www.zenker.se

Liber 1989

December 1988
Januari 1989 Februari 1989 Mars 1989 April 1989 Maj 1989 Juni 1989
Juli 1989 Augusti 1989 September 1989 Oktober 1989 November 1989 December 1989

 

 

Praefatio

Redan den 1 november fattar redaktören pennan för att vara på den säkra sidan, när nu den stilige ing. Haglund på Heba lovat oss totalrenovering i Farsta ev. redan före jul. Då kommer det inte att finnas nån plats att breda ut sig på. Och när ska äntligen byggmästarn sätta in vårt badkar i flygeln på Salta? Jag vet ej stund...

1989, året med den milda vintern och den ljuvligt varma sommaren, en sommar med tre besök av barn och vuxna från Brütten och ett besök av morfar och mormor från Winterthur samt Mariann från USA.

Sommaren då farfar fyllde 80 och vi firade vårt guldbröllop.

Och Rolf och Birr har varit gifta i 25 år.

Red.

Quod evenit?
Olle Insulander hade bett att få komma över och fotografera lite i rummen före den stora omflyttningen. "Här där man har varit så mycket alltsen barndomen."
Medan vi sen satt i flygeln och åt frukost en dag, kom en ung pojke för att ge en avslutande finish på flygelreparationen. Jag bjöd honom slå sig ned och delta i vår frukost, fast jag visste att han kostar 165 kr/tim. "Vill Du ha en smörgås till?""Ja, tack, jag är aldrig mätt. Vad det ska kännas underligt att flytta ner hit, när man bott däruppe", sa han. Han var från Bred och säkert bondson, så väldigt trevlig, där han satt i godan ro och språkade: "Ja, nu återstår det värsta: att komma med räkningen. Den skickar dom alltid mej med, och det är ju inte klokt vad dyrt det blir och vad allting kostar." (Räkningen var alltså redan utskriven, och jag behövde inte betala 165 kr. för att han spisade med oss.)

December 1988

Brandel hjälpte mig på legationen i Berlin, när Stefan och jag for till Sverige 1941 till silverbröllopet.

Torsten Brandel, Manne Brandel, Karin Ekholm Brandel, Karin Lovén Brandel, Peter Brandel, Eva Svanteson Brandel, Birgit Brandel Rudebeck, Barbro Brandel Lilliehöök.

Å, vad farm letade efter den bortsprungna obligationen. Och så, när det var dags att lösa in hela sviten, då fanns den plötsligt bland dom andra!

21 december var jag på kontroll på Huddinge och fick träffa Dr. Tibany från Marocko, som bad mej att vara försiktig och inte ramla omkull, som en patient gjort, som varit blind och åter seende efter en lyckad operation. Sen hade hon hoppat i land från en segelbåt, ramlat och åter förlorat synen. "Hon kunde se i 8 dagar; nu kan vi inte göra något mera."

Och jag som halkade omkull strax efteråt utanför flygeln, och sen än värre på hösten, när vi bar in trädgårdsmöblerna i källaren.

Nu lastade vi bilen samma dag och for i skumt och dåligt väder till Salta. På Strängnäs-bron stänkte en långtradare ner vår ruta, så all sikt försvann ett kort ögonblick. Hu!

Torsdagen den 22 december bar jag madrasser från rummen däruppe och bäddade 6 sängar. Der gute Rolf hjälpte till, men vilket jäkt.

[Anm. När Rolf var liten, var jag arg på honom för att han kröp fram till mina leksaker. "Rolf ist böse!" — "Nein, Rolf ist gut", sa mamma. — Nästa gång ropade jag förtvivlat: "Der gute Rolf kommt! Der gute Rolf kommt!" /SZ]

Rekvirerad från Västgöta textil var klänningen till belåtenhet ända tills jag fick se en oerhört tjock person i samma.

 

Eva Jindahl, dotter till fornforskaren Kjellén, Grillby och museiintendent Bengt Svensson, som kom ut till Salta och hämtade säckvis med gamla kläder till museet. (Även min lila hatt från 70-talet. Dom ville så gärna ha gamla hattar, vad skulle jag göra?)

Lars Engvall måste komma till vårt kök och dra om ledningen som "unga chefen" slarvat ifrån sej.
Lars Engwall, Lars-Olov Wallander, Ragnar Wallander.
Bo Ehrenblad.

Onkel for till Arlanda och hämtade barnen. Erik och Maria kom med buss, eftersom det blev för trångt i bilen med allt gepäck. Jag satt på Tammerfors och väntade i sällskap med Sven Hofving. Men när dom kom: O, ve, då var ena kappsäcken försvunnen på Arlanda. Lyckligtvis inte den med julklapparna. Så nu i väg till Domus där det julhandlades tröjor och diverse för 700 riksdaler.

Väl framme på Salta var Erik och Maria nöjda med sin inkvartering. Onkel och Christian, som låg i fältsängen, delade rum. Likaså flickorna.

Julaftons morgon: Eriks kappsäck anländer med limousine från Arlanda! Freys!

Vi klädde vår lilla Püppchen-gran och gick sen över med alla paket till Rolf och Birr, där vi var bjudna på julmiddag. Erik skulle som vanligt läsa julevangeliet men backade efter ett par meningar av nyöversättningen. Teresa läste då. Johan firade hos sina föräldrar. Och lilla Karin tappade bort en liten silverring bland alla pappren, när hon slog upp sitt paket.

Julottan var redan 5.30. När jag väckte Christian och frågade om han skulle följa med, sa han: Du kan ju väcka mig, så får jag se!Ja, men det är ju det jag gör, sa jag. Då vände han sig mot väggen och somnade om. Men farfar, onkel, Teresa, Stina, Karin och Farm var med. Vi satt på vänster sida, då Rolf Klingberg med stor familj satt i "vår" bänk.

På annandagen hade vi kaffe och lekar med Rolfs. Och redan den 29 skjutsade Onkel Eriks till Arlanda. Efteråt fick vi höra att dom ej kommit med, utan fick bo på hotellet därute för 570 kr. Så det blev ingen kvällsmat den dagen.

Farfar, Onk och jag vakade in det nya året långt in på natten.

Januari 1989

Vid nyårshelgen var det storm. En stor gren på pilen i dammen bröts av. Sotluckan blåste sönder.

Sista sidan fastklistrad men kan tydas genom genomlysning:

... skulle iväg till Indien på nyårsdagen, så han behövde väl något gott innan.

Och idag till sist var vi hos Valerie, det har blivit tradition den 2 januari. Hon bjöd på champagne och kinesisk mat, det har också blivit tradition.

