och en rad brasilianare, som jag inte kan namnge, gjorde att vi var c:a 30 personer, som sen förplägades i flygeln med en mängd rätter: små, små delikatesser som Sonja gjort. Och flygeln var rikt dekorerad med ballonger och pappersdekorationer, denn, som A. säger, was wurde meine Familie sagen, wenn nicht die Taufe so durchgeführt wird wie es sich gehört?

Men Becca var bjuden på bröllop med sin Stefan och kunde inte vara med. Margareta kom med Barbro och Lars.

Ej i Liber.

Video: 930807, Christofers dop. 3 min 44 sek.

Fredrik Wernberger hade hittat den här artikeln om Gerds syssling, som var marinlöjtnant i Kiel 1918, när matroserna gjorde revolution och ville tvinga Wolfgang att ta ned den tyska flaggan och hissa den röda, kommunistiska i stället. När han vägrade fick han en natt på sig att skriva avskedsbrev och blev sedan skjuten.
Rolf och Birr deltog i Vattenfestivalen och Rolf
från sin position på Söder Mälarstrand.

Gulli Böhme.

Släpärter på Hacksta fredagen den 13 augusti. Stefan "totalt slut dan efter".

Först kom Karin några dagar i augusti, och när hon for hem, då kom Christina som också fick se Törnskogen. Hon kommer efter dopet först. Hon var på konfirmationsresa med kamrater och prästen i Holland, liksom också Karin, men det var Stina som delade rum med sin konfirmationslärare i stället för nån pojke.

Rolf, Birr, Annica och Anders måste ta difterispruta i all hast före Ryska Resan.

Becca och Stefan flyttar till Enköping och får en centralt belägen bostad mittemot Paus, där dom visar stor gästfrihet mot Karin först och sen Christina, som kom lite senare.

Video: 930813, Karin kommer till Salta. 1 min 20 sek.
Video: 930816, försenat firande av Karins 16-årsdag. 54 sek.

ANNICA BÖRJAR SKOLAN igen på höstterminen 1993 för att ta studenten en gång till. Doppelt hält besser säger tysken då, och nu är det meningen att Annica ska få en mera kvalificerad examen efter 3-årigt gymnasium. Vi tycker att hon är otroligt duktig, som tagit detta steg efter att ha varit dagisfröken i 1 år.

På Stigsbo finns det nu både får och bagge och höns, så Rolf får ett fint födelsedagspaket med ägg. Det finns också kattor.

Araguacema hade fått ett erbjudande av Celestina att bli barnjungfru på grekiska ambassaden med en månadslön på 34000:- plus naturaförmåner som vinflaskor och dylikt, som ambassaderna tar in skattefritt, vilket också lönen skulle vara. Men Stefan ville ha sin hustru hemma. Då föreslog jag Teresa. När vi kommit så långt, hade Celestina redan rekommenderat en etiopisk lärarinna, som fick gå på prov en månad och sen binda sig för flera år.

Annica och Märta övernattar i Farsta och råkar stänga av både frysen och kylskåpet, när dom går därifrån. Då tar vi Toyotan, Becca, Christina och jag och ordnar det i Farsta.

Men farmor gjorde också fel, så det kom att stå på "infrysning" i veckor.

Gerhard Fabian.

Video: 930819, Kanotfärd med Christina, Stefan, Araguacema och Christofer. 1 min 10 sek.
Video: 930819, Hemkomsten (glömt kaffeväskan hemma). 2 min 11 sek.

Söndagen den 22 augusti far vi med Onkel och A till Ingela i Länna, har kommit fram efter mycket letande i de stora skogarna på slingrande grusvägar och har mycket trevligt med Jan och Mariann, som också är där.

Nu närmar sig Stefans pappa-ledighet sitt slut. Som avsked från sommaren blir vi bjudna på Lyckliga Grisen, en ny restaurang för oss, där Salta ved sprakar i spisen, när sommarvädret inte är så fint som den här dagen.

Araguacema gör ett besök hos Eliane i Amsterdam över en veckända, och när hon väntas hem, drömmer jag, kommer Christofer klädd i skärt. Döm om min häpnad, när det visade sig vara en sanndröm. Och A. som hade varit så ivrig vid fosterundersökningen att få veta, om det skulle bli en pojke eller flicka just för anskaffning av rätt färg på kläder.

Ej i Liber.
Vid Lyckliga Grisen.

