www.zenker.se

Liber 1982

December 1981
Januari 1982 Februari 1982 Mars 1982 April 1982 Maj 1982 Juni 1982
Juli 1982 Augusti 1982 September 1982 Oktober 1982 November 1982 December 1982

Gerd Zenkers dagboksanteckningar 1982 (lösenord krävs).

 

Praefatio

När läsaren nu betraktat Karins, 4 år, monumentalmålning, som hon hållit i så ljusa, lätta färger, vågar red. anknyta till det hoppfulla i hennes arbete och påvisa hur det som kan te sig oroväckande, dock kan vändas till det bättre. Red. syftar då på det oturliga benbrott, som Moma utsattes för i januari, men som hon klarat av med stor uthållighet och mycken träning. Vi kan sålunda vid årets slut konstatera, att hela familjen är vid god hälsa, och hoppas att den så får förbli.

Red.

Quod evenit?

December 1981

Den 18 december 1981 var Gerd på Ui och fotograferade den sista dagen. Sen hade vi ett par dar på oss att köpa handklovar, osynligt bläck och annat som kunde behövas till ett glatt julfirande.

På vägen från Arlanda körde Erik fast i snön på Valla gärde och fick ur och skotta klockan 12 på natten och med bilen full av sovande barn. Julaftonen firade vi alla fjorton tillsammans, men till julottan gick bara undertecknad, då det var sån djup snö, så man fruktade att prästen i alla fall inte skulle komma fram. Men se, det gjorde han, och farmor fick lifta med befallningsmans. Samma dag hade vi stor julbjudning för Hackstas, Spelbos, Wappas. Kurös var sjuka. Olle I. kom med en fin skål till 65-årspresent. Vi gjorde lekar och sjöng som vanligt, trots att farmors röst helt försvann under kvällen. Vi kunde sen inte heller vara med på Britas 75-årsdag.

Det snöade kraftigt och Onkel köpte nya skidor, som dock var rysligt hala. Om kvällarna satt vi i biblioteket, medan småflickorna grät sig till sömns. Redan den 30 december var det dags att fara till Arlanda och vinka av de kära.

Nyårsafton var vi bjudna till flygeln, där Stefan stod för champagnen. När det sen blev fyrverkeri, hämtade Teresa fåren, så dom också skulle få se.

Januari 1982

När det den 8 januari var månförmörkelse var Laur med och drack kaffe hos oss. Det var så vackra vinterdagar med kyla och mycket snö.

På söndagskvällen den 10 januari, sen Stefan farit, skyndade Moma sig från badrummet till telefonen och ramlade och bröt lårbenshalsen.

Ambulansen kom kl. 12 på natten och jag for med och väntade på röntgenbilderna, som bara kunde konstatera faktum. Gerd kom sen och hämtade mig kl. ½ 3 på natten, och när vi sen kom tillbaka hade vi tappat nyckeln i snön och fick lov att försöka bryta oss in genom köksdörren, vilket dock inte gick. Vi letade i stället i snön och lyckades hitta nyckeln. Vi skrev en lapp om vad som inträffat och lade på flygeltrappan. Den hittade sen Teresa kl. 6.30 när hon gick till fåren.

Två dagar senare, just när Stefan flög över sjukhuset på väg till Oslo, opererades Moma och allt gick perfekt. Snart lånade Moma engelska och franska böcker på sjukhuset till omväxling med alla brev som strömmade in.

Har inte Annika vissa släktdrag gemensamma med sin pappas kusin Renate Henschke i Essen, 53 år?

De fina Vyskocilska kort som Moma fick på sjukhuset. Samichlaus besöker Brütten.

 

Vid julfirandet: "Christian serviert und isst fleissig mit."

Nederst beskriver Christina hur svårt det är att ta på sig strumpbyxorna för Samichlaus.

 

   
Med (h)järtliga hälsningar till Moma från Annika.
,

Vi hälsade nu på moma på sjukhuset dagligen, fast det ibland var förskräckligt väglag. Redan 2 dagar efter operationen skulle hon ha in sina skor för att börja träna att gå uppe. Den dagen låg det flera bilar i diket på vägen in till stan, och på hemvägen var vi tvungna att lämna bilen på Valla gärde och gå till Valla i snöstorm och nylonstrumpor i väntan på snöplogen. Vi bultade på hos Märta Rehn i hopp om att få en kopp kaffe, men där var ingen hemma och vi kunde ej stå ute längre och vänta. Nu hade det fastnat flera bilar, bl. a. Anneli vid Borgs.

Den här vintern fick Rolf ideligen ut med traktorn och hjälpa nödställda. Sen fick han höra om en jordbrukare nära Stockholm, som med förtjusning tog 50 kr. betalt av alla haverister.

Jag köpte ett par röda pjäxor och nya skidor och åkte en timme varje förmiddag, innan det var besökstid. På det viset blev jag bekant med fru Eivor Brorsson i nya villan vid Karång.

Becka har börjat gå på diskotek i Hummelsta.

En dag på väg till Farsta hälsade vi på Barbro och Hillevi i Sundbyberg. Vi såg också filmen Göta Kanal.

Doktorn som avlägsnade Rolfs blindtarm 1948.

Holger Forssblad, Kerstin Forssblad f. Bergman, Stina Åhrén, Per Forssblad, Ingegerd Forssblad, Torsten Forssblad, Lydia Forssblad.

Februari 1982

Karin och Margareta hälsade på Moma och låg på Salta och åt middag hos oss. Sen återvände vi till Farsta, för Barbro och Lars skulle bo hos oss några dagar med Fredrik i samband med möbelmässan. Det var första veckan i februari. Men jag reste en av dessa dagar till sjukhuset i Enköping för att visa moma hennes kläder, som hon kulle ta på sig, när hon nu skulle till Skogsgårdens konvalescenthem. Det var timslånga förseningar i båda riktningarna.
2 bilder som ej ingick i Liber.
Märta och Fredrik.
Ej i Liber.

Margareta Kiipa brukar vi träffa på Swissair. Hon granskar Stefans reseräkningar på Kommerskollegiet.

Birr hade köpt en uppseendeväckande djupt decollterad aftonklänning à la tigrinna till den stora middagen på Huseby med 60 gäster.

Gerd och jag skulle gå på Faust men fick inga biljetter. I stället höll vi på att bli ihjälslagna på Strandvägen, där stora isklumpar dunsade ned på trottoaren med ojämna mellanrum.

Stefan hade tagit vägen över Brütten en lörd-sönd på väg till Paris, och Christian var så ledsen när han for. Rolf gjorde en kortare resa - till Mosebacke, men där kom i stället negersångerskan Cyndee Peters och tryckte hans hand och frågade om dom ej setts förut.

Vi hälsade på moma på Skogsgården, där hon träffat fru Zethraeus från Enköping. Vi kunde gå några steg ute i solen f.f.g.

Den 17 februari hade jag tack-fest för några statistiska vänner. Det blev mycket lyckat: Lilly, Greta, Anne Marie Pettersson, Inga-Greta Holmegård, Margit Eriksson, (2 st) Tora Sjöberg, Iris Sjöstedt. Nästa dag var Elsa Günther här.

