www.zenker.se

Liber 1963

December 1962
Januari 1963 Februari 1963 Mars 1963 April 1963 Maj 1963 Juni 1963
Juli 1963 Augusti 1963 September 1963 Oktober 1963 November 1963 December 1963

Praefatio

Käre läsare,

Det gångna året har varit fyllt av festliga och anmärkningsvärda händelser. Två gånger har vi sålunda in corpore fått sluta upp på bröllop inom den med oss så nära befryndade Tiblinska klanen. Barbros konfirmation, Eriks studentexamen, Stefans civilingenjörsexamen, Gerds resa till Mallorca, Rolfs dito till nya världen, se där några av de händelser, vilka återspeglas i denna bok.

När Liber förra året gick i press hade Kennedy just klarat Kuba-krisen och vi vågade åter andas ut och med gott hopp se framtiden an. Nu har en vecka gått sedan han mördats. Och vi får sätta vår lit till Lyndon Johnson. Ska Stefan under det kommande året få tjäna under honom?

God Jul!

Red.

   
Quod evenit?

December 1962

Den 13 dec. fick mamma mot en avgift av 2,50 dricka kaffe med Rapaport, byråchefen, och alla andra Ui-människor på Lucia-dagen. Sen bad hon Sonja att få sluta arbetet på Olivetti för Olle Sjöström och sa, att min Rolf kan komma i stället. Det fick han och intog mors plats, men fick som akademiker mer betalt för samma arbete.

En dag under hösten hade Rolf blivit uppsökt av en bekant från USA, den holländske AFS:aren Flud van Giffen, som diskade på restauranter i Stockholm för att förtjäna sitt uppehälle här medan han lärde känna vårt land. Det är en mycket trevlig och stilig pojke, något i stil med Helgonet i T.V.-serien. Han övertog senare Rolfs plats på Utredningsinstitutet och kom under denna tid då och då och hälsade på.

Som Margareta så riktigt antyder i sin vers, var största varsamhet av nöden, då vi ge oss ut i jultrafiken för att resa till Salta. Där firade vi julen med Berggren [lantbrevbäraren] på förmiddagen och Tibblin [lagårdskarlen] på kvällen. Men julottan var inte så tidig den här gången.

Redgraves hade åter sänt oss ett mycket fint paket.
Erik gav sig själv en bandspelare!
Rolf fick en del till sitt blivande hem.
Och se här: själva fina huvudpresenten åt mor: en Bahco köksfläkt med ett helt års garanti dessutom.
Birr hade målat en tavla åt Rolf med motiv från sommarens resa till Gilleleje och den köpte vi en fin ram till.
Stefan gav en året runt - present. Och Gerd fick ett kinesiskt lexikon.
Stefan, 22, äger ingen hatt. Bär i stället långa kalsingar.

Stefan hade ju varit på Saab i Linköping hela hösten, så det vart stor fest och glädje när han kom hem sent en vinternatt, försenad av snöstorm, så vi knappt hann tända levande ljus i fönstret, som vi tänt och släckt hela kvällen.

Vi åkte skidor i finaste vinterväder. Birr kom och Falunsarna. Och vi såg på T.V., lekte jullekar och hade också kalas:

[Tillfogad kommentar av Gunhild af Sillén:]

Är det inte så jag riktigt skäms? Och på finaste Lessebopapper. Stackars Per Köndell fick föras till sjukhuset för sin galla igen. Går o. väntar på sotarn, posten o. mjölkbilen som alla snöade inne i går.

Ku mor.

Januari 1963

Från altanen på Salta.
(Bilden ej i Liber.)
Nyårskonsert och pusselbricka.
(Bilden ej i Liber.)
Källarbacken på Salta.
(Bilderna ej i Liber.)
Älvkvarnsbacken.
(Bilden ej i Liber.)
Solberga.
(Bilden ej i Liber.)

Sedan långt före jul hade vi varit bjudna till Domnarvet på bröllop. Vi hade köpt ett satsbord till lysningspresent men ej kunnat fara på lysningen. Nu hade vi haft bråda dagar med att anskaffa full utrustning. Fru Karlsson i Gubbängen sydde en bröllopsklädning åt mor och på Regeringsgatan provade pojkarna frackar hos Blumenthals uthyrning.

Men vi tyckte nog att hans frackar verkade lite skrabbiga, när vi fick se hur fina det fanns i Enköping, så vi inhiberade beställningen, skickade 25 kr som skadestånd och anlitade i stället:

Vi for i två bilar till Domnarvet. Rolf körde morfar och mormor i Taunusen. Vi tog en korvpaus i Hedemora och fick sen vid framkomsten installera oss i sköterskebostaden, där vi fick var sitt fint rum.

Ingela var en glad och stilig brud och Jan likaså vann allas vår sympati.

Vid bröllopsmiddagen var Stefan toastmaster med den äran och gjorde särskilt succé, när han ringde på klockan och sade: Jag själv och höll ett roligt tal.


Efter middagen med de många roliga talen pågick festen med liv och lust och avslutades nästa dag med lunch där brudparet deltog före avresan till Paris.


