www.zenker.se

Liber 1972

December 1971
Januari 1972 Februari 1972 Mars 1972 April 1972 Maj 1972 Juni 1972
Juli 1972 Augusti 1972 September 1972 Oktober 1972 November 1972 December 1972

Anm. Denna årgång ligger i en brun mapp och saknar omslagsbild, "praefatio" och avslutande hälsning.

Gerd Zenkers dagboksanteckningar 1972 (lösenord krävs).

December 1971

Ja, det här var ju en sak som måste planeras i förväg. Spisen gick ej in i Rolfs bil, så Audin måste till, och en regnig adventssöndag baxades den in i bilen i Täby. Men att montera den var inte gjort på en eftermiddag. Det var ett precisionsarbete, som utfördes under helgen, då spisen från ovan sänktes ned. Nu blev det ytterligare fint i köket, när pappa klistrade på nya "kakel" bilder på väggen.

Mutti, som alltid är frisk, insjuknade plötsligt och låg mycket dålig i ett par dar strax före jul. Hon var så olycklig att vara till besvär, så jag tror, att hon uppbjöd all sin 90-åriga förmåga och så blev hon fort bra igen.

På 90-årsdagen den 15.1.71.

Den 10 december satt vi fastklistrade vid T.V. apparaterna, när Nobelfesten och framför allt dansen efteråt i Stadshuset sändes ut.

På baksidan av restskattsedelkuvertet (man ser i vilken feberaktig spänning det slitits opp) utbytte vi meddelanden. Erik o. Maria, som burit en grönskimrande aftonklänning, låg kvar i Farsta. Och nästa dag gjorde vi en lång vinterpromenad runt Magelungen, en promenad, som avslutades med adventschoklad med vispgrädde hemma i Farsta.

Erik i smoking. De övriga i frack.
Rolf hade varit på middag, var det hos prof. Lundberg?, betydligt enklare klädd än de andra.
En cissus.

Rolf och Birr skulle fira julen i Stockholm, men så blev Teresa sjuk med hög feber och då kunde man ej vara tillsammans med små kusinerna utan kom på kvällen ut till Salta, och Teresa låg tyst och blek och var så trött men var i alla fall med oss på hallen.

Teresa fick byggbitar med Grimms sagor på.

Vi drack ett glas Henkel Trocken eftersom det just den här julen var 25 år sen den stora återföreningen, när Gerd kom till Sverige. Då hade vägen gått per pedes in över gränsen till Schweiz, och nu står Erik och Maria i beredskap att flytta ned till samma trakt.

Familjen Hakelius på Hacksta.
Ett härligt berg av julklappar väntade uppe i hallen.


Anm. Versen om "våld och sex" nedan anspelar på ett skriftligt personlighetstest, som Mamma utsattes för av Statistiska Centralbyrån (under förevändning att man ville testa hur bra testet var). Vi bröder hade läst en bok om "How to cheat on personality tests" och instruerade henne om hur hon borde svara. Bl. a. på en fråga om vad hon läste först i tidningen, förmådde vi henne att svara, att hon började med nyheter och sensationer och inte med kultursidorna. Det gällde att vara utåtriktad! Dessutom kunde man få poäng för ärlighet, om man svarade så. - Hon lydde (under protest) och strax därpå blev hon befordrad! /SZ

Lycklig den, som blir bjuden dit på Marias hembakade limpa, eller fondu eller pizza. Men först måste man ta en tvåtimmars skogspromenad fram till Albysjön.

En vinterlördag, när vi var barnvakter fick vi komma med Teresa och Becka och dricka saft och leka Ringelringelreihe.

Januari 1972

Här är vi nu församlade under helgen. Pappa återvände förstås, likaså Erik och Maria, som var på Trettondagsfest hos Dir. Rydström.

Mamma blev svårt förkyld och uppbar sjukpenning för flera dagar. Så stundade julgransplundring i flygeln.