Nu orkar jag knappt föra pennan längre, vi har just varit och spelat tennis, och Maria skickar mig hit och dit över planen. Igår såg vi en sån vacker film på TV, Out of Africa om Karin Blixen. Fast rutan var lite i minsta laget för de afrikanska vidderna. Och i kväll har vi äventyrsfilm av Steven Spielberg The Raiders of the Lost Ark, fast på franska. Så mycket tid för julklappsböcker har det inte blivit ännu. Och i morgon börjar arbetet igen, nog är det bättre med lov!

Många hälsningar

E + M + C + C + K

Jag var med Rolf till Ena gård. Han säljer nu huggen ved i större och mindre partier bl. a. till Lill-sidan i Enköping och till regementet tack vare Ivar Karlssons, ufologens och dragspelarens, förmedling.

Vi får med Rolfs hjälp hem almbyrån från Alvar Lindell och gripsholmsstolarna.

Sjön ligger nu som en spegel och sen Onkel skjutsat mig till Ikea för komplettering av bokhyllan Billy, ger han sig ut på skridskor ända till Biskopen. Ett par dar senare far han runt Ängsö och sen till Gisselholmen. Det är nästan så man är glad, när hans farliga ledighet är slut, men då ska han till U.S.A. och SAS är utsatt för så många bombhot. Han lugnar oss med att nu ska han åka med British Airways. Kl. 24.00 kommer jag för sent till nyheterna. Hör bara: Detta var den andra katastrofen som drabbat Storbritanniens flyg på en vecka. — Jag ringde genast TT och fick höra att det var i Skottland. Senare visade det sig vara en bomb. [Här blandar Mamma ihop två olyckor. Lockerbie-sprängningen ägde rum den 21 december 1988. När jag flög till USA den 8 januari råkade ett British Midland plan ut för haveri samma dag. /SZ]

Rolf satt och drack kaffe med oss, när Inger och Karl Gustaf kom hem från Madeira och hade orkidéer med sig åt oss.

Annars gick dagarna i flyttningens tecken alltfort. Rolf och jag sorterade och bar. Kring verandan växte det upp en mängd av saker som skulle brännas. Rolf körde ut det till Älvkvarnsbacken, men då kom det klagomål från myndigheterna, att där fick det inte vara något skräpupplag.

När jag varit på syföreningens årsmöte i Ekeby, somnade jag först kl. 2.00 på natten och måste upp 4.45 för att ta första tåget till Huddinge sjukhus. Söta dr Laila Gustad konstaterade att allt var bra.

Olle Insulander, som hjälpte oss med olika gamla lås, åt Linsensuppe m.m. på middag en dag. Han var skeptisk till den hälsosamma rätten men bad sen att få ta om!

En dag bjöd vi Alvar Lindell, som putsar våra gamla möbler så fint, på lunch. Han kom med tulpaner och berättade om sina många utländska resor, bl. a. till Australien. Han hade också ämnat sig till sydpolen, men den resan inställdes av resebyrån.

Rolf fick en röd skjorta på Valter-dagen och vi kaffe tillsammans med Becka och Johan i norra flygeln.

Renate skriver och är ledsen, för Ari har gått ifrån Daniel och tagit med sig Katharina, 3 år.

Jag ligger i förhandlingar med El-varuhuset om en ny frysbox, som ska stå i mjölkkammaren. När den kommer, 2490 kr (2760), blir jag rädd att den inte ska klara en sträng vinter därute, trots försäljaren Ulfs försäkringar, ber att få skriftligt på det och far in och får ett av mig formulerat dokument undertecknat.

Nu kommer Björnssons till Salta och ligger över. Dom har så vackra blommor med sig. Nästa dag är jag bjuden på damlunch till Inger, 69, och efter en kort kamp med mig själv beslutar jag att ta Björnssons blommor med till henne för att slippa fara till stan och handla. Det är 16 damer där på en riktig hälsoservering, om man undantar den smaskiga chokladtårtan till efterrätt. Alf är där och videofilmar oss. Fantastiskt att få se filmen med sig själv omedelbart efteråt!

Det blir följaktligen sent och mörkt vid hemresan. Vid Nybo höll jag på att köra på en karlslok, som klev ut i vägbanan! När jag kommer hem är allt mörkt och låst. Kan karlsloken ha varit Gerd som gått ut för att möta? Jag far ut igen och vänder vid Ingeborg-Huseby. Ingen syns till. Jo, vid Tripparbo är det nån — ja, det är Gerd, alldeles uttröttad efter sin vandring ända till kvarnen.

När Onkel kommer brukar vi ibland hinna ner på Valla gärde efter hans påringning: "Nu åker jag!" Men vi går förstås inte genast, för då skulle vi komma alldeles för långt.

Efter ett par veckor ringer Inger och tackar för de så utomordentligt vackra blommorna, som stått så länge, och undrar var dom var köpta. Jag blir alldeles paff och säger som sanningen är: i Stockholm, men ej av vem! Det ska jag göra nån gång. Vet bara inte när!

Rolf Ekstedt, Lotte Planting-Bergloo Ekstedt.

På Rolf Ekstedts begravning träffade jag hans syster, gift med en tysk som varit i sibirisk fångenskap några år. Hon bodde i Sverige med barnen, men när han kom tillbaka, tillbringade hon och barnen somrarna med honom i Tyskland. Vilka öden!

En dag gick Greta, Gerd och jag och drack kaffe i Gallerian. Sen gick Gerd och jag på Sällskapsresan III, men inte var den som den första!

MORBROR ERIK 70, uppvaktas med Time. Han bor ännu i Falun men söker våning i Göteborg.

Februari 1989

Christina Forlin.
I fruktan för radon och kolesterol framlever vi våra dagar. Jag kokar ägg åt Stefan men petar ut gulan. Är det nu alldeles fel?
Eva-Karin Jonsson, Carina Pamp, Ronny Pamp
Rolf väljs till ordförande.

ROLF MED FARMEK TILL ÅLAND! 11 februari.

Greta Olbers, Karin Harryan, Bibi Prawitz, Håkan Prawitz, Gunilla Ahlner, Ulf Ahlner.

5 februari hämtade jag Erik, Karin och Margareta. De överraskades av att vi bodde i södra flygeln.

När Henning och Lene gifte sig 1933 hade Lene bett att få bjuda sina släktingar i Stockholm Elisabeth Olbers och dottern Greta: "Hon är visserligen 36 år, men ser ännu bra ut."

Hennings kollega Dr. Bertil Friberg blev blixtkär i henne och tog samma kväll taxi till Stockholm för den svindlande summan 50 kr för att få träffa henne. Men något giftermål blev det aldrig. Han valde i stället tandläkare Lindroth i Enköping, som var mera hårdhänt mot oss patienter än någon karl.