 

Med Stefans hjälp löste jag korsordet i Loko-nytt och fick t. o. m. pris.

Ja, sen var det dags att avsluta jullovet och på hala vägar återvända till Farsta.

Erland Kl. fyllde 65 och vi telegraferade: Salut och fanfar Till vår jubilar.

Mormor kom upp till Stockholm och vi for på bio och såg Cinerama: Så vanns Vilda Västern.

Mamma hade nu åter börjat på Ui. och satt ute på Marieberg och skrev Uts:n till den stora rökvaneundersökningen.

 

 

 

Ibland läste Erik lite läxa, men bandspelaren var ju ännu så ny......

Erik Zenker LIV

 1. Jesus syn på sitt lidande och sin död.
 2. Några språkliga förändringar och deras orsaker.
 3. Svenska akademien och dess roll i det litterära livet fr. 1700-talet t. nutiden.
 4. Strindbergs "Esplanadsystemet" - en åttiotalsdikt.
 5. Bismarck, Hitler och Adenauer - tre förgrundsgestalter i modern tysk historia.
 6. Jordens fiske och dess betydelse.
 7. Olika fortplantningstyper inom växtriket.
 8. Kemiska reaktioner i galvaniska element.
 9. Verklighetsförfalskning inom schlagerns, filmens och veckotidningsnovellens värld - några exempel och reflektioner.
 10. För och emot atomvapen. Ge några synpunkter på frågan om kärnvapenproven i väst och öst!
 11. Skolungdomens utlandsresor.
Under höstterminen skrev Erik de svenska studentämnena och lyckades utmärkt med nummer 5.
Stefan såg om West Side Story med pappa.

Rolf kommer upp med ett förslag att bli taxichaufför. Det låter fantastiskt, men han brukar ju driva igenom en god del av sina föresatser. Men nu är Brita så orolig och är rädd, att han ska bli mördad. Och ändå är det rätt länge sen det var det hemska taximordet i Stuvsta.

Gunilla-dagen [den 30/1]:

Och mamma fick springa runt och leta och höll på att missa T-banan på morgonen. Stefan hade ordnat den här överraskningen för att själv slippa vakna så tidigt, men nu var han i stället så spänd, hur det hela skulle utfalla, så han låg vaken och lyssnade. Och blev till fullo kompenserad, när han hörde mamma springa hit och dit under ett dämpat fnissande.

När det var Walther dagen [29/1] hade vi ordnat en verkligt fin uppvaktning åt Rolf, som skulle få lov att fira ensam. Vi lade presenterna under sängen och spelade sen in de övriga förberedelserna: Dukningen av brickan, som skulle höras lite på avstånd. Likaså tändandet av ljusen och upphällandet av kaffet. Vidare ropade vi viskande på varandra och prasslade med papper. Det hela var väldigt illusoriskt, så spännande att vi ändå sen stod och lyssnade bakom dörren, när han spelade upp.


Det drar ihop sig till ny omgång i Vi som vet mest och Erik får en ny duvning av mormor.

 

Ingela skriver lycklig och glad från Paris.

[Det fattas en bit efter "Triumf-". Mamma har klippt o. klistrat. /SZ]

 

 

 
 
 
Stefan arbetade på sitt examensarbete dels på Saabs Stockholms-kontor och dels hemma, samt vid resor till Linköping.
Ett brev till mor från Utredningsinstitutet ser nästan ut som om det gällde en vpl.

Februari 1963

Stefan hade fått sitt livs första hatt och enligt egen utsago bekom den honom inte bra, så han blev förkyld och sjuk ideligen.

När vi andra for och uppvaktade Birr på hennes 19-årsdag skickade Stefan med s. k. Möbius' ringar, som han klippt ut i papper och som var helt förbryllande. Dessutom fick hon av honom 75 öre till entré till rymdutställningen, där Stefan sedan en tid tillbaka var guide. - Här visas ett s. k. rymdpapper, d. v. s. ett stycke av samma tunna material som används till satellithölje. [Bifogat original-Liber. /SZ]

Mamma hade nu slutat sitt arbete på Folkbokföringen i Marieberg och var återbördad till Statistiska Centralbyrån på Linnégatan. Därifrån gjorde hon en solig vinterdag en promenad till Tekniska muséet och Stefans utställning. Under ledning av Stefan själv fick jag där bese en kapsel och andra märkvärdigheter. Men allra mest märkvärdigt var det, när Stefan tog en megafon och ropade ut: Om fem minuter börjar en filmförevisning. Guidens mor fick själv välja film med någon liten fingervisning. Och där satt vi båda i den rätt stora mörka salongen, men sen kom det omkring fem personer till.


När de andra lagen möttes, träffades Gubbängarna + adj. Ek och följde med frågorna. En kväll var de också hos oss.
Rolf Wahlström, Erik Zenker och Lennart Berggren.
Ingick ej i Liber.
Stefan tyckte inte, att det var nån idé att prenumerera längre, men det var svårt att stå emot, när det ena brevet mer hjärtslitande än det andra kom.

Strandh fick senare ett ex. av Stefans examensarbete.