Det råder stor arbetslöshet i Sverige och det har också Wolfram Kiendl fått pröva på, som nu blivit uppsagd från sitt arbete som bokförsäljare och nu går på omskolningskurs för att bli turistbusschaufför på resor från Sverige till södern.

Teresa och Becka är lite rädda att gå in ensamma i Banka, där tomten sitter i soffan. - Mormor for nu upp till Falun ett tag.

Vi firade Muttis 91-årsdag med hela storfamiljen och tog därefter Teresa och Becka med till Farsta. Becka brukar sova på en madrass på golvet för att hon ej ska kunna ramla ned och Teresa får ligga i farfars säng. Han flyttar ut i Eriks rum. - Nästa dag, som var en söndag, var vi bjudna till Sundbyberg. När vi hade kommit upp med allt pick och pack, flickorna och jag, fick Becka se farfar komma längst ned, och när han kommit upp ropade hon: Hej, farfar! och glömde alldeles bort att hon hade nappen i mun, så den ramlade rakt ned till bottenvåningen och det blev för farfar att kuta ned igen.

Hos Onkel fick vi se ett avsnitt av serien om den engelska drottningen Elisabeth I. Och att se det i färg, det var ju någonting fantastiskt imponerande. - Nu hade Margrethe efter kung Frederiks död blivit drottning i Danmark.

Birr var inte riktigt bra. Hon hade så konstiga knölar på halsen och ingen visste riktigt vad det kunde vara. Dom kom och tittade in sent en liten stund i Farsta, när dom var hos Maud och Ulf.

Några få dagar senare väcks vi av telefon kl. 4 på morgonen. Birr är ensam hemma och Teresa är svårt sjuk och kan ej andas. Vi körde i rasande fart till Täby på 20 minuter. Wibbles hade då suttit hos Birr till kl. ½ 3, men nu vågade hon ej vara ensam längre. - Så småningom började medicinen verka och Teta blev lite bättre. Vi var bjudna till Klerckers på middag.

Erik skriver och söker plats hos olika schweiziska firmor. Så flyger han ned och besöker Sandoz, Swissair och Viscosuisse. Nu är mormor hos oss och även Maria under Eriks bortovaro. Så händer det sig så kusligt att alla våra kära är i luften nästan på en gång. Gerd till Antwerpen med Lasse Lindblad, Stefan till Kiruna, Erik till Schweiz. Nå, men Rolf då? Jo, han gör den farligaste turen av alla. Han är nämligen bjuden till Vilhelm Klingbergs civ.ing. middag. Han är den ende av alla fem barna som kan komma, och så blir han bjuden på en uppstigning i ett litet Cessna-plan och får själv hålla i spakarna. Just i dagarna hände det flera olyckor med såna små plan. Birr var glad, liksom vi, att hon ej visste om det, men tillade: "Vad roligt han ska ha haft."

Så kommer det telefon till SCB från Birr. Kan Du komma, Teresa har över 40°. - Fort i väg i en taxi, mitt röda skärp hänger utanför bilen, när den unge chauffören tröstar mig och säger, att små barn kan få så där hög feber, men dom klarar sej ändå. - Birr är själv förkyld.

Hade själv sån hemsk tandvärk. Lindhé röntgade och röntgade men kunde ej hitta nåt. Inte heller öronläkaren, som likväl tog 75 kr. Och Henning säger, gör det ont på den där fläcken kan ingen göra något, varken tand- eller öronläkare, det är no man's land.

Februari 1972

Stackars lilla Teresa, gång på gång är hon så svårt sjuk den här våren och får så mycket mediciner. En dag får Rolf fara med henne till Danderyd, där hon tas in. Jag kommer och byter av Rolf, men Birr är själv förkyld och får ej vara där. Och Rolf får trots allt ej stanna på natten, utan lilla Teresa lämnas helt ensam i ett rum i en säng som en stor silverbur. Rolf får inte komma förrän fram på förmiddagen och då sitter hon där alldeles förgråten och säger att hon gråtit och gråtit och ingen kom. Nu får hon följa med hem.