Inga Kallenfeldt, 90, bjuder oss på charmant middag på Ulriksdal tillsammans med Sonja Silvén och hennes barn. Efteråt kaffe och tårta hos Ulf och Agneta.

När flaggan halades därute stod alla upp och sjöng Du gamla Du fria...

Vi for till Teda skola och blev bjudna på stor glädje och lunch och sång och musik och verser. Det var säkert 80 Södergranar församlade, alla släkt med Edith.
 
Ulf, Inga, Gerd.

September 1993

Nu är Silvéns bjudna till den 18 september "och vi låser bara upp för dom som kan säga Araguacema."
Agneta Silvén och Onkel. Plommonträdet i bakgrunden bar rik skörd i år.

Birr och Rolf var overdressed. Dom har ännu inte lärt sig, att när stockholmare kommer ut på landet, då tar dom på sej jeans och tröja.

Och en sån vacker dag det blev, nästan den vackraste på hela sommaren. Vi satt ute och drack kaffe, fast det redan varit frost.

Christofer 5 månader gammal, uppvaktad av Martin Silvén och Johan Olsson. Så ser han ut nu på maskeraden iförd en fantastisk clownkostym, sydd av Charito, som också gjort en Borta-med-vinden-klänning åt Araguacema.

Den lyxiga sängen Sultan i gästrummet har vi redan provat. Nu bor Leos mamma och syster här.

När Margareta bjöd oss till sin födelsedag, hade jag frågat om Gerd och jag fick ta Araguacema med. Då blev också Onkel bjuden, och direkt efter lunchen gav han sig ut på Ängsö och kom inte hem förrän efter mörkrets inbrott.

Olle Insulander bjuder oss och Ulla på en utsökt middag och vi besvarar hans inbjudan ett par veckor senare. Då hjälper han oss att laga råttfällorna, som fångar ett par stycken om dan den här årstiden, när det börjar bli kyligt ute.

Ebba Bergholm.
Rolfs lärarinna.
Det är märkvärdigt att träffa pojkarna Holmer, som jag inte sett sedan Cirkelvägen. Dom är sig precis lika i ansiktet, men kroppen har lite embonpoint. Siris och min gemensamma vän Marianne Lundmark-Haglund är också med.

Inom en månad bjöds vi på 90, 95 och 150-års kalas!

På Montgomerys fest på Riddarhuset beundrar vi deras förmåga att vara värdfolk för 170 personer. En härlig tallrik från Maison Pierre + moccatårta, den berömda, men också andlig spis i form av visning och föredrag i riddarsalen, där af Sillénska vapnet blickar ner på oss.

Nu närmar sig den stora festen i Törnskogen...

... varför jag beger mig till Elsa G. för att låna en blond peruk. Samtidigt är det avsked från A och Christofer, som om ett par dar gör sin 2 ½ månader långa resa till Brasilien.

Oktober 1993

Onkel själv är romersk krigare, Birr leopardkvinna och Rolf 20-tals amerikan med äkta tusenlapp vårdslöst i bröstfickan.Där var också Rolf och Christina, Christer och Ann Margret, Claes Göran Borg med fru och Per Zetterquist med fru (?), Ingrid Maier och alla ur den brasilianska bekantskapskretsen. Det bjöds på en riklig buffé och häftig sambamusik i det karnevalsdekorerade hemmet. Men farf tog av sig lösnäsan och rökmössan och for hem med sin hustru medan festen fortgick till framemot 2, då dom flesta gästerna la sej på golvet och somnade.
Ej i Liber.

Rolf och Birr hade strax före maskeraden varit på Farmek-resa till Bayern och även passerat Vilsbiburg, dit farfar var evakuerad efter Dresdens förstöring 13 februari 1945 med Maschinenlaboratorium der Techn. Hochschule och dess chef prof. List. Rolf tjänstgjorde som uppskattad tolk, särskilt för att han översatte med en extra liten knorr, så det blev roligare än originalet!

Video: 931002, Vaggvisa för Christofer. 25 sek.

Fredagen den 8 oktober lämnar Stefan sin lilla familj på Arlanda f. v. b. Brasilien ända till den 16 december.

Sen kommer han till Salta och söker sin tröst i slånbärssnåren. Så mycket slånbärssaft har jag aldrig kokat förut. Hösten är bra mycket vackrare än sommaren och det går rätt bra att ta upp potatis.

S.J. höjer priserna Enköping-Stockholm T.o.R.