Elisabeth Olbers och Mutti hade samma mormor och när hennes dotter skulle gifta sig med Hallén i Sverige rådde stor förtvivlan i Dresden. Någon sa: Ach, der liebe Gott wird schon seine Hand über sie halten auch in Schweden, och fick till svar: Der liebe Gott kennt die Schweden gar nicht.

Så ledsen var ingen när jag gifte mig till Dresden, kanske 100 år senare.

När Erik flyttade till Schweiz kändes det ju mycket vemodigt och jag sa till mamma: Så här ledsen var Du inte, när vi gifte oss, Gerd och jag.Nej, då förstod jag ju inte vad det innebar. — Men sen har vi ju tack vare alla rabatter och moderna kommunikationer på intet sätt förlorat Brüttnarna ur sikte.

Mars 1989

Olle Hakelius, Rosa Östh.
Olle Insulander berättade, att när barna var små och Rosa Östh var jungfru hos dom, satt Rolf hos henne i köket och var så förälskad i den söta flickan, när det var julbjudning en gång. Nu åberopade han detta och bad Rosa ordna visning av Sveriges Riksdag åt dem. Men hon kunde tyvärr inte vara med personligen.

TETA TILL CHICAGO, varifrån hon får resa runt i USA. Mariann kommer dit och Teta hälsar på i Minneapolis.

Nog lyssnar man på alla nyheter när nån av de våra är ute och flyger, så många bombhot som uttalas, och dessutom tappar ju flygplanen stora delar emellanåt och folk sugs ut.

Mycket bättre är det inte heller på Mälarens is:

Bertil Arosenius, Katarina Butovitsch.

För oss blir det ingen Schweizresa i mars, för Brüttnarna ska på sitt livs stora färd till Singapore och Bali. Där köper Erik en video och barna tycker det är väldigt roligt att gå i affärer, "fast att se på tempel är ju nyttigt för allmänbildningen", säger Christian.

Påskaftonen inföll redan den 25 mars och vi hade supé i flygeln för de våra och gjorde några små skrivlekar.

Så far Onkel till Moskva och jag till tandläkaren och inhandlar samtidigt en fondue-gryta till födelsedagspresent åt Becka. Jag far hem efter farfar och vi uppvaktar sen Becka, där Rolf och Birr, Annica, Åke Norrström och lilla Lon-Lon redan finns.

Johan Dahlerus.

April 1989

Becka, 19 ÅR, får en fondue-gryta!

Det här partyt verkar British Colonial Style, som taget ur nån roman av Maugham eller Bromfield:

Tyvärr måste jag meddela att satelliten, som kostat en del, ännu svävar i rymden utan något uppdrag. Men så kommer visst Aftonbladet med en beställning. Annars kunde ju pengarna lika gärna ha gått till Huddinge sjukhus.

Ola Wässman, Gunilla Åkerlund.

Den 8 april drack vi lördagskaffe med Stefan ute f. f. g.

Vi hade förgäves försökt att få med Björnssons på SE-bankens bolagsstämma i Älvsjö. Dom trodde inte det skulle bli nån vidare förtäring. Men tji fick dom. Det var både kaffe och bakelse före och vin och delikatesser efter. Och farf tyckte att "det var roligt att komma ut och lufta på sig".

Men dan därpå när det var Handelsbankens tur var det för tidigt för Gerd, redan kl. 11.00. Men vid förfriskningarna, som folk kastade sig över som vilda djur, träffade jag Gustaf Ögren, som berättade om sin bok om Forell, där vi satt i Royals vinterträdgård, och om sin sambo som är konstnärinna.

Den 29 april gick farf till Granlund och köpte ägg och jag var hemma och marinerade och lagade rabarberpaj till Björklunds besök nästa dag.

Vi gick till sjön efter lunchen, en älg dök upp i skogen, det var djupa hjulspår och blött och gästerna sa som barna brukar: Jag vill att vi ska vara framme. Per är nu 25 år, löjtnant och just återkommen från en "survival-övning" på Gotland, där dom livnärt sig på nyutsprucket björklöv. Jan, som kan ryska, har uppdrag i glasnost-Balticum. — Onkel sätter kanoten i sjön och Rolf visar på begäran "stora huset".

Maj 1989

Om man nu bara kunde sova som folk! Jag vaknar 3.30 den 2 maj t. ex., men trots att man är dödstrött vill man ju ut och fräsa och sätta lök och så rödbetor. Nässlorna spirar och inget, absolut ingenting är på långt när så hälsosamt som nässelsoppa, fast Gerd "sträubt sich" så fort han hör ordet hälsosam.

Den 8 maj gjorde jag köttbullar, kokade nässelsoppa och gjorde rabarberpaj till syjuntans besök. Dessutom flyttade jag alla böcker från flickornas rum till Christians. Ringde sen till fotvården och bad om ögonblicklig hjälp åt Gerd, som har så ont under foten. Tack vare ett återbud fick vi komma inom en halvtimme och Gerd fick en underbar förlossning efter åratals besvär.

Så den 9 maj for jag i två vändor till stan och hämtade Ulla C, Karin W, Kristina H och Lena, Lotte, Ulla B. Tyvärr var det mulet och blev sen ösregn. Icke förty var dom mycket förtjusta över sin utflykt. Jag fick en massa vinflaskor och hittade efteråt i brödskrinet dessutom: →

På Märta-dagen kom Rolf och Birr och gratulerade med tillklippta Verdunkelungs-gardiner till de ovala fönstren och Onkel med den gröna dörrmattan.

Fredagen den 12 anlände Erik och barnen från Arlanda, hämtade av Onkel i ösregn. Maria är i Italien på två veckor för att studera etruskiska gravar. Dom fick genast slå sig ned vid TV:n och se den roliga franska Rolls Royce-filmen.

Ivar Karlsson.

Nästa dag gällde det att återerövra farfs computer och TV-spelen, som Becca lånat. Erik videofilmade vår promenad till graven på pingstdagen. Det var också då som vi firade Onkels födelsedag, fast det bara var den 14 maj, tillsammans med alla Zenkrarna och Johan. Onk. fick tavlan av Falu gruva inramad i guld, symboliserande hans lilla STORA-innehav.

När syföreningens donation, den nya 7 m. höga flaggstången för 7000:- invigdes, spelade Christina som punkt nr 4 efter överenskommelse med Märta Stina Go tell it on the Mountains på sin klarinett.