En dag när farmor sitter barnvakt i Täby och försöker sätta på T.V.n men ej kan byta program, utan får nöja sig med 2:an, ropar Becka som en papegoja: Fel kanal, fel kanal!

Bef.man vill ha ett par rum till inredda i flygeln. Det kan komma att kosta över 20000 kronor, även om han gör mesta arbetet själv. - På lunch på Hagaberg för Tolstoys berättar Erik Schuberth, att bef.man på Strömsta klagar över, att han har för liten bostad, Axelsson får ju 6 rum på Salta.

Onkel spelar med i 1000-mannaschacket när vi firade Birrs födelsedag. Teresa är frisk och nu kommer barna till Farsta, när Rolf och Birr är bortbjudna. Men när Rolf ska bära upp alla barn och blöjor från sin bil på Lysviksgatan, måste han ha tappat sin plånbok med flera bankböcker, körkort osv. i. Vi letar noga, stor förstämning. Vid såna tillfällen försöker man trösta sig med Onkels ord: Men mamma, det rör sig ju bara om pengar. - Men som Maria så riktigt påpekar: Man måste också ha lite pengar för att kunna säga "Pengar är inte allt".

Erland bjöd på fars "Spökhotellet" och på middag på Metropol.

Mars 1972

Den 3 mars hade vi middag med soppa, kalvstek och päronhalvor med djupfrysta hallon på och grädde blandat med sherry och mandel. Festen lyckad inte minst genom Marias och Eriks sprittande närvaro. Hetty försökte få in Wilhelm på Atlas Copco. Och utbringade en skål för alla ingenjörer, som gått på el på KTH. - "Men det kan vi ju knappast göra, när värden är mekanist", sa Hans. - Under tiden var Stefan i Paris och mormor och morbror Erik på Malta.

Gerd och jag var bjudna till Olle på Spelbo, som hade ordnat en ståtlig fest alldeles själv och bjöd på köttfondu och presenterade fru Irma Madison för K.G.och Inger, Bingels och oss. Stackars fru M. vickade ut sitt rödvin över Karl Gustafs skjorta, duken och stolen. Inger har ont i den brutna armen. Hon ramlade ned från en pall, när hon plockade av julgranen. Må detta vara oss alla en varning.

Nu kommer mormor och morbror Erik hem från Malta med presenter. Vi är så imponerade att Teresa kan säga: Malteserkors. De ha haft en lyckad sejour, om det också inte var så helsoligt.

 

Ej i Liber.

På Centralbyrån har farmor fasligt jobbigt med S.L:s trafik-undersökning, såsom ledare för en grupp på 5, där alla frågar på en gång. Men tippar gör vi mest utan framgång.

50-kortet, en underbar uppfinning, särskilt när man ska till Täby, som annars kostar 7-8 kr.

Varje torsdag ser vi ivrigt på familjen Ashton. Pappa har dragit nån sladd så att även vi kan se program 2. Och efter någon tid får vi också Centralantenn på huset. Varpå naturligtvis också hyran stiger. Nu betalar vi 787:- à conto, innan den nya hyran blivit fastställd.

En lördag kom Eskil och Marianne med sina barn till Täby för att alla tillsammans skulle gå på Skansen. Medan Rolf gjorde barnen i ordning, Birr var på sin grupp, läste Eskil ur D.N. för Rolf, som själv ej observerat ledaren.

Det här var ju en jättesensation för mor. Stefan hade ju visserligen helt nyligen stått nämnd i Sv.D. Men det var ju som insändare på idrottssidan. - Nu får Stefan i stället på frågan om han är släkt med ekonomen Zenker, stolt svara: Det är min bror. Dr. Henning skickas ut att köpa D.N. och får själv leta igenom alla spalterna.