Sen hälsade vi åter på Moma och fortsatte till Salta. Nu var Rolf och Birr bjudna på supé med dans för 90 pers. på Brunnsholm, när Margareta Rinman fyllde 40 år. Följande dag startade Rolf med sovsäckar och hela sin familj för att resa på skidsemester i en stuga i Dalarna.

Onkel och farmor åkte skidor på skarens glänsande soliga fält till Brunnsholms lagård och hem igen genom trädgården. Vägen var nämligen avspärrad för rally.

Becka vinner discodanstävling i Hummelsta!

Genom Iris Sjöstedts förmedling kom jag med på en kurs i avancerad fransk konversation. Det var en trevlig grupp med Marguerite Gussing som lärarinna.

Roland Redén, Bengt-Sune Berglind, Arne Eklund, Karl-Evert Träff, Åke Karlsson, Tommy Svanström, Tore Ivedal, Anders Brolin, Sören Sagström, Bengt Öberg, Gunnar Anzén, Torvald Lund, Filip Ström, Bo Isaksson, Olle Hakelius, Lars Sjögren, Lennart Ekström, Valter Pettersson, Manfred Eklund, Erik Rinman, Sigurd Jarl, Melker Rehn, Håkan Karlsson, Hans Bärgård, Lennart Ekström, Börje Andersson.
Margit Eriksson, Greta Björnsson och redaktören på avskedsfest på Källhagens värdshus för Inga-Greta Holmegård.
Erik hyr skidor och skor i 6 dar och betalar 110 Fr. för det, övar först i mindre backar och ger sig sen upp på själva Crap Son Gion. Mitt uppe på backen föll han med solglasögonen mot staven, så de splittrades i pannan. Med blodet strömmande över ögonen for han vidare nedför backen och sen upp med en lift till Bergstation, där han blev omplåstrad. Eftersom han betalat Halbtagskarte, kunde han inte avbryta åkandet, utan fortsatte, alldeles gråprickig om kinden av små splitter.
Fredrik Engström, Örjan Wallqvist, Magnus Faxén, Sam Nilsson, Oloph Hansson, Ann-Marie Åsheden.

Engström anmärker ofta på Stefans klädsel, vilket nu senast föranlåtit Onkel att inhandla en präktig Loden-rock.

Birrs födelsedag inföll under deras vintersemester i Dalarna.

Elsa Firnhaber, Rudolf Firnhaber, Per Erik Offesson, Folke Nilsson, Karin Henriksson.

Nu var Mait hos oss en kväll. Hon lovar att vattna våra krukor, medan vi är i Schweiz och Provence. Björnssons var också på middag hos oss, och sen for vi till Skogsgården igen och träffade där Erik, som tog moma med till Falun.

Mars 1982

Sen packade Stefan sina väskor för en tripp Zermatt Los Angeles Bora Bora Australien Japan Hong Kong. Sen ringde han hem från Frankfurt och till Brütten från Australien och till Falun från Japan.

Till Moma: --- Skönt att komma ur kläderna efter 40 timmar. Solen står i norr och rör sig åt vänster, som sig bör. ---

Dagen innan vi ska starta från Farsta till Schweiz ringer Birr och frågar om jag vill åta mig ett jobb med granskning av en översättning av en autistisk bok. Svar: Ja, om Rolf tror att jag klarar det.

Moma har sån glädje av Stefans radio men retar sig samtidigt över den nye moderatledaren Ulf Adelsons resa till Rio på karnevalen. "Hur ska jag kunna rösta på honom?"

Christian går i skidskola en vecka och vann en medalj. Han fick välja mellan medalj och leksak, och till sin fars stora tillfredsställelse valde han medaljen "ett tecken på hans sinne för bestående värden".

Så startar också vi vår resa till Brütten den 5 mars för sammanlagt 500 sv. kr. Det är lika underbart varje gång att mötas av den glada hopen. Hur länge till får farmor dela säng med Christian i soffan? Han väcker mig var morgon med en smekning på kinden: "Farmor, berättar Du något?", och när vi är mitt inne i nån historia, kommer flickorna instormande (och vill höra om Trollgubben i Storberget) till Christians förtvivlan. Christian vill höra om Teseus.

Farmor dammsuger Eriks bibliotek.

[Till höger:] Christian har fångat Stenmark i Kitzbühl i utförsbacken. Stenmark är brorson till den bekante ripjägaren, som kom i en lavin och lyckades ge sig till känna förmedelst en biobiljett, som han stack ut ur snön.

Onkel återfinner vi under tiden efter Australienbesöket nu i Japan på hans feurige Ritt um die Welt. 23 feb. 2 mars Zermatt, 3 mars Frankfurt Los Angeles, 4 mars Papeete (Tahiti), 5 mars Bora-Bora, 7 mars Sydney Canberra, 9 mars Sydney Tokio, 18 mars Hong Kong, 21 mars hemma.

 

 

 

 

 

[Den 8 mars flög pappa Gerd och mamma Märta från Zürich till Marseille. De återkom till Brütten den 16 mars. /SZ]

Vi startar till Marseille, där det är rätt kyligt på La Canotière, så vi hyr en liten bil och gör en underbar resa i Provence och Languedoc.

I Arles bodde vi (70 francs!) på ett litet familjehotell med toalett utanför dörren, som även disponerades av ägarens åldrige far, men han skulle så sällan gå dit, försäkrades det, när vi tvekade: Madame, vous êtes la patronne de la toilette! Arles' jättelika amfiteatrar reste sig helt oväntat i mörkret på vår kvällspromenad genom den gamla stadens alla smala gator. Vi höll på att aldrig hitta hem utan måste orientera oss ned till Rhône först. På den romerska begravningsplatsen greps vi så av en gravsten: Dulcissimae et innocentissimae filiae Chrysogone Junior Siricio quae vix ANN III, MII, DIEBUS XXVII. Parentes filiae. Rarissimae et omni tempori. Vitae suae desiderantissimae.

När general Leclerc återerövrade Marseille av tyskarna 1945, betonade han, att det inte var hans förtjänst, utan att det var Madonnan överst på kyrkspiran som givit segern.
Ibland äter vi lunch vid vägkanten eller som här på restaurant vid motorvägen.
Här blommade aprikosträden, och vinstockarna, som skulle ge årets ovanligt fina skörd, ansades, när vi susade ned på la Languedocienne (vägen) till Narbonne. Hotellet, grand lit, tyvärr, kostade dock bara 77 inkl. frukost. Dessutom fick vi anvisning på en "spotbillig" restaurant med god mat. Vad dom kan, fransmännen!

 
2 bilder ej i Liber.

Staden belägrades av vår förfader Karl den Store i 5 år. När invånarna hade slut på sina förråd, tog slottsfrun det sista vetet och gick upp på stadsmuren och matade duvorna. När Karl såg det, förstod han att hans företag var utsiktslöst och avtågade.

Vi besökte Ensérune, en mångtusenårig keltisk boplats med mängder av krukskärvor och samtidig utsikt över Alpernas och Pyrenéernas snötoppar. Vi övernattade i Béziers, fint hotell med TV och barskåp på rummet för 140 med frukost. Härligt. Montpellier var universitetsstad med ståtliga platser och utsikter. Här var det så varmt den 13 mars, så vi nästan led, när vi satt bland alla studenterna och åt glace och drack orangeade.

Nattkvarter i Nîmes. Och vilken utsökt god lunch på en självservering. Otroligt!