Det var en underbar syn. Helt oförskräckt ställde hon sig upp inför hela den stora menigheten. Jag kom inte ihåg att det fanns ett piano i skolsalen, annars hade Karin kunnat ha sina noter med och spelat till kaffet. Jag ilade hem för att ge Erik lunch. Han skulle med Onkels hjälp till Arlanda och var ej med på gudstjänsten av tidsskäl. Barna fick åka hem med Margareta Rinman.

Vi hade olika platser med trädgårdsmöbler för att kunna rätta oss efter sol och vind.

Farf tycker det är svårt med alltför skarpt ljus och då kommer pappa Elofs stora fälthatt som en räddande ängel. Man ska ej kasta bort nånting!

Vi sitter ute och gör Schreibspiele. Det är inte lätt att komma ihåg både Knutte och Marc Aurel eller gar Sir Raffles, som jag aldrig hört talas om, ett namn från den stora bildningsresan till fjärran östern.

Roligt att också ha fått en bild av Onkels lättmetallstol, den röda, som egentligen är Eriks; Stefans finns i Brütten. Den bär Onk med sig överallt på alla kaffeplatser, ja ända ut i Bastuhagen.

Vi har nu två underbara pingstveckor, jag menar maj-veckor med ljuvligt väder.

14 bilder ej i Liber.

Becca kommer och hälsar på, då och då. En dag lovar hon att komma till lunch och sen ska Johan ansluta sig till middan. Karin: Men farmor, har vi så mycket i vårt arkiv, så det räcker till samtalsämnen en hel dag? — Och det hade vi minsann. Det var jättetrevligt och Becca berättade om semestern som Johan och hon ska ha och resa med bil ända ner till Spanien och sen via Rivieran upp till Alperna. Ja, men det är ju precis som Hannibal, utbrister Karin.

Per Lekberg, Carl Herman Tillhagen, Kjell Bergström, Marianne Åkesson.

Rolf har ramlat och gjort sig så illa att han ligger med ryggskott, men reser sig efter några dar från sitt plågoläger. Och Birr har ryckt upp för mycket ogräs och fått ont i armen.

En tjur från Huseby blir slutligen lokaliserad av Claes Werner, som till slut skjuter den till allas vår lättnad.

Men älgar finns det gott om. Var kväll går dom över Solberga-gärdena, och det hjälper inte att vi försöker skrämma dom från rapsen. Dom bara tittar och äter vidare.

Vi dricker kaffe med Rolf i Bastuhagen och gläds åt barnens glada skratt, särskilt Karins. Ingen kan skratta som hon.

Vi skulle titta efter Annica och ta henne med hem om hon ev. skulle gå dit. Det hade hon gjort, men vi fann ej varandra i folkvimlet.

"Får jag be om störsssta möjliga tystnad."

Titt och tätt hade vi ärende till Oxbacken och Christian körde, medan flickorna satt och sjön: Die Gedanken sind frei...

Bengt Törnberg, 70, ska ha mottagning på Björkvik samma dag som barna avreser. Gerd och jag for dit som hastigast och gratulerade en ljuvlig sommarförmiddag, när fåglarna sjöng och naturen var oförglömligt vacker där nere vid Mälaren.

Sen raskt hem och i väg till Arlanda. Hur få en parkeringsplats? Vi fick inte stå på den vanliga. "Då får Du betala 500 kr." Så vi tog oss i väg till ett nytt ställe en bra bit därifrån. Nu mulnade det. Ett kort farväl: "Hälsa alla, hälsa Onkel" och borta var dom. Vi drack kaffe och såg åskan och blixtarna men allt gick bra. Och när vi kom hem hade Onkel återvänt från Solbacka och t. o. m. hunnit klippa gräs.

Der gute Rolf kommer med en bukett på Mors dag.

Juni 1989

Vår högtidsdag firades inte den 8 juni utan den 11 juni, som var en söndag, då Rolf och Birr bjöd på en hemlig utflykt till Elba-restauranten, där vi fick middag med Onkel, Becka, Johan och Annica i strålande väder och med hela fjärden full av segel. En tjusig dag, tack än en gång!

En vacker dag i juni, när vi satt och åt lunch vid köksbordet, tittade plötsligt Vyskocils in genom fönstret. De kom med sin förnämliga husvagn, som också dolde massvis med Mitbringsel. De gav t.o.m. ett party ombord. Vi besökte Enköping och åt smaskiga bakelser på Tammerfors och gjorde en söndagsutflykt till Ängsö slott och dess slottskökskafé. Men Vyskocils var ivriga att komma i väg till Oslo. I bagaget hem medförde de en skojig jacka till Christians födelsedag från Onkel med hela världens karta på.

Birr känner sig vissen och måste hålla armen stilla sen hon "ryckt upp för mycket ogräs" med den. Det är ett aber mitt i den utdragna flyttningen och ger ingen semestervila precis.

Det var strejk på Sv. Dagbladet vid den här tiden, så Marianns lyckade foto från 1984 kom bort och infördes senare, så folk undrade över hur mycket vi firade dagen.
Filippa, Onkels sekreterare, ska sluta och får i uppdrag att gå igenom svaren på annons om sin efterträdare. Men hon sorterar obevekligt bort en hel del "eftersom deras astrologiska stjärnbild inte går ihop med Stefans". Hon ser vår annons i tidningen och ber om våra data: Jaha, de var synnerligen gynnsamma för ett lyckligt äktenskap.

Till avskedspresenten fogar Onkel det diplom för vandring på Dygdens stig, som Gerd och jag erövrat på Enköpingsåsen på:

Filippa Gabrielsson slutar på Rymden och senare kommer Tina Herslow.
Kerstin Maurd, Bengt Björkman, Ulf Sjögren, Stig Lindman.
 
Rolf är snäll och lägger tidningen på trappan om morgnarna. Då har man möjlighet att lämna ett meddelande, innan han försvinner ut i lagårn:

40,000 i jaktarrende för Hjulsta och Wappa.

Juli 1989

I fjol ordnade Rolf så trevligt möte på Nybyholm med Lasse Hakelius som föredragshållare. I år var det minst lika trevligt, där vi satt i parken på Strömsta och åt filmjölk och drack kaffe i strålande väder. Rolf K. berättade om Strömstas historia och nutid och alla fick t. o. m. komma in och kunde med glädje konstatera att mycket var sig likt från Axels tid. — Ett par dar därefter insjuknade Rolf K. i hjärtinfarkt men klarade sig.
Rolf Klingberg, Curt Beijer, Bernt Högsberg, Siri Lundgren, Margalit Andersson, Rosanna Ternborg, Mariann Ternborg, Lillian Ternborg.
Unfälle und Verbrechen

Christer Pettersson - är han Palmes mördare?