På oktoberlovet i Brütten är Erik och Maria på Mallorca, flickorna med sina boyfriends Manuel och Fido i Paris. Vi bor på ett litet enkelt hotell, säger Karin, bara 2 stjärnor. Och Christian han forskar och bestämmer sig för att bli ekonom.

Gerd har tappat en guldtand, som den skicklige Lindhé sätter fast på 5 minuter. Vi är båda till min ögonläkare Per-Arne Granström, som tycker att Gerd ska prova blodtrycket: "trånga retinalkärl". Distriktssköterskan konstaterar 220, så det är bäst att skaffa medicin, men Dr. Bromans vikarie är vrång och vill att vi ska fara till Södersjukhuset. Men jag står på mej och den snälla syster Karin söker om ögonläkaren och då finns det plötsligt en neurolog på plats, som är engagerad och trevlig och vill gå till botten med det här och skicka oss till Södersjukhuset för datortomografi eftersom ingen nånsin har undersökt om det var en propp i hjärnan eller hjärnblödning 1984.

Jag frågar om det gör nån skillnad nu. Ja, han vill ge en liten acetylsalicyltablett om det var propp för att förhindra nya. - Gesagt getan. Gerd tycker det är hochinteressant att bli skivröntgad så där, och se det var propp och då får vi 100 Trombyltabletter. Sen åter till Salta och bilbesiktning: Inga problem.

En promenad till sjön Magelungen på dagen och en runda på Lysviksgatan efter ekonomiekot var under hösten, vårt program tills en herre gick ifatt oss vid 22-tiden och sa: Hur törs Ni vara ute så här dags? "Då bleknar bruden."

Men lika farligt kan det vara på Salta. Där sprang en stor älg över vägen i björkbacken, just som jag varit i stan i skymningen och fått vinterdäcken på.

Stefan fördriver längtan efter de sina med Rom- och Japan-resa, och med besök på Nordiska museet med Rolf och Birr på inbjudan av Merks.

Vi köper tre kapitalvaror under hösten:

1. → menden kostade oss bara 995:- fast den har nr. C 105 precis som V-åttan på sin tid.

2. Gerds nya glasögon.

3. Den fina köksklockan, som jag råkade slå ner första dan, så glaset gick sönder.

Farm, 77, uppvaktas av farfar med fin kaffebricka, fin Meissen-kopp (stigit upp på stol trots förbud) och perfekt sjungen födelsedagssång. Mängder med gratulationer från in- och utland.

Tur att vi ej hade bjudning, när jag satt i telefonen hela dagen!


November 1993

Johan Hakelius, Christina Giesselt.

Det är så vackert på våra solskenspromenader till Magelungen, vackrare än i somras nästan. Men vi får höra att Christofer har snuva, feber och ont i öronen i Brasilia. Som tur är, är detta övergående.

Gerd har tagit blodtrycksänkande medel i 2 veckor, när han plötsligt blir yr och kallsvettig vid frukostbordet på lördagen och får lov att ligga hela dagen. Nästa morgon, som är en söndag, är han bra igen - ända tills han tagit sin tablett. Jag rådgör med apoteket och Gerd slutar med medicinen. Dr. Broman tar EKG = normalt och skriver ut en "modernare" tablett. Nu är allt bra igen.

På våra promenader handlar vi dagligen, för jag får så ont i fötterna av att bära, om det så bara är en eller två liter mjölk. Men Onkel minsann kan ta två backar öl upp för trappan åt oss + sin tunga bokportfölj + sin stora påse med smutstvätt. "Visserligen har jag ju tvättmaskin nu, men jag förstår mej inte på'n", sa civilingenjören.

På Fars dag ringer Rolf och gratulerar och berättar att han varit på middag på "Gröne Jägaren" med Köttklubben.

Farmor däremot söker upp en mäklarfirma Merchant för att få köpa H. L. Display, som man hört om i T.V., men det tycks inte bli nån tilldelning till nya kunder.

Nu gäller det att välja husläkare. Ska vi ta dr Hasts efterträdare i Läkarhuset, fast han säger: "Ge han dom här pillerna i stället."?

I januari hade jag fått en liten primula, när Iris Sjöstedt var här med Greta. Greta hade en kaktus med, som stod hela sommaren förtorkad utan vatten, men som blommade upp så otroligt så fort vi kom tillbaka. Iris' primula var så söt, så den tog jag med till Salta och vårdade ömt, så den stod i sitt flor hela sommaren. Men när vi var i Farsta några dar, hade den torkat lite och det var mycket som måste klippas bort. Henning hade en gång varnat för en likadan blomma: Släng ut den för Guds skull, såna är farliga. - Nu fick jag mycket riktigt klåda på fingrarna och svullnad i ansiktet men trodde att det var av knott, som hade svärmat under potatisupptagningen.