Mamma har besvär med att klara alla räkneregler. Men nog är statistik en härlig vetenskap:


Som Rolf förutsagt 1959, ämnade han snart återse Amerika. Han hade därför gått in i föreningen för Internationella barnbyar, kanske inte så mycket för att understödja denna lovvärda verksamhet, som för möjligheten att ev. delta i deras charterresa.

Den 20 februari var Stefan sjuk, men Gerd, Rolf, Birr och Ann Margret satt på Karlaplansstudion.

 
Efteråt blev det hyllningar med blommor och böcker även för andrapristagarna och därpå middag hos rektor Johnselius.

Brev från morfar Elof till mormor Gunhild den 22 februari 1963.

 

 

Inte minst för släkten hade det varit en spännande tid med Vi som vet mest och vi behövde nu alla slappna av. Mormor dock inte förrän hon förärat Erik en större penningsumma. Men är man berömd får man ej länge vila på sina lagrar.

Mars 1963

Den 11 mars: Erik skriver svenska. För oss hemmavarande uppstod det knappast något tvivel om vilket ämne han torde ha valt. Nr 7 var ju som skapt för en flitig Time-läsare och historiker.


 

Birr skrev ämnet om Modern lyrik - några karakteristiska drag.

 

Medan Erik stod mitt upp i studentskrivningarna låg Stefan och mamma sjuka i otäck halsfluss eller asiat eller vad det nu var. Hade vi ej lyckats övertala morbror Henning att få lite penicillintabletter, skulle vi nog inte ha blivit så pass så pappa kunde resa på semester. Det kunde han nu, sen han först vid ett av sina besök hos Dr. Bergstrand för att få olika sorters skyddssprutor. tagit med hem en liten stärkande medicin åt mamma. Stefan vågade förstås inte ta nån medicin i onödan.
 
Man kan förstå att annonser sådana som denna lockade pappa från sin smittade familj.
 

och den dagen skulle mamma fylla i testen med dess underliga frågor som t. ex.: Jag älskar att läsa om stora mäns liv. Jag vill gärna bestämma över mina närmaste. Jag älskar att läsa om mord. Jag anser att all den sorg och alla de olyckor jag genomlidit har varit till nytta. Är jag medlem av en grupp vill jag gärna vara dess ordförande. Jag läser gärna erotiska romaner. Jag älskar att begagna utländska ord, som min omgivning kan tänkas inte förstå.

Alltnog, under benägen medverkan av Rolf och Stefan [som just läst en bok "How to cheat on personality tests" /SZ] fylldes formuläret i, och med stor spänning väntade de att ryktet om min nya personlighet skulle komma mig att snabbt nå befordran.

 

Vykort från Gerd till Märta den 17 mars 1963.

Så var den sista studentskrivningen avverkad och där stod Erik i en hatt med idel tofsar [= högsta eller näst högsta betyg. /SZ] en vårvinterdag.

Pappas och Rolfs olika resplaner konkretiseras alltmer.

Så gjorde sig Gerd i ordning för resan. Erik köpte en fin bag åt honom och vi kunde bara stå i fönstret, medan han vandrade i väg till T-banan.

En samling vykort från pappa Gerds resa till Mallorca.

 

Brev från Erik till Pappa Gerd på Mallorca:

Farsta den 22/3

Hej Far!

Så fräckt av dig att skriva, att du aldrig får någon post, mamma som inte gör annat än skriver till dig. Fyra kort har vi fått hittills, så tydligen har du nyktrat till.

Nu är skrivningarna slut. Franskan var ganska svår, men enligt morbror blir det just inga poäng för de fel jag har gjort. Och mitt fel på latinet, som jag har väntat fyra poäng för, ryktas det kanske möjligen bara ska straffas med två poäng.

Så där kan det kanske bli en stor boll till. Kanske.

Idag är vi lediga efter frukost, och det är så vackert väder. Jag har suttit i balkongdörren och solat i skjortärmarna.

Vi har varit i stan idag och köpt abiturienthattar på Buttericks. Det är stora mexikanska sombreros så här: . För att gör dem lite originella klipper vi bort en del av brättet så här: . Ungefär som en egendomlig scouthatt alltså. Eller snarare som en sån där hatt som alla häxor har i amerikanska serier.

När jag åkte bil i stan idag med en kamrat och det var sånt vackert väder, fick jag sån väldig lust att köra själv, så jag undrar om jag inte ska börja ta lektioner nu. Så här efter skrivningarna har jag ju inte så mycket att göra i skolan heller.

Nu har det plötsligt börjat yrsnöa, ser jag.

Mamma har antagligen redan berättat, att Barbro ska konfirmeras söndagen före studentexamen. Så det blir antagligen utan mig.

Mamma har väl också skrivit om mig och Eurovisionsschlagerjuryn. Oj, vad jag ska reta Tumba för ishockeyresultatet.

Nu är det en halvtimme senare, och det har slutat snöa, och jag sitter i balkongdörren igen.