Refaat el Sayed, den stolte grundaren av Fermenta, sitter anhållen för ojusta affärer.

Per Zetterquist.

När man går in i SMZ = söta Märta Zenker är det inte enbart för initialernas skull. Jag misstänker att grundaren är Sven Dahlbeck med huvudkontor i Örsundsbro och filial i Zürich. Nämligen kyrkoherdeson från Teda och bror till Nils. →

Maria, invald i Scandak, avtackar en föredragshållare: "Das hätte ich nie gedacht, daß Sie so kompetent sind!"

På lunch med Rehnlunds hos Eklins på Parkgatan frågar doktorn om Gerd känner till "Zenkers partiklar". Jo, visst, dom är uppkallade efter sysslingen prof. Rudolf Zenker i München, som vi träffade på Grand Hotel i sällskap med Oscar Schuberth för c:a 30 år sen.

Avser nog snarare "Zenkers diverticulum", som upptäcktes av Friedrich Zenker (1825-1898)? /SZ

Sven Rehnlund.
Emina och Helmuth Harms i Travemünde med sitt barnbarnsbarn Nienke Emina.
En sommarsöndag kom Maud Lendrup-Lind i sällskap med Margareta Wilk, textilkonstnärinnan med vävnader på Nationalmuseum, och hennes sambo adv. Rolf Moberg, som numera säger sig vara biträde till ett biträde i sin juridiska utövning.

Och en söndag träffade vi Anny och Linnéa Andersson på kyrkogården och bjöd dem hem på kaffe. Linneas man, byggnadsarbetare, omkom i Borlänge och Henning skrev ut dödsattesten. Sonen, uppkallad efter Stefan, är chef för Volvo lastvagnar i Göteborg.

 

 

 

 

 

Nu skickar Trafiksäkerhetsverket ett sånt här gammalt vrålåk till Gerds 80-årsdag för att han ska sluta köra bil.

Inte blev farfar lika vacker som Becka i PK-bankens skyltfönster. Där gladde oss hennes sköna foto nästan ett halvt år i sitt jätteformat.

När första guldbröllopsnotisen står i Sv.D. ringer Tullan Jansson, Pers gamla klasskamrat, ett långt trevligt samtal från Fagerudd och pratar om julen, när Per var död och hans klasskamrater kom till julottan i Teda. Och sen hem till Salta och fick Pers fotografi.

Stefan hem från Verbier.

Lindell har flätat två gamla rottingstolar från erlandssonska hemmet. "Det är bara jag som kan sånt här på trakten." 700:-

Stefan genast till Ängsö och jag till sjön. Dom har börjat snitsla för avverkning.

Den 11 juli på f.m. kom Alvar Ehlin med en charmant blombukett och satt länge och drack i kaffehörnan tills jag måste fara till kvarn och hämta smörgåstårtan. När det var gjort kom Birgit och Bengt Törnberg med en flaska champagne, men dom fick fara hem utan traktering och återkomma på lördagens fest. Nu kom i stället Ann Margret och Christer, Rolf och Birr, Becka och Johan (med sån fin begonia, som tog så illa vid sig, när störtregnet äntligen kom), och med Onkel var vi 9 personer och det blev ganska fullt. Hur ska det då bli den 15? Nu var Ingela i Italien och Annica går och läser. Nu hissades flaggan på flygelknuten, som Rolf hade med, men Stefans regnmätare fick sukta länge än.

Christian, Stina och Karin hade spelat in ett band till farfs födelsedag, där dom var och en gratulerar och presenterar sina nummer. T.o.m. jag fick en apostrofering med Beethovens 7:de. Vi satt i Audi Quattro och njöt av uppspelningen.

Stefan for till Sundbyberg på kvällen den 14 f.v.b. tänkte han till Arlanda och hämta Eriks. Nu, när dom ej kom med, var det bara att ta sej ett bad i Sumpan och sen hämta Tante Karin hos Margareta och sen - efter festen - fara till Arlanda.

En som också kom för sent till vårt firande var Teta, som kom dan därpå. Annica är ju på konfirmationsläger i Jämtland och Becca och Johan på väg till Spanien.

[resten fastklistrad, men kan tydas:]

så jag hoppas allt går i lås. Sedan planerar jag att ta tåget upp till Saßnitz-Trelleborg, alltså den gamla vägen.

Här är det soligt och varmt. Jag är kvar i sta'n och firar dagen med att se på fyrverkeri, som syns från mitt hus. Lilla Teta är väl också kvar i landet fastän jag har inte hört ifrån henne sen hon var här i början av juni. Hon har så många kontakter.

Många hälsn. Mariann

När vi skulle fira både 80-årsdag och guldbröllop den 15 juli för att Brüttnarna skulle kunna vara med, hade jag räknat med solsken och garden party, och Maj-Britt skulle sitta med sin marskalk vid brudparets sida. Men så blev det nu inte. Det var kallt ute och dessutom kom Brüttnarna ej med flyget, som var fullt, och Baehrendtz's hade maginfluensa. Så vi fick sitta inne med Margit Barkfeldt och Hans Björklund vid vår sida i soffan. Med hjälp av trädgårdsmöbler blev det plats bredvid oss för Helmie Ehlin, Rolf, Diana Norrström, Olle Hakelius och Anna Britta.

I Adlercreutz-rummet, ty det heter så för att vi ska kunna skilja det från Bernadotte-rummet, återfanns Uno Murray, Ingrid Björklund, Onkel, Gunilla Hakelius, Alvar Ehlin och Karin. Och vid björkbordet Birr, Åke Norrström, Jan Björklund, Birgit Morsten, Inger, K G, och Bengt T.

Bland gästerna Margit Barkfeldt. →

Efter allt köande till maten i köket uppfordrade jag gästerna att försöka cirkulera lite, men då sa Alvar: Trevligare än så här kan jag inte få det!

Ett finare, varmare tal än det Onk höll för farfar kan man inte tänka sig. Rolf var så beeindruckt och sa: Mamma, det är jag som är Stefans spökskrivare.

K. G. och Hasse talade ävenledes.

Ragnar Kihlberg, Margaretha Kihlberg.

Dagen därpå for vi på utflykt till Ulvhäll, där Erik bjöd på lunch med vacker utsikt över Mälaren. Rolf var också med och Onk förstås, som har hand om bankboken.