Påvepalatset i Avignon.

I Avignon lämnade Gerd mig på hotellet (144 Fr. incl.) för att parkera bilen. Det gick en timme och han kom ej tillbaka. Till slut sa jag till värdfolket: Mon mari a disparu. Då blev dom i sin tur så oroliga, så jag måste lugna dom med: Il reviendra! Man känner ju sin pappenheimare! Gerd hade, visade det sig, kommit fel bland alla enkelriktade gator och kommit till glädjekvarteren med deras inviter. Till sist hade han lämnat bilen och gått hem. Tillsammans började vi om på nytt.

Christian berättar för herr Vogt att vi åkt med honom från Genève. Aj, det skulle han inte ha gjort, det var ju en sån hoppig landning. Herr Vogt säger, att det var lärlingen som körde. Just trevligt!

← Under tiden njuter Stefan av livet i Japan. Värdinnan här föll ned med pannan mot golvet, när hon tackade för hans besök.

I Hong Kong inköpte onkel fina presenter, bl. a. denna utomordentliga klocka åt farfar. →

 

Jana, som väntar barn, och Peter kommer på kaffe. Christian har fått en sån fin skolväska tills han ska börja skolan. "Ser Du farmor, den är av kalvskinn, då kan alla se, att jag ska bli bonde."

Christian har ett foto av Farsta med vårt hus på, men när farfar säger, att han får sån hemlängtan när han ser det, vänder Christian resolut på bilden.

Erik säger sig ha det stressigt och arbetsamt på den nya platsen, men är glad och snäll ändå. Kanske för att Christina kommer och kryper ned hos honom varje morgon kl. 5.30.

Bilden ej i Liber.
Vi följer själva hans resor på SE-bankens gamla sparbösse-glob.

Så är det dags att bryta upp från Brütten och säga tack och farväl efter så rara dagar.

På Benstocken måste vi anlita batterivagnen för att få bilen i gång.

Dagen efter vår hemkomst kommer Stefan med den fina klockan åt Gerd. Jag får sen åka med honom till China, där jag med Iris Sjöstedt ser Juliette Greco tack vare biljetter från franska kursen. Så kommer Rolf hit och deklarerar den 30 mars. Vi fick bara uppskjutet till 1 april. Skönt att ha det gjort.

Nu köper vi fint grönrandigt siden till de tre Karl Johan-stolarna, som Gerd själv klär om.

April 1982

Lennart Sandberg, Jan de Woul, Lennart Strandberg, Fabian Månsson, Inga-Lill Andersson, Stig Andersson, Sven Hånnberg, Lennart Nilsson (Agersta), Tore Ihrsen, Hilding Pettersson, Lennart Ekström, Sivert Söderlund, Olle Thorsmark, Bengt Karlsson, Birger Lindell, Kjell Thörnlund, Runar Jansson, Sten Lönnmark, Fritz Granat, Anders Ericsson, Adolf A:son Hermelin, Kurt Jansson (Rasbo), Gunnar Svensson (Österbybruk), Lennart Pettersson (Enköping), Mats Norlin.

BECKA 12 ÅR

Får så fin dataleksak från Hong Kong och mörkblå knickers + bl. a. den vanliga kaffekoppen av Ostindia modell.

Carcassonne.

 

Innan moma kommer tillbaka, har vi fest för enhetsledningen på I/UI. Lotta, i 9:de månaden, Johan med dotter Jenny, Elisabeth Möller med sonen Nils, Zerny Nöjd med sambo urmakaren Gustaf Endre, Bodil Hedlund-Lundquist med Bertil och Britt-Marie Ringmo-Ösgård med Torkel. Det bjöds på Mariatårta, Mr. Davids Blend och kaffe med tårta. Särskilt trevligt var det att de som ej hade småbarn stannade så länge: Bodil och Bertil (på TT), Britt-Marie och Torkel, nybliven dirktör på Swedgas.

Johan Dahlerus, Lotta Gellerstedt.

Brita Edklint följer med oss till Salta, och morbror kommer med Moma från Falun. Hon ska nu på kontroll, och kirurgen är mycket nöjd.

Teresa är med Åsa i Staffanstorp just när hon får 2 små lamm. Stefan klättrar och gallrar i äppelträden, men blir sen förkyld och kan ej komma till påsk. På påskdagen bjöd Birr på gravlax + stora buntar av Bettelheim till översättning.

 

Under påsken är Birr med barnen på Madame Butterfly i Enköping på teater. Annika är överförtjust och berättar att en av hennes tre döttrar ska heta Madame Butterfly. En annan ska döpas till Teodåra.

På påskdagen var både Brita och Annika med i kyrkan. Brita tyckte att gudstjänsten var bra kort, knappt 1 timme. Annika: En timme! Jag tyckte det kändes som trettiosex timmar! Annika är laddad med roliga historier som hon framför med verve.

På hemvägen hälsar vi på hos Stefan och väl framme i Farsta ser vi rullar med korkmattor i trappan, så nu gäller det att utrymma rummen, och Moma är hemskt orolig hur allt ska gå till. Jag sitter och arbetar intensivt med översättningen men avbryts av ett väldigt klirr: lärlingen har slagit sönder den venetianska lampan med en mattrulle. Ingen fara. Försäkringen betalar en ny, som vi köper hos Böhlmarks.

Ej i Liber.

Samtidigt är Erik och Maria på utflykt till Pisa och Florens och får på tåget höra, att man bör akta sig för att åka taxi i Neapel och trakterna där nere. Kanske man rentav aldrig kommer till bestämmelseorten.

Vi ska inte glömma att Erik fyllde sina modiga 38 år och gav sig själv en sån fin present. Här avbildad av Christian.

Nu är det åter dags för ett besök på lasarettet i Enköping med provtagning för moma.

 

Annika är fin på att göra lapplekar.

Maj 1982

På bio ser vi The french lieutenant's woman, mycket bra.

Argentina har återtagit sina gamla öar Malvinerna eller Falklandsöarna, som England kallar dem, och Mrs Thatcher sänder en stor flotta som har göra tre veckor att hinna fram. Man tror att under den tiden ska krisen kunna lösas på diplomatisk väg. Men, ack nej. Kriget kostar många döda, innan England efter förlust av stora båtar står som segrare.

Carlowitzens bjuder på god middag och dessutom en egenhändigt uppdragen gädda till Mitbringsel.

Moma blir sämre och jag ringer till sjukhuset för att hon snarast ska få visa upp sig igen. Struman har kommit tillbaka, och hon får ligga några dagar på sjukhuset för att medicineringen ska anpassas. Sen går det åt rätt håll igen. På hemvägen bjuder moma oss på mat i Dalkarlsbacken. Mycket gott.

Karl Gustaf ringer och bjuder redan nu på båtfärd veckan efter midsommar.

Vi far också till Stigsbo. Farmor börjar köra bil igen. Och går till tandläkaren för att det ej ska gå så illa som för Moma, där tänderna tydligen tagit stor skada av hennes sjukdom. Moma börjar en omfattande tandbehandling i Enköping.

Sven Hånnberg, Lennart Sandberg, Jan de Woul, Runar Jansson, Sten Lövmark, Fritz Granat, Lennart Pettersson, Gunnar Svensson, Kurt Jansson, Mats Norlin, Birger Lindell, Ulf Agerhill, Sten Persson, Rubert Jansson, Karin Vesterberg, Tore Ihrsén, Olle Torsmark, Lennart Ekström, Lennart Nilsson (Bälinge).
Lennart Otosson.