En dag tog jag mig för att ringa till Recording Tape Import, dom som brukar annonsera i Röster i Radio. Ett par dar senare fick jag två 900 ' band av Ferrodynamics fabrikat. De kostar 6,95 styck. Motsvarande BASF 900 ' polyesterband kostar 23:50. En sån rabatt får du väl knappast på Atlas. Ljudkvaliteten är lite konstig ibland, men det tror jag snarare beror på damm än på bandet. Tyvärr är det inte förpackat i plastpåse.

Första kvällen du var på Mallorca tänkte vi telegrafera: "HUR STÄLLA VÄCKARKLOCKAN?" men vi tänkte, att du skulle bli alltför förskräckt.

Vi har sådan problem med vinet till studentexamen. Vi har nu bett mormor försöka i Enköping, men det är ju så nära Stockholm att det antagligen tar slut där också snart.

Ensamma hälsningar
från din
Erik

När vi mötte pappa på Centralen såg han glad ut men var väldigt förkyld. Han kurerade sig emellrtid snart och berättade förtjust om alla sina nya vänner från resan: den danska läkaränkan, ingenjören från Göteborg m. fl. Och sen alla färgbilder. Var dag hade vi fått brev och kort och våra brev hade gått så fort, så ibland hade de kommit fram mycket fortare än ett brev till Salta. Ett postat i Farsta på tisdagen kl. 17.40 var framme nästa dag vid 10-tiden.

Stefan fick en kakelplatta nålad av Salvador Dali, hans idol f. n., Rolf en lång trähand att klia sig på ryggen med, Erik en sabel att skära upp böcker med och mamma ett armband! Men märkvärdigast var apelsinerna, som han plockat med löv och allt o. som smakade så helt annorlunda.

Erik och mamma träffade Lene och Ann-Margret på teatern.

 

[Anm. Stefan var gäst hos Warren North vid NASA i Washington D. C. hösten 1961. /SZ]

 

April 1963

Rolf och Birr hade väntat sig en 50-årsdag med dans men i stället blev det en andaktsstund och psalmsång och jubilaren höll ett vackert tal och tackade sin mor för allt hon varit för honom. Följande natt dog modern oväntat utan att ha varit sjuk dagen före.

Både Dave Freeman och Redgrave hälsar Rolf o. Birr välkomna m. öppna armar och inbetalningarna fullgöras.

Lördagen den 27 och söndagen den 28 april for pappa, Stefan, Rolf, mormor och morfar till Falun på Barbros konfirmation i Kristine kyrka. Hennes lärare var pastor Ridderstedt och han och hans familj syns i trädgården på färgfotona vid kyrkkaffet på söndagen. Farbror Axel var med på konfirmationsmiddagen på lördagen.
Margareta, Erik, Karin och Barbro af Sillén med pastor Ridderstedt.
Bilderna ingick ej i Liber.

Men Erik Z. och mamma kunde ej vara med. Nog hade vi väl kunnat vara med för all del, för den tid Erik skulle ha begagnat till att läsa litteraturhistoria kunde han inte koncentrera sig på annat än pianospel. Spela piano hade han ej gjort sedan Gubbängs-tiden, men på två dagar nu lyckades han uppnå en viss färdighet. Och så fick han ju hjälpa mamma att möblera om. Till den stora dagen hade vi inköpt en blågrön stor rya till Stefans rum och nu lyckades Erik och mamma få in röda soffan där, så att vi kunde ställa upp de hyrda möblerna.

Veckan innan hade vi varit i Saltsjöbaden, när Hans tog examen. Där kom tre älgar fram alldeles i närheten av skolan. Erik blev kvarbjuden på studentmiddagen och därigenom senare också på Hamnkaptenens sons fest i Van der Lindeska valven den 3 maj, när också Gunnar tog studenten.


Maj 1963

Erik och Birr var i samma grupp och Birr kom upp på S. Lagerlöf och klarade sig storartat.

Alla hade mycket att stå i den dagen, så även Stefan:

som sände sitt examensarbete till Linköping för utskrivning.

Nedanstående foto, som är taget i Gubbängen, fann vi i Vår Kyrka. Studenten liknar Erik så, men Erik hade inga knappar på kavajärmen.


Det var fruktansvärt kallt o. regnigt och eftersom inga just ville åka på den öppna lastbilen gjorde mormor och mamma det med de yngsta. När vi kom till Lysviksgatan var huset fullt med gäster. Gertrud Klingberg hade tyvärr halkat på skolgården och gjort illa armen.

Erik med morbror Henning, mormor Gunhild och morfar Elof.

Färgbilden ingick ej i Liber.
 
T. v. tant Lene med pappa Gerd och (skulle jag tro) Rüdiger Zahn och kusin Karin. /SZ

Och den ljusnande framtid är vår.

 

Erik Zenker och Rolf Wahlström.

 

Ingick ej i Liber.
 

Lika ruskigt och kallt som det var ute på studentdagen, lika varmt var det inne och trångt. Det kom nya gäster i ett, mest flickor och Erik var glad och nöjd. Henning och Lene hade just kommit från Paris, där de hälsat på Ingela.

Följande dag kom Birr för att med Erik gå till skolan och ta emot nya studenter. Men den dagen kuggades flera av deras vänner.