TETA 20 ÅR

Vi är i norra flygeln på middag och Onk överlämnar den Liegestuhl som han tidigare på dagen inhandlat i Västerås. Fullt med ungdomar kom och välkomnade henne och sen sögs hon upp av kamratlivet i Sverige igen. Vi andra smakade på den goda champagnen som schweizarna medfört men måste redan den 21 upp 5.30. Då bar det av igen. Och Christian får sitta i fören hos Kapitän Allgäuer och är överlycklig. Var det månne den här gången som Erik träffade någon i kön på Arlanda som frågade, om han kände piloten Jansson. — Nej, bara hans fru.Det är min fru numera!

Följaktligen, när man ändå var uppe i så god tid, var det inte illa att få fara till Wappa, där hallonlandet dignade och plocka i 4.5 timmar.

På tipsrundan vid friluftsgudstjänsten i Leversta fick jag bara 10 rätt, men hade trevligt med alla Södergranar och Alfred Andersson f.d. Salta-arbetare.

Vi har en underbar vår och sommar. Inte förrän vid 17-tiden cyklar jag till sjön för att slippa den värsta värmen. Onk gör en jätteinsats och vräker på vatten på potatisen, kanna på kanna på kanna...

Jag har ont i huvudet och är rädd att det är något åt ögat. Jag tänker så mycket på mej, så jag glömmer att peta ur gulorna ur Gerds och Stefans frukostägg!! Far så in till distriktsläkarn, som konstaterar att trycket är 22. Inte alltför högt "men går Du inte på kontroll?".

Det undrar jag också och skriver till Huddinge gång på gång.

Rolf, Birr och Teta far till Jämtland på Annicas konfirmation.

Rolf har sen antagit inbjudan från Fredericksburg till 30-årsjubileum och avreser via Zürich tur och retur för 1000 kr. "Alltid glad är våran Rolle", citerar Erik ur ABC-boken vid Rolfs ankomst till Zürich.

I torkan kan skörden nu börja ovanligt tidigt; t.o.m. får Knutte sätta i gång medan Rolf är borta. Det värsta är att brunnen sinar. En söndagsmorgon är det tomt i ledningarna. Medan Knutte och Joppe försöker att ordna det hela, får mor sköta sin toalett i Solberga och likt Fröding "tork sej i röven med rosor". Men på kvällen var det klart, d.v.s. det kom vatten ur den nya, tredje brunnen, men det var som en lervälling.

Under tiden har Rolf hos mäklaren, som har 40 mäklare under sig, fått en Cadillac till sitt förfogande. Han hälsar på Nancy Redgrave, men pappa R. är död och mamman dålig och på ålderdomshem, dom f.d. fosterföräldrarna [åt Rolf vid hans USA-sejour 1958-59].

Augusti 1989

Den 3 augusti kom barna åter för tredje gången denna underbara sommar. Onkel hämtade.

Tvillingarna 12 år. Kaffe med Birr, Teta och Becca. Annars gick vi till sjön och badade eller till Bastuhagen och blev "anfallna" av kvigorna.

Den 7 augusti sticker Onk i väg till Danmark och Stina suckar: Vad det är tomt efter Onkel. Då föreslår farf att vi ska fara till "Bresse" = Bredsand på hemlig utfärd. Teta har inte tid, men barna är förtjusta åt det fina badet.

Hela sommarn åkte alla tvillingar gratis, men nu var det 2 dar för sent. Barna får var sin 50-lapp att åka för och jag sitter på en bänk. Stina vill att jag ska gå med i Lustiga huset. "Fünf Kronen, das kannst Du Dir wohl leisten." — Aber, gewiss.

På kvällen den 9 augusti, när flickorna ligger i våra sängar, skrattar dom så väldigt och Karin säger: Farmor, Christina och jag är så glada. — Varför det då? Är det för att ni ska fara hem i morgon?Nej, för att vi har en sån skojig farmor.

Christian är nöjd bara någon har ett ärende till Oxbacken så han kan få köra Toyotan dit.

Den 10 augusti fick vi åka i väg långt bort på Arlanda till stor parkering p.g.a. ombyggnadsarbeten. På kvällen står Onks röda Audi åter vid Mjölkkammaren.

Efter frisörbesök får jag se att farfs leverfläck vid tinningen börjat blöda och blivit så stor. Ringde runt till läkare och sjukhus i Stockholm: Det är bara att ställa sig i kö.

Nästa morgon far vi in till Akuten i Enköping och en ljuvlig underläkare Ann Carlsson opererar bort den för 60 kr. Frisören tog 90! Hon ska just lämna Enköping och får farfars blomsterkuponger.

Både Rolf och Erik har lidit svårt av ryggskott i sommar men är nu återställda.

Dagen efter är det eldsvåda på Hotel Värnamo.

Björnssons och Olle Ins. var på middag den 22 augusti och då kunde Ulla berätta hur hon blivit →

Men i Teda går man ännu säker och var kväll kommer de båda Karång-fruarna förbi på sin vandring till Älvkvarnsbacken. En kväll blir det kaffe för dom.

Vi gör också bekantskap med fru Spångberg från Sjöstugan och hennes man herr Sarskog på våra promenader.

men sedan [blev han] frikänd av hovrätten.

Än märkligare än gripandet av Christer (Pip!) Pettersson är Voyagers resa genom rymden, som startade för 12 år sen, när tvillingarna föddes och nu äntligen har passerat Neptunus, som beräknat, på sin färd ut i oändligheten med en rakets hastighet. Eener allene glaubt's gar nicht!

MARIANN KOMMER och stannar några rara dagar. Vid avskedet vill Gerd ge henne sin kära tyska psalmbok, men jag föreslår att hon ska få den först när vi är döda, och Gerd blir så glad åt den lösningen. Ingela kom med Cilla och Olof och besåg "Stora huset", och alla åt sen smörgåstårta från Tammerfors.

Brev från Nanna (91), utskrift nedan.