Annika hissar småflaggorna var gång Onkel kommer!

Rolf kör som vanligt kanoten till Furuberg, där det är lättare att komma fram.

Det regnar härliga 14 mm. Och bevattningen har inte behövt användas än.

Vi gratulerar Lotta Gellerstedt med en bukett narcissor till lille Elias' födelse.

Teresa är en vecka på lägerskola i Rättvik.

MARIA fyller 37 år.

När jag frågar Christian, om han tänker på mig ibland, svarar han: Nej, det har jag aldrig tid med.

Ann Margret ligger i skilsmässa, och villan på Albavägen säljs till en dir. Rammer.

Vi har avslutningsfest på franskkursen på en liten restaurant på Sveavägen. Det är i slutet på maj, så underbara varma dagar. På pingsten är vi på Salta och vadar ut i leran vid Karinskär, trotsande tjurarna i hagen, för att komma i fatt Stefan, som bara fått den lilla termosen med sig i båten. Förgäves, men så vackert i hagarna där med blommande vildaplar.

Farfar apterar plastkantremsan, som jag fått av Birr till Märta-dagen, vid Södra gaveln.

Christian skriver: IA HAR DE DÅLIT FÖR AT IA FÅR FÖR LITE MAT. Stefan tycker det är märkligt att han lyckats smuggla ut detta nödrop.

Juni 1982

Margareta kommer med taxi från Uppsala 1 juni och möter oss vid Oxbacken, när vi kommer från sjön. Hon kommer nu till Salta några gånger i juni, innan hon far med Karin till kusten.

Peter Axelsson tar studenten och får en M:s bilkartbok till present av oss.

Christian börjar skolan.

Birr läser ur bibliska historien för Annika om kvällarna, och lilla A vill nu bli förhörd på det mesta. Sadrak, Mesak och Abednego kan hon som ett rinnande vatten. Hon ritar en hel svit ur Teseussagan och glömmer ej det svarta seglet.

Farmor till Annika: Du som är så söt och rar och snäll och vacker och duktig, Dej tycker väl alla om? Nej! Säg då vem som är Din fiende, så ska vi gemensamt slå ned honom! Jag själv!

Översättning på gång. Den skulle vara färdig juni-juli, så jag fick övergå till att skriva över ändringar i manuset.
Vi hälsar på Margareta i Grillby vid Villberga kyrka.
Onkel lever ett sparsamt liv och förstår att rätt handskas med sina kreditkort. Samma sak med farmor, som köper var sin blå skjortblusklänning i jeans-aktigt tyg åt sig och moma.

Ann Margret är bjuden på Torstens bröllop. Och i början på december får dom en liten. Jag ringde till Torsten och rådgjorde med honom om pojkarnas kontrakt med Mälarskog. När Torsten skulle dryfta problemet med en kollega vid lunchbordet, visade det sig att han fått ett identiskt uppdrag av en annan Zenker, Stefan!! Så pinsamt!

Gerd är i Stockholm, för vi har hantverkare som målar fönsterkarmar och byter ut balkongerna.

Thorsten Leijonhielm, Agneta Leijonhielm f. Olrog, Johan Coyet, Bernhard Grewin, Jan Leijonhielm, Malcolm Norlin, Thomas Olrog, Sven Unger, Anna Leijonhielm, Carl-Johan Leijonhielm, Fredrik Olrog, Christian Olrog.
Becka är med som gitarrist.

Sen följer Elsa Günther med till Salta, utrustad med bl. a. solfjäder i den förlamande hettan i början på juni. Hon tvättar alla snäckorna, som ligger vid altanen, och resonerar mycket med barnen till deras stora förnöjelse. Hon är med vid Svinnegarns källa, liksom Annika, när Martling talar.

Nu är det mesta sått och satt, och snart kommer också nattfrosten och nyper i tomater och potatis, fast Rolf trär över kassar över de båda tomatplantorna på natten.

Vi är på födelsedagskaffe på Wappa och får höra att 16 kvigor dödats av blixten på Aske.

 

Det blev en mycket trevlig middag på Källhagens värdshus med de gamla SCB:arna.

Det var också en glad fest i Jakobssons härbre på Lidingön. Det blir trevligare för varje år ju mer bekant man blir med varandra. Så här trevligt var det redan 1978 med Valter [Carlowitz] och Hasse Sandberg.

Vidare är att notera, att Stefan blivit styrelseledamot i SPOT IMAGE och emellanåt far till Toulouse, la ville rosée.

Den 22 juni körde farmor på egen hand till Enköping för att hämta farfar vid tåget. Först hoppade dock bilen så, då jag fick in 3:an, och Birr måste gå ifrån stekpannan och sitta bredvid. Jag parkerade dock redan vid sjukhuset for safety reasons.

Rolf och Birr far tillsammans till ELMIA och sen fortsätter Birr till Göteborg på kongress. Då gör vi en utfärd med flickorna till åsen vid Vånsjöbro och sen vidare till Stigsbo. Nu är det kallare igen och vi måste täcka över Birrs dahlior om nätterna.

Rolf får studiebesök i lagårn av Fahlmans gäster från Montana. Jag träffar Mrs vid fåren och bjuder upp henne på altanen. "People your age don't speak English in Sweden."

Birr och barnen är på Gustavsvik på midsommarafton, och Margareta dricker kaffe med Rolf och oss på högärdet och säger: Äntligen en dag då man inte längtar efter att få vara nån annanstans. Stefan har haft stor jubileumsfest med Rymdbolaget och själv uppträtt i kören. Man har haft utflykt i skärgården. Nu vill Rolf ha regn och bevattningspumpen är sönder. Reparationen tar flera veckor.

Lietje kommer på besök med sin nye man, Aad Boeie, som är ytterst sympatisk. Vi sitter på altan, där plommonträden blommar som aldrig förr, otroligt vackert, men samtidigt är dom fulla av löss, som ramlar i våra kaffekoppar.

Den 28 juni hämtar Valter Gerd i Farsta med hela hans utrustning: sovsäck, bröd och kaka som jag bakat, vin och konserver. Det blev som väntat en trevlig resa, som inleddes med kaffe hos Kall-Olle på Fituna. Men, men, det verkade att vara den allra kallaste och våtaste veckan på sommaren. En gång landade man vid en ö, som hade så brant strand just där, så farfar fick med dödsförakt kasta sig i det 13° vattnet och simma till en punkt, där han kunde ta sig i land.

Ej i Liber.
Valter Carlowitz och Karl-Gustaf Insulander.
Endast högra halvan fanns i Liber. (Den vänstra skickad till Ulla Carlowitz?)
Ej i Liber.

Juli 1982

Göta Gorisse, Anne-Marie Looström.

Den 2 juli for farmor och Annika till Stockholm på tåg. Enkel resa för farmor kostar 33:-, det kan vara intressant att veta om några år. När jag var liten kostande T+R 3,60 först och sen 4,80.

Först gick vi till Sergels torg och såg vaktparaden och sen till Tysta gatan och lämnade vårt Bettelheim-manus. Sen gick vi till SCB och stärkte oss och hälsade på gamla bekanta.