Precis som på vår tavla från Hornborgasjön.
Nils Starfelt.
 

Stefan försöker ivrigt övertala Erik att han borde bjuda hem sin direktör, innan han slutar. Erik är inte entusiastisk på den punkten.

Rolf gör en resa till Åland med EFI och köper oxfilé och ost till den middag vi planerar inför Eriks och Marias avflyttning till Swissair-Zürich. Maria får en gratis flygresa ned för att se på en våning i en liten stad nära Kloten.

Den 17 mars fick vi tillsammans med Erik bese Stefans arbetsplats i Solna. Pappa var särskilt imponerad av en ny liten dator, som fanns där. Sen skjutsade vi honom till Spies-bussen f. v. b. Mallorca., medan Stefans bil fick stå i Teleplans garage. - På Salta ordnade vi sen med bord och dukning till middagen om åtta dagar.

Ja, det blev många utkast till placering. Det vi stannade för satte Erik Z. mellan Gertrud och Inger. Gertrud sa åt Erik, att hon var glad, att Axel ej behövde uppleva den här dagen, när Erik flyttade. När Henning och Lene kom, inträffade ett litet intermezo i det att de glömt att packa ned någon vit skjorta. Efter en kort villervalla erbjöd Rolf sin, och knappen flyttades ett par steg för att passa doktorns kraftiga hals. Vi började med ett glas Henkel Trocken i förmaket, medan gästerna fick finna varandra genom halva versstumpar, t. ex. Vad bryr vi oss om Zaren [sic] - se staren, se staren. Teresa och Becka satt med hela tiden och var så tysta och snälla. Birr hade ordnat en jätteknippa tulpaner i en soppskål mitt på bordet. - Hemliga soppan, oxfilé, fruktmaräng med vispgrädde.

Axel Hakelius och pappa höll vackra tal. Stefan kom brunbränd från Mallorca och hade härliga tomater med, och både han och Maria, som just återvänt från Schweiz, hade sherry med.

På bjudningskortet hade vi skrivit middag u. p. Vilket av många felaktigt tolkades utan pretentioner, men det skulle betyda utan personal, för det är både dyrt och omständigt [sic] att få nån hjälp.

Gerd tog sen lite gammal semester och var på Stigsbo 26-31 mars. Ja, så kom påsken på Salta. Erik arbetade flitigt i trädgården och fjussade. Vi gick på promenad ut i Bastuhagen och zaubrade.

Rolf och Birr var bjudna på glad fest till Morgongåva. Jag vet inte om Rolf hade frågat, om han skulle säga några ord eller hur det hängde ihop. Alltnog, när de anlände, möttes de av en stor skylt: Kom, hör och se Rolf Zenker. Villes var också där.

Att "zaubra" gick till så att barnen gick före farmor runt zauberstenen. Farmor höll i ett trollspö. Efter några varv hittade man frukt eller godis på marken.

7 bilder ej i Liber.

April 1972

2 bilder ej i Liber.

Vi uppvaktade Becka på 2-årsdagen i flygeln just när hon låg och sov middag. Hon snurrade runt flera varv i sängen i förtjust förvirring. Teresa var sen mycket ivrig att hjälpa henne med att slå upp paket. Hon fick bl. a. en traktor.

Det är något fel på bilen och den stannar på hemvägen vid kvarnen. Alla bilar susar förbi i den intensiva påsktrafiken, tills en stannar och drar i gång oss, en barmhärtig samarit på vars bakruta det stod: Jesus lever. Vi for tillbaka och fick låna Taunusen. Vi for över Lidingö och drack avskedskaffe där.