Dresden 25.8.89 — Lieber, lieber Gerd! — Nun kommt Deine grosse Schwester ganz klein, traurig und grosser Scham an Dir. Ich habe ja so ganz und gar nichts an 11.7.? an Deinen Geburtstag gedacht. Erst als Mariann jetzt hier war und davon erzählte lief es mir ganz heiss durch das Herz. So viel und oft sind meine Gedanken bei Euch, aber an einen Geburtstag dachte ich nicht. Das ist mir leider in letzter Zeit so oft passiert. Zahlen scheint mein Gedächtnis nicht mehr zu kennen. Es war der 80. sagte Hertha, die mich leider nicht vorher aufmerksam machte. Nun möchte ich Dir heute noch nachträglich von ganzem Herzen gratulieren und dabei die Hände falten und Gott bitten, dass Er Dich auch im neuen Lebensjahr so treu behüten möge wie bisher. — Der so überraschende Besuch von Mariann war mir ein grosses Geschenk für das ich im tiefsten Herzen dankbar bin. Es waren 2 schöne Tage. Leider habe ich sie immer nur in Herthas Begleitung und nicht ein mal allein erlebt, aber Hertha konnte ihr ja auf allen Wegen helfen, was ich nicht mehr kann. Auch den Spaziergang bis zur Elbe schafft mein nun gleich 91 jähriges Herz nicht mehr. Eine Runde um's "Viereck" ist der tägliche Weg von ½ Stunde. Da kann ich meine liebe Frau Horn noch täglich besuchen, die nun 97 Jahre alt ist, und geistig noch klar ist. Auch der Weg zu von Hansen's geht nicht mehr, aber sie kommen zu mir. Das Gebein ist arg steif geworden, das Herz streikt oft, aber ich bin voll Dank dafür, dass der Kopf noch klar ist, und dass "meine Kinder", nun Ehepaare mit Kindern immer oft zu mir kommen zu einer Plauderstunde. Leider reist gerade eine mir besonders liebe Familie nach Kanada aus, das tut mir so leid. — Jetzt ist es 16.00 und Frau Horn wartet, leb wohl lieber Bruder und Du, Märta die Du den Brief wohl vorlesen wirst, und bitte, bitte seid mir nicht böse, dass ich den Geburtstag verpasste. Ich lebe so zeitlos hin, das ist schlimm. Aber von ganzen Herzen lieb hat Euch Eure Schwester Nanna.

September 1989

Urban Karlbom.

Onkel i väg till Visby, där han håller föredrag om KIRUNA - SATELLITERNAS KRYLBO. Teresa kom senare. Hon arbetar extra bland utvecklingsstörda i Sundbyberg på vissa helger.

Rolf skördar rapsen på Solberga gärde och vi dricker kaffe med honom där. Det fanns rätt mycket svamp i skogen innanför.

Tokig som jag är så vaknar jag kl. 3 på morgonen inför min resa till det sandbergska sommarhemmet på Värmdö, där Lilly bjuder på lunch och Sten hämtar oss med bil efter ¾ timmes bussresa från Slussen.

Den 9 september följder vi med Onk till Ängsö när han ska dra upp kanoten och får årets sista fästingar.

Onk slår till!

Den 10 september var det öppet hus i kyrkan och visning av silverskatterna. Kaffeservering i skolan i sällskap med Gertrud Gustafsson, min gamla klasskamrat, och Eklunds och Tures, när Svantesson ropar i dörren: Finns det nån som kan franska här? Ivrig rusar jag upp för att få gajda 2 belgiska ABB-ingenjörer. Men det var inte lätt att slå över så där. "Chasuble" kunde jag väl, men kom inte på vad vänster heter förrän farf sufflerade.

Frågesport till församlingsaftonen av Alf Svantesson.

Märtha-Stina Zackrisson, Ivar Karlsson, Axel Lennkvist, Clas Erik Sjöding, Jan Södergran.

Säkert är det inskriptionen på storklockan i Teda.

Rolf lägger Sv.D. på trappan. Då kan man skicka en hälsning.

Mina skor lämnades den 15 augusti ca, och dom nya fick jag först den 17 januari 90.

Överföring via Tele-X satelliten.

Elsa Günther kom ut en dag och sen börjar potatisskörden, som Gerd bär ner alltihopa. Jag får så ont i höften av att bära nånting.

Vi har helt oförskyllt så fina björnbär på väggen mot söder och det räcker till flera tårtor, bl. a. när Hillevi och Barbro kommer, skjutsade av den trevlige tandläkaren Dan och hans Eva.

Men lilla Liselotte, oftalmologassistenten, säger att jag har större synfält än sist. Antagligen för att jag är mera på alerten när jag vet hur det går till att mäta.

Laila Gustad.
Rolf ramlade i lagårn och gjorde illa benet, och jag slog i höften när jag halkade på spången [till norra källarboden] när vi bar in trädgårdsmöblerna. Det gjorde så ont och jag vågade knappast resa mej ifall det skulle vara lårbenshalsen. Jag tänkte på farf. Vad skulle Du göra! Men Gottseidank bara ett hejdundrande blåmärke och jag fick sova på vänster sida i några veckor! Rolf vet hur det är.

Oktober 1989

Jag hade träffat Brita Englund, Hovsångarns [sångare från Hov] - som sjöng på vårt bröllop - fru f. Pettersson i Byn och hon sa att Per Åke hade bett att man skulle gå upp och hälsa på hans pappa. Då for jag in och hämtade honom till en kaffestund på Salta. Livets bästa period att få vara pensionär och slippa att ha ögonen på sig, ansåg han.

SAS går ihop med SWISSAIR.

Britt-Marie Jafner.

Rolfs födelsedag firades med middag i köket, som nu är helt nyrenoverat med fina skåp och diskmaskin och modern spis. Men Rolf är trött och ger själv tecken till uppbrott efter maten. På fredagskvällarna hämtar han nämligen Annica från discot mitt i natten.

Fredagen den 13 oktober hämtar vi bilen hos Trimco. Inget fel men börsras igen i USA.

Trevlig middag hos Bengt och Birgit Törnberg-Morsten på Kyrkogatan med Anna-Britta och KG:s.

Onkel kommer hem från Moskva med champagneskaja och inför hans kommande stora resa New York — Washington — Vancouver — Paris — London — Paris — München får vi lov att spänna klädstreck inne för att få tvätten torr till hans utflykt eftersom det regnar. Annars är det +10° hela hösten nästan ända fram till stora snöyran som började den 21 november.

Lena Ekstedt-Öijer, Bengt Törnberg, Anna Britta Berwick, Sven Ekstedt.

Brüttnarna har en semestervecka i
ANTIBES

Antibes i oktober 1989. Fotot står på Eriks skrivbord.

När jag frågade barna vad som var roligast på Singapore-resan, säger Christian: Det var att gå i affärer, men templen var väl bra för min allmänbildning, förstår jag. Och visst är dom allmänbildade. När jag gissar att det förs så kultiverade samtal hemma vid middagsbordet, har jag delvis fel, säger tvillingarna. Det är i stället herr Gantner, läraren, som har bibringat dom alla kunskaper om freon m.m. — Man borde skriva till honom och komplimentera honom! Ja, farmor, gör det! Sagt och gjort.

Men att dom kan så mycket om Picasso, det är Marias förtjänst: "Och ändå har vi inte en enda Picasso hemma. Fast en gång hade vi, när vi hyrde på en semesterort i Frankrike, men det var bara en kopia."