Lektor Stadener hade lovat Erik A i historia, om han skulle klara studentförhöret fint. Nu kom han inte upp i historia och det blev a. Är detta riktigt? Ändå blev Stadener bjuden på gubbskivan.

Morbror hade ej kunnat närvara vid Eriks examen men både Tant Karin och flickorna kom.

Stefan tillbringade sin födelsedag på Salta, medan Tant Greta höll på med vårstädningen. Han väcktes i ottan för att mota kor. Senare kom mamma per tåg med en tårta från Martin med en raketstart i marsipan.

I maj höll mormor och morfar en gentil vårmiddag, varifrån man särskilt minns morfars tal, om hur opassande det ansågs på hans tid, att mormor och han ensamma skulle cykla över Aspön och nu står vi inför Rolfs och Birrs resa till U.S.A.

 

 

 


Juni 1963

 

För sista gången hade vi skolavslutning i Farsta kyrka. Erik fick Englands historia som premium och överlämnade själv från studentkullen en bokgåva till läroverket.

Kommer inte mamma snart?
Ingick ej i Liber.
Äntligen!
Ingick ej i Liber.

Mamma säger envetet nej till den ena undersökningen efter den andra.

Den 4 juni rycker Erik in till FRA, Barkarby. Han är inte så begeistrad i början och tycker det är svårt att bryta upp hemifrån om kvällarna. Men så småningom växer han in i, och till omdöme nu i skrivande stund kan man säga att han helt behärskar, situationen.

Morbror Erik avreser till Fréjus via Farsta. Det var ett litet intermezzo, när han upptäckte, att han farit ifrån sin ring och måste köpa en s. k. vardagsring som ersättning.

Rolf på balkongen i Farsta.
Ingick ej i Liber.
 

Rolf hämtade sitt stipendium. Stefan hade ej sökt och Erik kan ej få på grund av militärtjänsten.

 

 

Rolf får avslag från statsstipendienämnden.

 
 
Utflykt i bastuhagen med morbrors pudel Boy.
Margareta af Sillén, 16 år.
"Höjdpunkten på dagen: kaffe i bastuhagen."
Schackparti på altanen på Salta.
Färgbilderna ingick ej i Liber.

Vi var på lysning på Lidingö och överlämnade våra ljusstakar till Karin och Rüdi.

Nu var det åter dags att beställa frackar i Enköping, men Erik uppträdde nu i galauniform, så det behövdes bara åt Stefan och Rolf.

Färgbilderna ingick ej i Liber.
Bilden ingick ej i Liber.

Juli 1963

Brev från Elisabeth Zenker, på besök hos Marianne Schweitzer och Hertha Zenker i Dresden den 6 juli 1963.

Rolf hade nu utbildat sig till taxichaufför och levde i en ständig skräck ---- att fröken Landerby skulle ringa och be honom träda i tjänst. För oss andra gällde skrämseln det nya taximordet i Värmland. Men med sedvanlig galghumor satte Rolf upp vidstående teckning ovanför sin säng.

Mutti bodde hos oss några dagar efter bröllopet, medan Henning och Lene flyttade från Borlänge efter pensionen. Vi följde henne sen till nattsnälltåget till Berlin. Hon skulle ned och fira Herthas födelsedag. Här hemma brottades vi med ett telegram: "Gesunde Jahre und frohes Fest / Wünscht der schwedische Zenker-Rest." Otto hade fått en hjärtattack under våren och måste skötas minutiöst. Nanna var lycklig att ha Mutti där under den såra och oroliga tiden.

Rolf och Birr arbetade båda på Hamburger Bryggeriet för att finansiera sin resa. Båda hade fria händer läskedrycker, men Birr, som kontorist hade sina i kylskåp, Rolf som chaufför fick dricka ljumma, om han ej hälsade på på kontoret.


Liksom tidigare under våren, just när hennes yngste son skulle ta studenten, Hildur Wiberg hade dött efter lång hemsk sjukdom, blev Ernst sjuk och kom in på sjukhus, där Henning besökte honom några gånger innan han dog. Mormor o. Gerd var med på begravningen.

Teda Fläkt och Smidesverkstad

Här på Teda Fläkt och Smidesverkstad i Fröberga fullgjorde jag min sista verkstadspraktik som mothåll vid plåtslagning hos Uno Carlssons söner. De måste ha undrat åtskilligt över vad en civilingenjörsexamen innebar... /SZ

Ej i Liber.

Stefan hade mycket besvär med att få alla papper klara till examen. Ett oväntat inslag i hans förhandlingar med K. T. H. var när det påpekades att det fattades en praktikvecka. Denna fullgjorde han omedelbart som assistent hos Uno Carlssons söner i Teda. Och sen dröjde det ej länge förrän det stod i tidningen. Ett telegram anlände:

Och vid en bjudning på Strömsta överlämnades en slipsnål från Klingbergs och Spelbos till Stefan. Nån festmåltid, som mamma planerat, ville han ej höra talas om.

Morbror Erik har Stefans MC-glasögon. /SZ
Bilderna ingick ej i Liber.