Nu bor Erik och Maria hos oss de sista dagarna, sen flyttlasset gått, och vi försöker att fördriva tiden med att se på gamla fotografier eller att göra lekar. - Vi fick nu en hel del uppgifter och fullmakter, t. ex. över Eriks svenska aktieinnehav. Ja, ty så stod det. - På Svenska Institutet var det avskedskaffe och minnesgåva till Maria. Maria, den stora presentbyterskan, bytte vasen mot en dyrbar slips åt sin älskade.
Alla kommer att sakna Erik och Maria, bl. a. Statstjänstemannaförbundet.

Så höll Maria sin sista lektion i Tumba och blev också här hyllad av tacksamma elever.

Erik och Maria tog avsked av Jonassons, som lovade att visa våningen för ev. spekulanter, så vi inte skulle behöva fara dit var gång. Erik förväntade sig att det skulle bli Hr. Uggla från Uppsala, som skulle överta den.

Sista kvällen var vi hos onkel. Erik blev så förtjust i hans fina Färg T.V. Men stackars Stefan låg sjuk på sin soffa. Och på hemvägen blev Erik också illamående.

Nästa morgon, som var en söndag, steg vi upp kl. 6 och for ut till Arlanda och vinkade av våra båda kära. Hela familjen Haag kom också, men då hade de redan gått ut genom spärren. Maria med de flesta av sina krukväxter nedstoppade i sin shoppingväska.

Två dagar därefter på måndagsmorgonen, kom det telefon från Eriks efterträdare på Jernkontoret Lennart Skarp till mor på SCB. Då hade Freys express ringt och undrat var Zenkers var, när de ej fanns på tullen i Zürich.

Gerd ringde till Vyskocils och vem svarar där, om inte Erik, som ligger hemma i 39° feber. Maria satt i våningen och väntade. Nu måste Erik i bil bege sig till Zürich schleunigst. Och trots allt var han så rar och skrev ett kort till oss.

Alpstein, Appenzell.
Till Marias ära hade Gerd slagit upp sin 60-års punsch.

Mamma låg över i Täby, när Rolf och Birr var på jordbrukarmiddag på Stadshotellet i Enköping. De hade ej förstått att boka plats vid middagsbordet före föredraget och den heta diskussionen med inlägg av Axel Hakelius om en eventuell sammanslagning med Arosbygden, så de kom att sitta rätt olyckligt på en hörna. Birr berättade, att det utvecklades en avsevärd klädelegans. - A propos det, har mor på rea på Mea för Stefans räkning köpt en elegant brun skjorta, så nu hälsar honom hans kollegor med uppsträckt arm.

Cecilia Montgomery, Jörgen Edlén, Peder Kjellegård, Gunnar Stolpe.

Apolloprogrammets sista uppskjutningar äger rum. Under tiden är mor med och förbereder den stora köpkraftsundersökningen, som ska tala om bl. a. hur mycket aktier folk har, tillsammans med dessa tre trallande och trygga utredningsmän. Undersökningen blev ej av. Sträng tyckte den var för dyr och osäker. Men redan provundersökningen var nog så intressant.

"Igen" säger Becka, när hon vill att man ska leka samma sak en gång till. Så är det ockå med pressen: dom suger och suger på den karamell, som Rolfs tänkvärda ord är.

Sista april blev Rolf och Birr åter bjudna till Hacksta. Åter kolliderade det med deras egen fest. Vi hade barnen, men Teresa har nog blivit skrämd av sin sjukhusvistelse, för hon vill bara "komma mam". Det går nu inte så bra för Birr har druckit brännvin för första gången, och så lite som hon äter, så måste hon lägga sig. Ett skägg bland gästerna tar hand om barnen.

Olle Johansson, Lars Lundgren, Robert Svensson.

Maj 1972

Einar Wetterwik, Sven von Bahr, N.-L. Arfwedsson, Helge Wellin, Onni Alman, Harry Henriksson, Bruno Bogefeldt, Karl Sergel, Runar Elgfelt, Hans Jägerstad, Carl-Johan Clemedson.