På museet möttes vi nästan genast av ett sittande kvinnoskelett i en gammal grav. "Gud, så häftigt." I Farsta hoppades vi att snart få träffa farfar, när han skulle komma från båtfärden. Hurra, han var redan där.

På min fråga hur han haft det, om han druckit mycket sprit osv, inföll Annika omedelbart med en av sina roliga historier: "Men varför dricker Du? Jag har ju sagt att Du inte får dricka!" "Jag dricker för att glömma." "Vad är det Du vill glömma?" "Det har jag glömt."

Men själva huvudärendet med vår Stockholmsresa var ju att hämta Christian på Arlanda. Han kom nu en vecka före de andra och reste alldeles ensam med en adressväska på magen. Farmor fick komma in innanför gränsen, sa markvärdinnan, och invänta väskan, som Maria märkt med ett rött äpple, på transportbandet.

Christian verkade glad och till synes oberörd, men i min hand arbetade hans små fingrar ivrigt. Han berättade om "den gamle mannen från Jönköping" som han läst Svenska Dagbladet tillsammans med och tydligen haft livlig konversation med under resan.

Dagen efter firade vi hans födelsedag, när han bl. a. fick en kompass av farfar.

Ej i Liber.

Annika och Becka har fått var sin kattunge, och nu får Christian vara med och leka och alla har hemskt roligt.

Wilhelm Klingberg tar alla med på motorbåtstur med kaffe på Hovjunkaren, och Becka får styra hela vägen hem. När Rolf också kör ett tag, då är det i racerfart.

Birr skjutsade oss till Aspön, där vi plockade jordgubbar. Härligt, när det är sån rikedom, vad fort det går att plocka. Ändå måste jag ha gjort det oskickligt, för jag fick så ont i benet för resten av sommaren.

Brita Edklint är på besök men blir plötsligt dålig och måste föras i ambulans först till Enköping och sen till Stockholm. Det blev en lång vårdtid, men nu är hon åter tillbaka i sitt hem, med hjälp av en hemsamarit.

Annika har träffat anstalter för att det skulle spelas teater. Hon ringde runt till sina manliga klasskamrater för att höra om någon ville åta sig prinsens roll. Men inte förrän hon kom till Magnus Harling från Märsön fick hon ja. Han kom först en dag till generalrepetitionen och åt middag med oss alla i köket. Det var en ytterst väluppfostrad pojke, som artigt frågade om han fick lämna bordet, när redan alla de andra barnen för länge sedan hade rest sig.

På hemväg från Britas sjukbädd i Enköping, får Birr se löpsedeln och köper Expressen!

Bo Tivell, Robert Aschberg.

9/7 Farfar och farmor är till stan och köper trädgårdsmöbel dagen innan Brüttnarna kommer.

Christian är med på Arlanda och hämtar, när Erik och Maria kommer med Stina och Karin den 9:de på kvällen.

Ej i Liber.

10/7 Erik o. farmor får låna Amazonen och hämtar farfars födelsedagspresent, den nya trädgårdsmöbeln, med släpkärran.

 

 

Den tionde juli åt vi redan vid det nya möblemanget i stor glädje och gamman. Det var varmt och vackert. Observera alla baddräkter!

Farfars födelsedag. Christian: "Jag gratolerar til födelsedan. Vad önskar du dej. X Små kakor? Från CH. A. Z." Det hade han nämligen köpt i Enköping.
Ej i Liber.
Annika skickade ut inbjudningar till Sven Karlsson, Knutte, Liisa m. fl., men den enda som infann sig var Moma. Succén var given, när Birr uppträdde som draken, som vaktade den bortrövade prinsessan.
Onkel har fått låna Beckas Hong Kong-spel.

Tyvärr fick Moma feber på själva födelsedan, så hon var ej med på uppvaktningen. Både farfar och farmor var också lite rostiga, och farmor låg i banka för att kunna sova lite bättre. Men vi var i alla fall med kaffeväska på Märsön, fast vi hade svårt att hitta till badstället där utan att bli utbuade av urinnevånarna. Dit kom onkel i kanoten. Vi måste rätta födelsedagsmiddagen efter VM-slutspelet i fotboll, där Italien besegrade Tyskland.

Den 12 var Moma bättre, men farfar var ej så bra. Han stannade också hemma, när Onkel, Erik och Christian paddlade till Kofsan i Vallby, där vi mötte med kaffeväska, Birr med barnen i Dafen och Maria med oss andra i Audin. Där var fullt med folk och en härlig syn när den lilla pricken i fjärran kom närmare och närmare och verkligen var kanoten.

Den 13 far vi för säkerhets skull in med Moma till sjukhuset, och hon får stanna. för lungornas och temperaturens skull några dagar. Så synd, att det skulle inträffa just under Schweiz-besöket! Den underbara värmen fortsätter emellertid, och aldrig har man kunnat bada i så varmt vatten.

Ej i Liber.
Ovanstående 2 bilder ej i Liber.
Onkel planerar att övernatta på en öde ö i Mälaren och tar sitt lilla Luxustält med i kanoten. Rolf och Birr kunde ej följa med den här gången, och av flickorna bara Annika, när vi andra i bil for och först besåg Jäders kyrka och sen badade vid Sundbyholm, dit Onkel mycket riktigt hade tagit sig med kanoten tvärs över Mälaren. Han bjuder nu på middag på Sundbyholms gamla slott, där Gyllenhielm en gång bott.
Ej i Liber.
Annika och Christina.

När Stefan skulle hem sen [följande dag], blåste det upp och det blev en både farlig och ansträngande hemfärd. Utmattad ringde han från Ängsösund och bad om hämtning. Ingen var hemma. "Be Birr då!"

När vi kom tillbaka var morbror Erik på Salta och låg kvar över natten, för att sen hämta finska Märta. Vi satt i trädgårn med ost och vin sent på kvällen.

En dag hade Onkel, som hade kanoten placerad vid Valklövssundet, också paddlat till Vårfruberga klosterruin, där vi också träffades med kaffe och bad.

Den 15 juli for farfar med Erik och Maria till Stockholm och hämtade sitt sjöbagage hos Carlowitzens. Jag passade på att baka under tiden.

På Sundbyholms trappa.

Maria hade i Stockholm inköpt var sin jacka och var sitt halsband åt flickorna till födelsedagspresent från oss. Nu firade vi deras dag [i förskott] med middag i trädgården för hela storfamiljen.

När vi sen firade Teresas födelsedag, undrade Christina varför jag hade pärlhalsband på mig då. "Det hade Du inte på vår födelsedag!"

Ej i Liber.

Christian hade haft sånt bekymmer. Han ville ge Teresa en riktigt fin present men hade ännu inte tjänat ihop så mycket pengar med att hjälpa Rolf i lagårn. Så hade farmor orienterat sig lite i Enköpings affärer, och Christian kunde fara in med Becka och köpa ett silverarmband. Han hade velat att det skulle vara ett smycke.

Teresa hade önskat sig ett par ridbyxor. Det försökte vi få till extrapris genom Ingelas Cilla, men det gick inte, så Teta fick vänta ända tills i september. Birr bjöd på en pampig middag.