Rolf o. Birr reste med tåget till Copenhagen på väg till Amerika. Efter besök hos Zitos, som bjöds på Radio Pictures, fortsattes resan till Washington, där Dave Freeman, Rolfs gamla klasskamrat var värd tills han måste läggas in på sjukhus för en fotskada, då Rolf och Birr fick bo hos hans föräldrar och svärföräldrar. De fick även vara i Ocean City ett tag och bodde där på ett hotell, som var både berömt och dyrt.

Redgraves var utomordentligt hjärtliga, alla utom lille Mike, som sa: Go home, Rolf. Här hemma väntade vi ivrigt på post och var tacksamma för alla kort och brev.

Även hos en miljonär måste det diskas!

Erik har lediga lördagar under sommaren och tar ibland nattpermission utan svårighet.


Augusti 1963

Gerd och Märta d. v. s. pappa och mamma tog emot Renate och Uli i Stockholm några dagar, där Elsa Günther visade Wasaskeppet. Henschkes hade bott ett par veckor i skärgården nånstans och var sig ganska lika.

Ulrich och Renate Henschke f. Zenker på besök i Farsta.
Färgbilderna ingick ej i Liber.

Omkring midsommartiden, när natten var ljus och ljum slog mamma och pappa upp tältet i Bastuhagen nedanför Sparbankstallen. När det var dags att lägga sig kom Tibblin och meddelade att korna skulle komma ut i hagen 7,30 på morgonen. Då var det ju för sent att ställa upp tältet nånannanstans, så vi vankade ut med madrasser och filtar och somnade ljuvligt, men vaknade ack allt för tidigt kl. som förutsagts 7,30 av ett fasligt nosande runt alla fyra väggarna. Rädda att dom nyfikna kreaturen skulle sticka hornen genom tältet sprang mamma ut i nattlinnet och försökte mota bort dem. Lönlöst.

Så nästa gång vi tältade ute, gjorde vi det i närheten av Flyktbo, där törnrosbuskar och ormbunkar bildade vackra mönster på tältduken när solen sken på morgonen. Och vi drack vårt morgonkaffe bland smultron och hallon. Men sen kom det förstås regn efter ett par dar och det var klokast att ta ned vårt tillfälliga sommarhem.

Notera transistorradion på bordet. Kvällsnyheterna och väderleken måste bevakas! /SZ
Märta Zenker f. af Sillén.
Erik af Sillén.
Gunhild och Elof af Sillén.
Sommarbilder från Salta.
Färgbilderna ingick ej i Liber.

 

Professor Per-Olof Brundell.
Min lärare i teoretisk elektroteknik ("Hallén"). /SZ

 

Utflykt till Spelbos badställe vid Svinnegarnsviken. Fr. v. Mikael Insulander, Märta och Stefan Zenker, Lietje och Olle Insulander.

 
Ingick ej i Liber.
 

Stefan hade under sommaren översatt sitt examensarbete till engelska o. skickade det nu till Zito med en förfrågan om han skulle vilja granska översättningen. Zito tittade själv på den och lämnade den dessutom till två olika experter på sitt företag. Stefan tackade i ett långt brev och skickade lite pengar till hans portoutgifter:

men checken kom tillbaka omgående. "Money is something we Americans freely give, but never take." Bifogad var dessutom en inbjudan till Stefan att bo hos dem i Northvale, när helst han behagade.


Sommarens rekreationsresa gick med bil och tält, pappa, mamma, morbror Erik och Barbro till Väddö och Grisslehamn. Den varade två dagar och en natt och inkluderade två salta bad, ett någorlunda varmt första kvällen och ett iskallt dagen därpå efter nattens skyfall. Barbro var mycket rådig och duktig, när det gällde att göra det trevligt och ombonat på tältplatsen och i tälten. Vi besökte Albert Engströms ateljé och åt våfflor med körsbärssylt och vispgrädde.

Ingick ej i Liber.
 

En lördagskvällsutflykt hade Djäkneberget i Västerås till mål, där vi drack kaffe och besåg Sam Lidmans underliga monument.

Erik ville gärna besöka Tidö och det skedde en söndag i augusti. Han trodde knappt sina ögon, när hans korpral Bernström svängde upp på slottsgården i sin röda sportbil och vinkade åt Erik. Dagen innan hade han förlovat sig:


Genom att Inga firade sin 60-årsdag den 25 aug. framflyttade mormor sin födelsedag till den 24 och hade då kafferep för grannarna och friherinnan Falkenberg, Ma och Lasse. Även Adlercreutz var med ehuru de tvekat att komma, då detta var en av de sista kvällarna familjen var helt samlad, innan sonen skulle fara till U. S. A.

På Ulriksdals Värdshus var det glatt och trevligt med alla kusinerna och mycket god mat och glad sång och en fantastiskt ung 60-åring.

När mamma kom tillbaka till Stockholm och ringde Utredningsinstitutet, svarade Sonja att det ej fanns något arbete nu. Förbryllad frågade mamma om det ej skulle bli något heller under hösten. "Jo på fältet blir det mycket." - "Ja, men då måste det väl också bli mycket på Ui?" - "Ja, men vi får inte längre använda lokon häruppe", sa Sonja. - Blixtsnabbt svarade mamma då, efter att på stående fot ha fattat följande vittgående beslut: "Jag ämnar i alla händelser sluta nu efter AK-undersökningen." - Efter fem minuter ringde Sonja upp igen och sa att hon lyckats göra en kompromiss med Schiller och att jag var välkommen dit igen nu på onsdag.