Mamma skulle bra gärna velat gå på festen i Marias ställe, för dom kunde ju faktiskt inte komma, fast dom köpt fin ny bil. Det blev för dom i stället en pingstresa till Frankrike. Mor var emellertid sjuk och låg i sängen i förkylning. Men så tog vi en promenad i Ågesta en underbar vårsöndag, häpna att se den stora golfanläggningen där.

Fick en fin blå duk på morbrors lott, som vi hämtade på Vasagatan och hade med till Stigsbo, där vi hade några rara semesterdagar i maj.

Av pappa fick jag biljetter till Mäster Olof, d.v.s. pengar, men det blev aldrig av att gå.

Stefan i Madrid med Stenflo.
Det kommer mycket post till Lysviksgatan eftersänt från Månstorpvägen.
Erik skickar ett ilbud till Ef, att vill han ha en hustru efter sitt sinne, så får han skynda sej.
Lennart Gidlund.

Det är så svårt att få tid hos nån läkare men Henning skrev sjukintyg efter min långa maj-förkylning. Sen följer Lene och Henning med till Salta via Stigsbo, där värmen påkopplas och vi hittar så mycket murklor. Och Stefan kommer direkt från Madrid. Han är nu högste chef för Sveriges rymdrelationer till Ryssland [projektledare för ett svenskt-sovjetiskt satellitprojekt /SZ] och har mycket att stå i för att parera de olika svenska vetenskapsmännens intressen [få kraven att rymmas inom budgeten. /SZ].

Med professor Hoppe är han då och då ute och reser och går på nattklubb i Paris tillsammans med honom. Andra stora män rör också på sig. Nixon besöker Kina och Moskva.

Gerd rustar upp sin exteriör inför sommarens badliv och låter ta bort ett par leverfläckar. Så läser Gerd Zauberberg, som Erik också fick till julklapp.

Brev från Hertha Zenker den 19 maj 1972.

Juni 1972

 
2 bilder ej i Liber.

Karin Rosén bjuder på trevlig fest i sitt härbre på Lidingö. Teresa var åter illa sjuk den 14 juni, man befarade t.o.m. hjärnhinneinflammation. Men hon blir åter snart bra.

Det är enastående varma vårdagar nu. Det brukar ej vara så här härligt kring midsommar heller. När mormor kommer tillbaka från Gastein, far vi in till Djurgården och ser på allt folket. Äter t.o.m. en måltid med mat och vin på Alhambra. Ute kl. 22, det gör man ju annars inte i Sverige. Vi sitter bara, men borde kanske ha kapporna över axeln ändå. Gerd hämtar dem, men vaktmästaren påpekar för damerna att det är i alla fall fortfarande +25°.

Rolf vandrar lycklig omkring bland sina grönskande fält, när han inte är inkallad på en repetitionsövning. På regementet råkar han tappa Gnistan, som han en gång läst på tåget och kanske någon observerar det.

Det regnar tillräckligt och grödan artar sig utmärkt. På Hacksta har dom kostat på en bevattningsanläggning för dyra pengar!!

3 bilder ej i Liber.

Rolf tar upp en tysk liftare som vill hjälpa till i vildhavren. Han blir biten av en orm alldeles vid deras trappa. Han har också en rad skolflickor till det, som han skjutsar ned till Vaskan ibland.

Än minns man Erik och Maria i Gamla stans gränder. Men våningen är fortfarande outhyrd trots annons på annons. Då ringer Jonasson och undrar om han ska sätta upp en lapp i affärn. - Ja, tack!

 

Stefan har börjat planera för en semester i Alperna, trots att Schweiz' karta är full av namn som Gastlosen, Engstligental, Schreckhorn, Finsteraarhorn, Wildstrubel, Les Diablerets, Mont Pleureur eller Weißmies. Och trots att han känner till många farofyllda ställen. Nu bjuder han far och mor att resa med till Bachenbülach. Så klart, att vi är väldigt glada.