 
Ernst Westerlund, Ernst Selmer, Lillemor Selmer, Birgit Tolstoy, Anna Tolstoy, Stellan Lundeberg, Bertil Edlund, Bengt Björkman, Gunilla Brinck, Ingvar Eriksson Mösa, Märta Sverkel, Margareta Zethelius, Gösta Öhlund, Maja Öhlund, Aina Engdahl, K-G Insulander, Birgit Morsten, Maj Borgström, Arne Samuelsson, Nina Boström, Marja Östring, Erik Törnsten, Jan Åkesson, Hasse Eson, Mats O. Karlsson, Gerd Lundin, Karl-Axel Lundin, Kristian Lundeberg.
SILVERBRÖLLOP. Rolf och Birr firar med barnen på China restaurant i Enköping.
Jag hade väntat en liten sur gnet och då kommer världens stiligaste, elegantaste karl: "Har Du en liten fusklapp? Vi målar och tapetserar allt."

Gerd och jag mötte Greta och Iris på Thehuset Diplomat.

Min födelsedag tillbringar jag på Margit Erikssons 80-års firande till farfs förtrytelse. Men han har ordnat med en högtidsstund på kvällen med en kopp choklad och har köpt bakelse och Poltava-boken av Peter Englund, författaren som är så upprörd över den usla svenska historieundervisningen, som han kallar för en "motorcykelfärd genom ett museum".

Då har Erik ringt från Arlanda. Han är på sammanträde på Strand Hotell, där hans lilla rum kostar 1300 kr, och inte har han tid att komma ut till Farsta, för på kvällen är det middag på restaurant Eriks, där gästernas namn är broderade på servietter, "åtminstone mitt". Dit kommer finansmannen Thomas Fischer i vit Rolls Royce med röd klädsel och blondin. Vi har ju alldeles glömt att informera Erik om Fischer och hans roll i Ebbe Carlsson-affären.

Onk på resa.

November 1989

Till Allhelgonahelgen far vi ut till Salta för att ta emot flickorna Tiblin. På lördagskvällen kommer Teta ner och berättar om hur roligt det är att läsa litteraturvetenskap på självaste slottet i Uppsala. Ska hon flytta över till Sörmlands Nation, där hon har så många vänner redan?

I alla händelser ska hon gå på gåsmiddag i farmors gröna taftklänning, som ser ut ungefär så här. Den som jag hade redan på Margareta Schuberths bröllop 1952 (då Ää grät för att han ej fick följa med).

Jag köpte Gustaf Ögrens intressanta bok om Birger Forells insatser i Tyskland och i tyska krigsfångeläger i England och gav Alvar Lindell.

Östtyskarna har genom Ungerns plötsliga demokratisering funnit en väg ut till Västtyskland. Massor av unga familjer far i väg i sina Trabant-bilar, som dom fått stå i kö för i 15 år för att kunna köpa. De får lämna bilarna vid gränsen men är ändå överlyckliga att kunna ta sig över till Västtyskland. Man börjar i själva Östtyskland med stora demonstrationer.

Och så plötsligt är Honecker avsatt och händelserna kommer slag i slag. Farfar sitter klistrad vid radio och TV. Ska det bli ett bakslag; det finns ju trots allt stora ryska truppstyrkor i Östtyskland? Nej, utan en droppe blod genomförs alla tiders största revolution.

Och då är det ändå inte längesen man läste såna här notiser.

ANNICA, 15 uppvaktas i efterskott "sovande" på kökssoffan.

Östra Svealands köttklubb vann en framgång, då Rolf fattade den äckliga ordförandeklubban — ett tungt köttben, fast utan kött.

Rolf och Birr reser med klubben till Helsingfors i slutet av november.

 

Caj Hansen, Lars Vallgårda, Mats Lennström, Björn Målsäter, Olof Pettersson, Erik Vängemar.
Tant Evas gamla salsgardiner ger ett tillskott till kassan, när börsen bara dalar och dalar...

Det är fortfarande problem med vattenledningen och mycket luft i rören, så vattnet sprutar över golvet och ens kläder var gång man öppnar kranen. Och byggmästarn som skulle sätta in badkar: Inte förrän efter semestern, sa han. Och vid påminnelse i september: Jag har inte glömt bort er. Och nu är det november.

Iris, 84, min gamla vän från Statistiska, kämpar mot ungdomsvåldet och deltar i den stora propagandamässan Non Fighting Generation i Strängnäs. →
Karin Thulin f. Ankarsvärd, Torsten Thulin, Ragnar Thulin, Gunnar Thulin, Birger Thulin.
Skolkamrat från Strängnäs, som dekorerade oss jubelstudenter och sen återsågs på Westerlund-festen och på Paus, g. m. Barbro Lundin.
Ääs dopgåva. Nu får hans barn dem som jag fick till lysningspresent.

December 1989

Onkel Stefan reser denna höst åt alla håll. Paris ska vi knappast tala om. Jo, förresten, var det inte där han fällde den lyckade repliken till Marianne von Glehn på Rymddelegationen, när hon frågade om han också skulle till Erik Rinmans 50-årskalas på Brunnsholm: Nej inte jag, bara min smoking. — Så till Moskva, där han kände av perestrojkan, när dom skämtade om Ljubljanka-fängelset "som har den bästa utsikten i stan: därifrån ser man ända till Sibilien". Sen Toulouse, förstås, och på Allhelgona till Washington och sen till London och Rom och München.

Efter en lång, varm höst slår kylan till och vi får ingen riktig fart på värmen. När Rolf har rörmokare i källarn, går jag ner och får tag på en stackars frusen pojke, som sitter där och läser E.P. Jag tar in honom och känner på hans kalla hand. "Va Du är snäll", säger han häpen. Sen kommer också hans chef och lagar "kilowattmätaren".

Dan efter våra sprutor är vi bjudna till Ulla Carlowitz på julkaffe, men Gerd stannar hemma, för syster Karin säger att man inte ska riskera sin hälsa och sitt hjärta när det är -19°.

På syföreningsauktionen får jag åka med Birr och får höra att Werner hastigt lämnat Ingeborg-Huseby och flyttat till Waterloo.

Strejeker och löneförhandlingar präglar hösten och vintern. Ett farligt crescendo. Nu ska visst alla olika lärare få samma lön. Till slut har universitetslärarna mindre lön än gymnasielärarna.

Onkel kommer hem från årets sista Paris-resa med otäck influensa och kan knappt stappla ut till Salta dagen före julafton. Rolf hämtar på Arlanda: "Det tycker jag är roligt", säger han.

God Jul och Gott nytt år
till alla läsare!
Red.

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 2 juli 2011.