Några veckor senare kom Heinz Schiller och försökte åter att övertala mig att fortsätta som loko. Mina intervjuer var åter bäst enligt den maskinella bearbetningen och förresten hade dom aldrig nånsin haft sånt bra loko.

Nu skulle vidstående långa intervjuer börja och likaså familjeberedningen, där Ulla Lindström vill veta bl. a. vad folk använder för preventivmedel.

September 1963

Elof af Sillén och Axel Klingberg Elof af Sillén och Axel Klingberg
Goda grannar: Elof af Sillén och Axel Klingberg, Strömsta, med Gunhild af Sillén och Erik Zenker.
Bilderna ingick ej i Liber.

Brev från Sibylle Zenker den 6 september 1963.

9:an med Sixten Ehrling avnjöt vi i värmen högst upp på Konserthuset. Stiligt. Följande dag åt vi middag på Lidingö.

Stefan hade med möda fått reda på Wernhers privata adress. På American Library visste man ej ens vem han var. Nu avsände Stefan sitt arbete till honom tillsammans med ett bevekande brev.

Inom en kort tid, och då hade Wernher ändå varit på astro-aero-kongress i Paris under tiden, kom ett personligt brev [se nedan under oktober], där Wernher framhöll alla svårigheter som torde stå i vägen, innan han kunde ta emot Stefan i Huntsville, men att Stefan inte borde ge tappt. Hans examensarbete [om styrning av satelliters orientering] hade v. Braun vidarebefordrat till olika tekniska chefer.

På Handelsbanken i Farsta träffade Stefan en dag en bekant från astronautkongressen, prof. Noton, som bjöd Stefan att komma hem till honom och hälsa på nån dag. Men tror någon Stefan begagnade sig av detta erbjudande.


Stefan uppringdes och bads att delta i Södra Stockholms stora schackturnering under hösten, varför mamma spelar ett parti varje sådan turneringsdag med honom för uppmjukningens skull.


Den 26 september (egentligen den 27:e, myndigheterna skrev fel) föddes oss ovetande min blivande hustru Araguacema i Brasiliens huvudstad Brasilia, då ännu en enda stor byggplats. /SZ

Oktober 1963

Den stora lönnen, Södra flygeln och Gröna Bo'n på Salta hösten 1963.
Ingick ej i Liber.

Rolfs födelsedag firades med Edklints, Norelius och Zelleroths. Pelle visade sina Amerika färgbilder och smugglade in en bild av sin egen Örby-villa med orden: Här är pres. Kennedys lusthus i Massachusetts. Rolf: Det ser då inte för lustigt ut!

Rolf är den som är hjälpsam i hushållet. Särskilt medan pappa var i Spanien var han den, som understödde, så mamma ej behövde göra så mycket efter sin sjukdom. Han kunde komma hem sent och säga till pojkarna, d. v. s. Erik och Stefan: Nu ställer jag ultimatum: antingen diskar Ni eller så gör jag det själv! (Han fick göra det själv.)


Stefan, Erik och Märta på höstpromenad.
Ingick ej i Liber.

Av årets filmer minns man öken-filmen Lawrence, där man satt o. fick sand i halsen och blev törstig, så realistisk var den och den urroliga Irma la Douce med Shirley McLaine.

Morfar var i Stockholm på begravningen. Mormor var hemma på Salta, där vi tog ned frukt.

Medan Stefan väntade på svar från Amerika läste han Kafkas Slottet och blev så nedslagen att höra om herr K:s alla svårigheter att nå fram till Slottet genom alla instanser. Mamma fick läsa kapitlet på tunnelbanan och fann skildringen så träffande, så hon måste sluta och läsa den, för man kan ju inte sitta och gapskratta i en fullsatt allvarlig T-banevagn.

På födelsedagen fick mamma en fin tysk kokbok av far, som anslutit sig till en tysk bokklubb. Av Stefan Michener, Hawaii, av Erik Steinbeck, Journey with Charlie och av Rolf ------ ingenting, men han sa, att han skulle ut och köpa en chokladkaka. När sen Birr kom på middagen hade hon med sig en Amerika-present från sig och Rolf: ett fantastiskt nattlinne med tillhörande negligé.

Stefan, som ju är hemmason nu under sina studier, sköter bankaffärerna vid månadsskiftena. Men pappa hade råkat rita skissen över Farsta torg upp och ned, så att söder var uppåt på kartan. Följden var att Stefan irrade hit och dit i sin förvirring och höll på att aldrig hitta bankerna.

Vi har så olika tider, så vi får korrespondera med varandra via lappar i stor utsträckning. Rolf försöker många utvägar för att få en våning.

Två med vilka vi haft beröring i helt olika sammanhang.

Gerd och jag var på Sven Edklints 60-årsdag och fick träffa hela släkten.