Vi har just fått de första diapositiven med utsikt från alla fönstren hos Erik och Maria och över kullarna. Karin i Falun hade skickat en geografisk tidskrift med en så trevlig beskrivning av Zürichs omnejd, där särskilt Regensberg prisades så.

Lördag. En snabbhälsning innan vi far. Rolf tog upp en tysk pojke 17 år fr. Frankf. o. som skulle plocka vildhavret en dag o. nu är han kvar, sover på gräsmattan nedanför dem. Har frågat Rolf om han kan få komma hit o. fallskärmshoppa med sin bror!! Rar o. snäll o. katolik, men vi vet ej hur han ska...

 

Så fort skolan slutade for mormor och morbror som vanligt nu till Gastein.

Mor var på Salta och skötte barnen, medan Birr var på kurs på Sundbyholm. Hennes avresa blev försenad genom att Birgitta Norrman insjuknade på Salta efter ett glas saft. På Midsommarafton dansade vi med Birrs nya vänner Binda runt majstången och sjöng så passigt: Vem ska havren binda.

 

 

På dagen efter midsommardagen, tror jag det var, kom Mariann och Henning och vi hade en härligt varm blommande kaffeutflykt i Solberga hage. Sen åt vi middag på altanen och måste nästan söka skuggan.

Under tiden hade mormor och morbror Erik stor glädje av sitt möte med Sodenstiernas. Morbror badade kallbad i en pool, där det var så trångt så man fick väja. Sen mötte jag mormor en e.m. kl. 16.00 vid tåget. Då hade morbror farit direkt till kusten. Vi var sen bjudna med Ivar Lind på Lidingö med Mariann.

En dag var jag på Strömsta och hjälpte Gertrud packa till sin Tysklandsresa.

Ej i Liber.
Ej i Liber.

Juli 1972

Den 1 juli 1972 omvandlades Rymdtekniska Gruppen (RTG) till Svenska rymdaktiebolaget (Rymdbolaget). RTG hade utgjort en avdelning inom TUAB, senare Teleplan.

Samtidigt övertogs Esrange, som dittills tillhört den europeiska rymdorganisationen ESA, av Rymdbolaget.

Den 4 juli om aftonen höll mor på att rensa i grönsakslandet på Salta, när Rolf kom och frågade så här: Om Du skulle använda två adjektiv för att beskriva mej, vilka skulle Du då välja? - Vacker och duktig! - Jaså, inte energisk och kompetent?

Gångarna i trädgåren, som morfar skyfflade om söndagarna i vit kostym, har vi fått lägga igen och så gräs på.

Eriks våning har blivit såld, äntligen. Tusentals insatslägenheter står tomma i vårt land. På vår (och Eriks och Marias) bröllopsdag undertecknas kontraktet i Huddinge av mig och fru Greta Björkén. Hennes över 80 år gamle man säger till Gerd: Ja, tänk att det är våra fruar, som sköter det här, kan undra vad dom egentligen skriver? - Dom förskriver oss kanske till främlingslegionen, sa pappa. Nu hade vi fått 15000 att sätta in på Eriks och Marias konto i München, där dom lär ha så utmärkta räntor.

Gunilla Siegers-Leijonhielm, Jan Leijonhielm.

Fredagen den 7 juli kl. 5,30 kom Stefan och hämtade med sin röda Volkswagen på Lysviksgatan. Det gick utmärkt att stuva in vårt omfattande bagage. Och vi hade en mycket trevlig färd över Kisa den här gången, där Stefan förde oss på en mycket vacker väg. Vi drack kaffe vid en vacker sjö. - I god tid var vi framme vid färjan i Helsingborg. På danska sidan fyllde Stefan på bensin och efter det började bilen hacka och spotta alltmer oroväckande. Som genom ett under nådde vi fram till Park Hotel i Neustadt, där vi beställt logi. Följande morgon tog dom sig av nåder an bilen på en Opelverkstad och vi kunde starta mycket försenade.