Moma var nu feberfri men fick stanna på sjukhuset över söndagen. Då for vi till Ängsösund och badade, så Onkel skulle få hem sin kanot. Och farfar kom i samspråk med en person som vi ej kunde identifiera. Christian sprang för att spionera och uppsnappade ordet "Elof", vilket ytterligare mystifierade saken. (Det var Uno Carlssons som, som ville riva Hjälmen vid Enberga till bränsle. Han fick den gratis.)

 
2 bilder ej i Liber.
Signe Andersson, Anders Hakelius, Christina Hakelius, Caroline Hakelius, Charlotte Hakelius, Cecilia Hakelius, Marga Hakelius, Curt Karlsson, Lars Hakelius, Ma Hakelius, Sofi Hakelius, Malin Hakelius, Elin Hakelius, Olle Hakelius, Gunilla Hakelius, Karin Hakelius, Johan Hakelius.

Ej i Liber.

 

Söndagen den 18 juli for Erik med de sina in till sjukhuset för att säga adjö till moma mellan huvud- och efterrätten. Sen for de nästa morgon, men Christian stannade kvar.

Vi drack kaffe vid Jakobs kyrka och såg sen vaktparaden, som spelade Bom, bom, Bohus bataljon. Och dagen därpå sen fick Moma åter komma hem. Farfar fick ligga i och fotografera Christian, så att hans fröken, Frau Kuntz, ska få se honom in omnis rebus vitae, d. v. s. på traktorn.

Det hände nämligen ibland att Rolf kom klockan 22, Rolf har en fruktansvärt lång arbetsdag, och undrade om Christian ville hjälpa honom att köra vatten till kvigorna i Solberga. Men det törs vi inte tala om för Erik och Maria. Men det var ju så härliga ljusa varma nätter. Fast nu börjar ju torkan bli besvärlig.

"Farfar, bygg en lekstuga åt oss", säger Annika och Christian. Då sätter farfar hellre upp det stora fina tältet, och där övernattar alla barn, även Nina.

5 bilder ej i Liber.

Moma kom snabbt på fötter igen och orkade snart gå till Älvkvarnsbacken, ja t. o. m. till Solberga grind.

Morbror skjutsade hem finska Märta.

Stefan reser ned till Frankrike och M. Weill medförande en ishink till Mitbringsel. Därnere klättrar han på hemskare ställen än han nånsin gjort förut. M. W. har ett hus i Grenoble-trakten. Vous n'avez pas une trace de vertige, säger han först, men på 3000 m höjd (efteråt har framkommit att onkel hängt i sele på berget) blir de enligt gammal god kutym "du" med varandra. Inte så lätt för onkel att så hastigt ändra verbform.

Ishinken.
Christian lämnar recept på sin goda hallondessert.

Christian och Annika leker och har så roligt tillsammans. När vi är bjudna till Morgongåva, får Christian följa med Birr till sjön.

Vi leker i Bastuhagen vid Annikas koja, när det visar sig att Christians stick, som han fick vid sjön, svullnar upp. Vi ringer till Brütten, men dom är ej oroliga.

Nästa dag är benet så svullet och Christian kan ej gå på det, så vi far in till sjukhuset. Där får han vått omslag och antiallergicum. Han är förtjust över den svenska sjukvården och säger att dom är snällare än i Schweiz.

Nu har Rolfs rest på sin underbara Ålands-semester, men Christian längtar efter Annika. Vi tar fram elektriska tåget, men Christian törs ej leka med det utan Onkels tillstånd. Han sitter bara och tittar på det. Då kommer Stefan plötsligt tillbaka, välbehållen GottseiDank, och nu sätter Christian i gång tåget.

På Åland hyr dom en fin stuga med båt och affär och fint varmt havsvatten och är så nöjda. Men en morgon måste dom upp och åka med den enda dagliga lägenheten kl. 7.15 till doktorn i Mariehamn med Annika, som gjort illa sig.

Augusti 1982

Christian leker nu med Nina och ordnar cykeltävling. Han får ju disponera Annikas gamla cykel. Han meddelar mig på tyska, att det är han som är chefen och tagit ledningen, "aber sag es nicht".

Så en kväll kl. 21.00 meddelar Stefan plötsligt, som han för sed haver, att han ska in till Stockholm ett tag. Hastigt beslutas det att Christian ska få följa med. Han är stormförtjust att få åka iväg med onkel så sent ut i mörka natten. Väl framme ringer dom upprymda båda två. Lite senare ringer dom ännu mer upprymda; då är dom på Rymdbolaget.

Natten tillbringar Onkel på golvet, och Christian ligger i hans extra breda säng. Sen serveras det glace och coca cola till frukost.

Nu har Onkel kanoten vid Karinskär, där också Rinmans badar. Vi paddlar över till en ö som Onkel kallar för Skrattan, men som inte alls heter så. Där frustar Christian fram på badmadrassen och tar gärna en eller ett par "bollar" [bullar] till saften.

Den 4 augusti är Christians sista kväll på Salta, och det blir rätt sent. Ändå säger Christian, fast vi ska upp 4.30: "Farmor, väck mej en halvtimme tidigare, så vi kan ligga och prata lite." Det gjorde jag förstås inte. "Varför väckte Du mej inte? Ja, bra, jag kryper ned lite ändå till Dej."

Det är fortfarande ca 32° varmt, och på Onkels sista semesterlördag får jag följa med i kanoten Ängsön runt. Det är inte det minsta obehagligt att doppa sig i det varma vattnet. Man bara sätter sig på nåt halt berg och glider i. Sånt har man aldrig upplevt förr.

Nu kommer Rolf tillbaka från Åland med de sina.

På söndagen får vi plocka hallon på Wappa och sitter och dricker saft där på kökstrappan, där det är lite svalt i skuggan.

Det här är sommarens sista heta dag. Nu sjunker temperaturen från 32° till bara 22° den 9 augusti, och det kommer lite regn, minst en månad försenat.

 

3 bilder ej i Liber.

En stor gren har blåst ur "Rasträdet", och i den koja som sålunda bildats, har Annika en hemlig klubb!

När Onkel är ute och reser, hyr han alltid bil i de stora städerna.

Redan 9 augusti försöker vi göra juice av äppelkarten, men det ger dåligt resultat.

Fåren har blivit klippta på Brunnsholm och Moma skänker Teresa den gamla spinnrocken.

Vi plockar vinbär på Stigsbo, och så får vi besök av Rüdi, Karin, Mariann och Christine.

Ernst Wiberg hade sen i våras planerat ett släktmöte i Ransta, och det kom nu till stånd den 21 augusti. Vi for hemifrån med Moma kl. 12 och kom inte tillbaka förrän mellan 20 och 21. Där var utom Ernst och Karin och deras son, Erik och Karin, Mariann och Ingrid Tibblin.

Dagen efter kom Ingela till Salta och hämtade Mariann, som först tog ett dopp i Vaskan.

Den 23 augusti, när vi sitter och äter lunch i trädgårn, kommer Annika cyklande och ropar: Det brinner! En gammal hög hade börjat brinna i blåsten på skräpplatsen vid Älvkvarnsbacken, och Ingvar och Mona försökte hålla branden i schack med lövruskor, så den inte skulle sprida sig ut i det granna vetefältet. Sen kom två brandbilar och släckte. Annika och Nina fick stiga upp i dem. Det var nånting, det!