 

Stefan hade under våren granskat de tekniska uppgifterna i två böcker. Obs! hur recensionen ändrar ton, då den kommer till den del Stefan är ansvarig för. Arbetet var så brådskande, så det skickades per flyg till Bromma och därpå med taxi till Farsta. Chauffören fick sina 25 kr. för resan, men fick ej veta, vad han forslat fast han var väldigt nyfiken.

 

November 1963

Stefan har många järn i elden. När nu uppbördsverket undrar varför ingen prel.skatt betalas in får de följande skrivelse. Så kommer det avi om Militärärende. Stefan är föga hågad att lösa ut. När så en skrivelse fr. Alabama meddelar att hans ansökan avsänts från deras avd. för celest mekanik till Washington, hämtar han ut avin. I juni vill man inkalla honom. Det som lockar Stefan mest i så fall är avd. för Krigsplanering på Foa.

Brev från Susanne ("Suse") Zenker f. Tunder den 12 november 1963.

Rolf kommer hem sent och äter för lite. Stefan är mager men ser ut som en vetebulle jämförd med Rolf.

Rolf låtsas äta!

Så sent!

Men när vi kommer från Salta med fina äpplen är han glad.

Den 24 nov. första besöket hos Zahns och sen middag på Albavägen. Henning och Lene firade sitt 30-årsjubileum och Gerd och jag också.

Aktuarie Reinans ville ha en intervju på band till en lokokurs och det blev mamma, som fick fara till Gulli Strandlunds son och intervjua husmodern och hembiträdet med hjälp av Eriks bandspelare. Det orsakade viel Aufregung och mycket övande hemma med Erik som välv. intervjuobjekt både som arbetsgivare och arbetstagare (Sofie f. 00 utan lön och ledighet).

Mamma ringde till Stefan på schackklubb i Farsta församlingssal, när mormor ringt att Kennedy var döende. Han spelade färdigt sitt parti - det blev förlust - och kom sen hem för att höra nyheter från A. F. N. Erik fick meddelandet av en främling på tunnelbanan.

Brev från Hertha Zenker den 27 november 1963.

December 1963

Stefan fick svar på sitt karusellbrev till Karin Zelleroth.

Erik kommer hem alla kvällar utom tisdagar. Hans ryska studier intensifieras och hans telegrafistkunskaper stiger till 70. Han har kusliga övningar i skogarna i mörker och blöta, när han lär sig överfalla oskyldiga människor och ljudlöst strypa dem med pianotråd. På Lovö har han en övning för att träna upp hemvärnet ifall det skulle komma nån ryss eller engelsman och vilja fotografera i mörkret. Mamma var dödligt rädd hur det skulle gå för Erik den natten han i 3 olika skepnader skulle sätta hemvärnets skarpsinne på prov. Tänk om dom skulle skjuta honom i panik!

Fanjunkaren ser till att Erik och hans rumskamrat Tjeder fr. Orrvägen, den ende han har i rummet, och de andra gossarna Pierre Björklund, Helander m. fl. har "varmt under", när de promenerar i terrängen.

Rolf fick [besök] från Lee Soderquist, en A. F. S. kamrat från U. S. A. som nu studerade i Stockholm och som hälsade på i Farsta och gick med pojkarna på Bergman-filmen Tystnaden.

Det kräver mycken omtanke att var dag hitta på en god och lätt lagad frukost åt Stefan och Rolf, som ej vill ha besvär med matlagning, bara värmning.


Erik skymtar på omslaget till Gubbängens läroverks skoltidning Gurkan. Sylvia Wallej är hans goda vän sen elevriksdagen i Göteborg.


Slutorden skulle ha kommit här, om vi inte först måst berätta om pappas resa till Malcus Holmqvist i Halmstad, företagen de allra sista arbetsdagarna 1963. Resan skulle ha företagits med tåg om ej 1:o pappa måste medföra så många mätinstrument och 2:o pappa inte hade räknat ut, vad han skulle tjäna på att åka egen bil och 3:o om pappa ej var så äventyrslysten.

När Rolf ändå allvarligt bad pappa att ta tåget, förstod mamma riktigt hur halt och farligt det var. Men med tjat kommer man inte längre än möjligen till en kompromiss med pappa: Han inköpte 2 nya däck före avresan.

På hemresedagen var det åska och snöstorm över hela landet. Men allt gick ändå bra, pappa fastnade först på Lysviksgatan. Den dagen var Birr hos oss i nylonstrumpor o. pumps! Rolf, som skulle ha tenta följande dag och måste upp tidigt, trots att man spelat Monopol så sent, tog bilen och skjutsade hem henne, med Stefan som skottare och påskjutare. - Följande morgon var det punktering - en spik i däcket. Vilken tur hade inte pappa haft.

Red. ber om överseende ifall årets Liber på grund av sitt omfång kan tyckas illa redigerad. Men när det finns så mycket att berätta...

Med Washington-monumentet som ett utropstecken tackar vi varandra för och avslutar det gamla året.

Datum Salta den 22.12.63 kl. 23 efter härlig skidfärd i gnistrande kyla och vintersol.

Red.

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 31 mars 2015.