Sen kom blomman till Farsta, där den stod centralt vid matbordet. Strax efter middagen började det blixtra för mina ögon och synfältet förminskades. Men sen jag legat i 5 minuter var allt bra.

Nästa dag strax efter maten samma pärs, nu ändå värre med huvudvärk dessutom. Då flyttade jag ut blomman på balkongen. Och allt var bra! Till efterkommandes varning för att Ni inte, som jag, i dylika fall ska tro att Ni har hjärntumör.

Pensionärer får det allt sämre i krisens tecken. Nu bör man ta pensionsförsäkring, för ATP kommer inte att räcka till. Våra barnbarn kommer att få alltför många gamla att försörja.

På Jan Nordströms 60 årsdag den 24 november har Gerd och jag känt varann i 60 år.

Vi läser båda med stor spänning Eminas födelsedagsbok Schlage die Trommel und fürchte Dich nicht av Maria Gräfin von Maltzan, och Gustaf von Platens memoarbok inhandlas åt Erik efter rekommendation i Läslustan.

Stefan startar sin Brasilien-resa den 24 november med att vara i Paris å tjänstens vägnar ett par dagar. Och ringer fredagen den 26 p. p. c. [pour prendre congé].

Några korta videoklipp från Brasilien med den närmaste familjen. (Det finns bortåt 3 timmar med släkt, vänner och turism.)

Ankomsten till Rio. (17 sek.)
Stranden Leblon i Rio. (26 sek.)
Vattenfallet i Iguaçu
vid gränsen till Argentina. (37 sek.)
Vid gränsen till Paraguay
. (30 sek.)
Stranden i Fortaleza
. (31 sek.)
Araguacemas familj i Brasilia: Hennes dotter Sara (då 12 år), styvmor Celia, storasyster Jurema m. fl. (1 min 36 sek.)


 
Skickat med fax till Rolf. /SZ

På söndagen den 28 är vi på så trevlig lunch hos Sixten och Anna Stina för 22 personer. Jag sitter emellan Karl och Ville K. 91.

När vi kommer hem ringer jag till Salta för att önska god advent, men det är ingen hemma. Då provar jag med Becca: Sitter Du hemma och möglar på söndagskvällen? - Har Du talat med mamma? - Nej, är Du sjuk? Hon låter så konstig. - Nej, pappa är på sjukhuset, men mamma säger att det inte är nån fara nu. - Becca lovar ringa, men efter nån timme ringer Rolf själv att han är hemma, och att doktorn konstaterat att det bara var i hjärtmuskeln, som det hade gjort ont och inte var nån fara.

December 1993

Lilly Sandberg bjuder på SCB-lunch. Den som är verkligt pigg av de gamla kamraterna är Iris Sjöstedt 88 ½ år, som nu redan bjuder oss på glöggparty om några dar. Och syjuntans söta Benjamin, Ken, fyller 75 och bjuder på kycklingsallad och Prinsesstårta special, så underbart underbar, så farmor tar 2 bitar med grädde och allt efter alla år av avhållsamhet.

Sören Gyll, Simon Lefvert, Björn Larsson Ask.

Man häpnar över hur obarmhärtigt journalister behandlar sina offer: Blev Du sparkad eller avgick Du frivilligt? frågar dom än den ena, än den andra. Men botten nåddes av TV4. Drottningen hade lovat att möta pressen inför sin 50-årsdag och valt att träffa TV-kanalernas intervjuare en och en "för annars blir det ju ett cocktail-party". Sen dom länge uppehållit sig vid hur drottningen kände det att bli 50 år - "Ja, men är inte drottningen rädd för att bli gammal?" - svarade hon "Det finns gamla damer som är unga. Jag hoppas få höra till den kategorin." - "Drottningen är så älskad och beundrad som aldrig någon drottning varit tidigare, men hur upplever drottningen att kungen betraktas som klumpig och ordblind" (dom hade ändå flera nedsättande omdömen). Hon tänkte sig länge för och svarade sen, att ordblindhet är en sak som man förr ej förstod sig på. Men det är ju som bekant en sak som växer bort.

 
Här slutar Liber 1993 lite abrupt utan den sedvanliga hälsningen. En del lösa brev och urklipp har jag lagt in på lämplig plats. /SZ
Ej i Liber.

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 11 juli 2012.