Moma uppvaktas bl. a. av Annemark, Inger I. och Christina. Men festen är tre dar senare. Då har vi först varit i Sthlm och köpt en grann duk till present att ha på salsbordet och strumpor till Rolf-dagen. Vi går på Thielska galleriet också och unnar oss en lätt lunch vid Norrmalmstorg.

Sen är det stor fest för alla grannarna + Gertrud, morbror Erik och Barbro med Fredrik, som stannar ett par dar. Det bjuds på de berömda kaviartårtorna + ostpaj + kakor och tårta.

Sen far vi den 31 till Ljunggården och firar Gertrud efter att först ha sett den nya prinsessan Madeleine Amelie Terèse Josephine döpas.

Anne-Marie Looström ringer från förlaget och vill ha hjälp med registret till Bettelheim. Jag säger först nej och sen ja. Gerd gör större delen av arbetet, och gör det gärna, delvis sittande i trädgården.

September 1982

E. B. var förfader på den af Sillénska sidan. Artikeln i större format.
Görel Cavalli-Björkman, Pierre Signac, Alexander Cooper, Charles Boit, Elias Brenner, Schefferus, Niklas Lafrensen, Peter Adolf Hall, Bo Lindwall.

Den 3 september är Ää på tjänsteärende i Köpenhemn och tar sig en sväng till Salta. Då har det blivit ett missförstånd på sjukhuset, så dom kallar in Moma för urinundersökning alldeles i onödan, och Erik får tillbringa flera timmar på lasarettet. Skönt, att det ej var något fel.

På söndagsförmiddagen promenerar vi till kyrkan , och sen åker Erik med Stefan till Arlanda efter det rara lilla besöket. Vi rusar ut i Bastuhagen, det står bilar med svampplockare lite varstans, och får mängder med Karl Johan. Men inga kantareller efter all torkan.

När vi inte arbetar med registret, går vi små promenader med Moma, gör äppelsaft eller följer med valprogrammen. Vi gläds åt Fälldins hulk-artade uppträdande i Kalmar-duellen.

Karin i Falun arbetar ivrigt i det nya miljöpartiet. Till skillnad från centern är det ett globalt parti, säger hon och skickar partiets signatur, maskrosen.

Vi far till Stefan med en äppeltårta att bjuda på på Rymdbolaget. "Ingen får ta förrän jag försett mig", säger onkel. Sen till Tysta gatan, där det är så obehagligt att göra upp om priset. Vi har ju arbetat längre än så. Men jag förklarar mig nöjd. Sen festar vi med lunch på Cæsar.

Nu har franska kursen börjat. Även höststormarna har börjat. En natt kl. 1 hör vi ett fruktansvärt brak på Salta och rusar ned i tron att ett skåp har ramlat omkull, eller att altartavlan trillat ned, eller att en tjuv brutit sig in. Dan därpå visade det sig att TV-antennen blåst sönder.

 

Rolf och Teresa på Skansen.
Lena Högard.

Tänk, att det redan gått en generation sen jag skrev:

Till Rektor

Kan Rolf slippa badet?

 

Teresa går nu i skola i Enköping och har börjat med tyska.
Bengt Linder, Göran Walldius, Petter Thorén, Agneta Lagercrantz.

Oktober 1982

ANNIKA 8 ÅR
ROLF 41 ÅR

Rolf fick ett dussin cocktailglas och vi en festlig middag.

Annika firades nån vecka före födelsedagen, eftersom vi skulle vara borta då, genom att alla i hemlighet kallades till Onkels rum medelst små lappar. Där fick hon lägga sig, och vi sjöng: "Kvartett!" Stor succé gjorde den skära pyjamasen.

 

 

 

Erik säger blygsamt: Så kanske hon skriver till alla.

När allt annat stiger i pris, så har en T o. R Rom sjunkit med 25 kr till 225:-/st.

Ola Ehn, Alf Svantesson, Bernhard Annemark, Christer Gustavsson, Eva Granbeck, Sigurd Jarl, Ture Tibbelin, Eivor Svantesson.
Vi gör oss nu i ordning för att resa till Brütten. Och jag lagar mat åt Moma, för hon ska vara ensam från söndag till fredag, när Erik hämtar henne i samband med ett läkarbesök för Timmy i Uppsala.

Alltid lika roligt att komma till Brütten och mötas av alla glada ansikten. Min födelsedag firas den 24 redan, och då har onkel också kommit. Det vankas fina chokladkakor från barna, och Christian har prytt en tom toarulle med levande rosenblad, ditklistrade med stor omsorg.

Nu får flickorna ligga i Eriks säng, och Erik och Onkel i flickornas rum. På söndagskvällen far Onkel till Paris för att sen fortsätta till London och med Concorde till Washington på 3 timmar drygt. Där hyr han en bil som vanligt. Vi följer med till Kloten, där Onkel bokar om. Christian är ivrig att se om det är några söta flickor på Swissair eller Air France. Och när vi reser hem, ber han mig skriva och berätta om flygvärdinnorna på planet var vackra eller inte.

Landsat Ground Station Operators' Working Group, Washington D.C., oktober 1982, utanför National Air & Space Museum. Stefan nr 2 fr. v. i näst nedersta raden.

Erik och Maria hade varit en veckända i Rom strax före oss. Vi hade sån tur med vädret, så vi emellanåt måste söka skuggan på Pincio t. ex. En dag for vi ut till Etrurien för 1 kr. Så billiga är bussbiljetterna. Och såg där på utgrävningarna i Ravine di Veio. Annars gick vi på de vanliga ställena mest. Kyrkan San Clemente var ny för oss, liksom också EUR, den stora nya utställningsstaden, som byggdes för en Exposizione på 40-talet som aldrig blev av.

När vi lämnade Sverige och stod i kö vid inbokningen på Arlanda, får jag plötsligt se ett par vid luckan bredvid som har exakt samma kappsäck som vi. Jag läser på vår adresslapp, och där står ett främmande namn. Hastigt byte. Deras väska var nästan uppe på bandet. Vad skulle dom ha tyckt om en väska full med Hönö-kakor, kaffe etc. Undrar om vi skulle fått något användbart?

Den understa av de tre kyrkor som är byggda på varandra i S. Clemente. Mitrasdyrkan.

Swissair har egen säkerhetskontroll i Rom.

Åter i det kära Brütten får vi läsa brev från moma om u-båtsjakten i Hårsfjärden.

Vi möter Christian vid skolan kl. 11 och 16 var dag. Flickorna går i Kindergarten i Hubers hus.

Som vanligt är det Ruebli-Lichtumzug en kväll med alla tre barn förstås.

Christian far en lördag med buss med sina Wölfli till Winterthur på specialdetektivuppdrag. I Winterthur bjuds vi på utsöt supé med italiensk skinka i sällskap med Jana, Peter och lille Marc.

2 bilder ej i Liber.

November 1982

I Brütten hade det varit sånt oväder så att ett äppelträd ryckts upp med sin tunga skörd. Erik lyckades dock plantera det igen.

Nu är det dags att återvända, fast Stina säger: "Ni är ju pensionerade." Och nu lönar det sig inte så att köpa en massa, när man får betala 350 kr. för 100 fr.

Onkel ringer och ställer i utsikt att möta.

Farmor retar sig på att få 10 fr. för lite tillbaka i Taxfree-shopen trots argumentering, tack vare tidsnöd. Men hemresan med sitt goda Fendant-vin kommer en att glömma.

Under glatt samspråk kör oss onkel ända hem till Farsta. Det var skönt. Sen bjuder Stefan också på skjuts till Salta. Vi hämtar bilen, som varit på reparation på Trimco för 5800:-. Säkert ett par tusen kronor billigare än det skulle ha varit i Stockholm.

Det är allhelgonahelg, och Ingela och Ann Margret kommer ut till graven. Jag bakade färskt bröd och kakor. Sen var vi bjudna på laxmiddag i flygeln. Rolf följde med upp efteråt och berättade, att han skulle säga upp Ingvar som gårdsmästare och erbjuda honom att bli arbetande rättare i stället. På det viset skulle han spara en massa pengar, vilket är nödvändigt med tanke på den dåliga vårsädesskörden och de höga ränte- och gödningskostnaderna.

Han hade nu att meddela Ingvar detta och sen föra MBL-förhandlingar om saken. Det är inte roligt att läsa Stig Malms uttalande, när man har en sån arbetsvecka som Rolf.

Medan allt detta pågår, ger sig Stefan av till Arabien med Fredrik Engström och några till. En kväll ringer han från Riad för att kolla läget och höra sig för, om vi kan ta emot en arabisk gäst.

Efter en vecka där nere börjar man förhandla under den andra veckan.

Stefan, Fredrik Engström och Tarabzouni.
Ej i Liber.

Sen tar Stefan vägen över Atén, men bara för en natt: det är fuktigt och blåsigt där.

Nästa anhalt är Paris. Därifrån får vi också i år en numrerad flaska av Beaujolais nouveau. 1982 är ju ett framstående vinår, och 2 kg. vindruvor kan man få för 10 kr. på Farsta torg.

Marcus Wallenberg dör under hösten, och stackars Rainier av Monaco mister sin Grace (Kelly) i en bilolycka.

Stefan på Akropolis.

Den 11 november hade jag middag för gamla Ui-are som uppvaktat vid min pensionering. Sonja Södergren, 81, kom att bli placerad vid min vänstra sida, och jag tror att alla hajade till, när Magnhild Höijer, 67, men dock maka till ett krigsråd, höll tacktalet. Hon var här f. f. g.

Vidare märktes Iris Törnblom t. v. om Sonja på detta foto från Sonjas hem. (T. h. Gun Thunell.) Och Anita Tyrving, Anita Bromæus, Lilly, Greta, Anna. Några dagar efteråt var det Margit Eriksson som bjöd.

Nästa middag den 30 november var för Inga + Sixten och Anna-Stina.

Nina Winge skickar detta.
Otto Ruge, Ottar Espeland, Anders Sjaastad, Sven Hauge, Harald Meltzer, Albert Nordengen, Zeiner Gundersen, Björn Egge.
Astrid Svedman, Barbro Leffler, Birgit Hoffstedt, Berit Rehn, Ulla Sånnell, Kerstin Blidérus, Kerstin Akmar.

Sista helgen i november var Rolf och Birr bjudna till Mercks med åtföljande konsert i Berwald-hallen. Tyvärr kom man för sent och fick tillbringa första delen i foajén. Under tiden var barnen hos oss, och vi förnöjde varandra med kortspel, mest. 1:a advent var Teresa och Becka kvar, och vi gick i Farsta kyrka först och sen på The pirate movie.

Teresa och Becka får tandställning och får ej äta sötsaker på ett och ett halvt år. Christian får polyper i näsan avlägsnade.

December 1982

Så kom Lottes årliga julfest med priser, och i år också en glad fest hos Ulla Ibring, franska kursen.

Den 1 december följde morbror Erik Moma på tåg till Stockholm. Hon orkade bra med tågresan och satt uppe och pratade till kl. 23 samma kväll.

Fredagen den 3 december for vi ut till Salta över veckändan för att där ta emot Stefan och hans arabiske gäst Dr. Munshi. De kom i en Saab Turbo, som dock bara var hyrd av Stefan för dagen. Det blev oxstek, föregången av min berömda aptittallrik + äppelsufflé, Hirams. Moma säger, att det var den godaste middag som serverats i det här huset. Nå, det var väl att ta till. Godare hade det varit med ett glas vin, men nu fick det bli äppelmust durchgehend.

Rolf frågade förstås hur många hustrur han hade. På alla frågor fick man långa och detaljerade svar. Så och här. Mer än en hustru har man inte gärna, om inte den första går med på det för att hon ej kan få barn, är sjuk e. dyl. "Men nog hotar jag min fru ibland med att jag ska ta en till", skrattade han.

Det blev schackspelande med onkels elektroniska under kvällen. Nästa morgon frukost i köket. "Have you ever been in a Swedish kitchen before?" No, sa Dr. M. och tog sitt äggskal och gick med det till skräppåsen. När jag visade honom hans toalett och sa att den tyvärr var rather primitive, framhöll han att "I showed Steven some very harsh places in Arabia, too."

Birr var framstående på att prata engelska.

En dag sa Annika något så rart i en bisats bara, om hur mycket hon tyckte om Onkel. Han blev så rörd och utbrast: Kära lilla Du, önska Dig vad Du vill! Annika fattade det inte som Onkel menat, riktigt, utan hon sa: Då skulle jag önska mej, att jag alltid kunde önska mej vad jag ville.

Nu är det snart dags, den 17 december, att fara till Salta och sätta upp den här halmkronan, som jag fick ärva av Eriks doppräst, vår vigselpräst Carl Sandegren, när dom flyttade till Uppsala.

Minne från morfars (Elofs) gamla brandspruta.

På rekommendation av Erik ser vi filmen Mefisto om Gustaf Gründgens i en Püppchen-biosalong på Sandrew med 25 platser och endast en åskådare till. Sen julhandlade vi och försökte spåra upp en vacker kopp åt Teresa.

Konstföreningen under Claes Rickards ledning hade utlottning och glögg i Grillen på SCB.
Arbetet på Liber pågår året runt, och varje månad har sin egen Liber-påse ovanpå leksaksskåpet.
Erik, morbror är deltidspensionär efter 60-årsdagen. Här med finska Märta som fotograf.

Dagen före julaftonen, när jag sysslar med tvättmaskinen, erbjuder sig Annika (8) att sjunga för mig och tar den stora tjocka psalmboken, sätter sig på badkarskanten och sjunger med hög röst Bereden väg och Stilla natt.

Slutord

I skrivande stund, den 21 december klickan 23.00, årets längsta natt med sina 18 timmar, råder stor ovisshet om hur julen ska komma att gestalta sig 1982 här på Salta. För vidare upplysningar, se Liber 1983 (God willing, som araben säger). Det kom nämligen samtal på e.m. att lilla Karin i Brütten har 40° feber sen 4 dagar, Erik själv 39°, Christian åter i skolan och Chrisitna på bättringsvägen. "Maria frisk och stark som en häst" ej drabbad.

Rolf med familj firar i år julen hos Marianne och Eskil, varför Stefan, förtjust, erbjuder sig att läsa Tomten. [Lästes traditionellt av den yngste läskunnige. /SZ]

Tillönskande alla och envar en god jul och framför allt Gott nytt år! förbliver jag Eder

Red.

Gerd Zenkers dagboksanteckningar 1982 (lösenord krävs).

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 25 maj 2010.