På den fortsatta resan ned genom Tyskland började det åter låta misstänkt i motorn och vi fick stanna på en Parkplatz. Det visade sig att morgonens reparation i Neustadt inte höll längre och där stod vi nu. Om vi haft en ståltråd. Mor gick fram till en tysk sportbil och frågade ett ungt par, om dom möjligen hade en snörstump eller dylikt. - "Bedaure. Suchen Sie im Abfalleimer." - Det fanns en bil till där eller rättare sagt två i sällskap med engelskt nummer, men mörka och talande något mycket främmande språk. Det var massor med människor i dom bilarna, särskilt massor med barn. Här, sällskapet var från Cypern, hittade vi den barmhärtiga samariten, som inte bara kapade av en bit av sin sladd(lampa), utan också själv utförde operationen. Och hela tiden så älskvärd. "Nästa gång är det kanske jag som behöver hjälp."

För säkerhets skull stannade vi sen emellertid på första möjliga verkstad med söndagsjour. Nu var klockan redan 20 och vi var bara i Karlsruhe. Hur skulle vi göra? Fortsätta? Kunde vi komma fram så sent? Inte har dom telefon? Medan vi väntade och funderade kom en liten 5-årig flicka fram till Gerd: Onkel, willst Du mit mir auf die Damentoilette gehen? Dort riecht die Seife so gut.

Ivrigt understödda av mamma beslöt vi att fortsätta ända fram till Bachenbülach för att se om vi skulle kunna ta oss in genom porten. - Inga gränsformaliteter just. På motorväg förbi det upplysta slottet Lenzburg på sitt berg till Zürich. Där hittade vi en Flughafenbuss, som vi följde till Kloten. Hur det var så började vi känna igen oss från fotona av Bachenbülach och se, där mitt i natten kl. 11.45 står Erik på balkongen. Spejande. - Åh, en sån fin och trevlig våning, nya Tullinge, ja men ändå trivsammare.

Maria bjuder på mat och vin mitt i natten. Onkel ligger i finrummet.

På söndagen var det +30° och vi började dagen med att gå upp på de vackra höjderna vid Bruder [Brueder?]. Fast det är jobbigt i backarna, kommer man förvånansvärt snabbt upp och får vacker utsikt. Nära Bächliwis ligger det överallt utmed gatan bondgårdar med blomsterlådor på lagårn, fina små fyrkantiga gödselhögar och manshöga rosenträd. Så fick vi åka i nya fina Renault'n till Eglisau, där vi drack kaffe vid Rhen och sen upp till den gamla staden Regensberg på Lägerns sluttning.

Nästa dag som var vardag samlades vi till lunch på flygrestauranten i Kloten. Det var mycket intressant och verkligen skulle man kunna säga Europas hjärta, som det kom folk från alla hörn. Plötsligt stod där en hel klass israeliska studenter i gula uniformer. Hu, då kan det vara bombfarligt, tänkte mor och makade sig lite åt sidan. - Erik åter till sein Bürogebäude och Maria visade oss Bahnhofstrasse och så drack vi kaffe på Parade, där vi var med Mächler för 25 år sen. - På kvällen med Eriks bil, han körde bra fort i regnet på småvägarna, till Winterthur, där vi hade ett glatt återseende med Vyskocils och blev bjudna på en härlig middag.

En av herrarna på Swissair har blivit direktör i Fribourg och bjuder sina medarbetare på en vandring över Lägern, där man får gå i gåsmarsch för att det är så smalt. Man grillar korv på vägen. Fotograferar varandra vid utsiktspunkten och äter slutligen middag någonstans. Säger dom till varandra: Vad gör man egentligen på Dr. Zahnds nya arbetsplats? - Präzisionsinstrumente. ----- [sic] bis jetzt.

På pappas födelsedag bryter vi upp och kör med Stefan över Bern till biltåg mot Kandersteg. "Vom Widder in den Abgrund gestossen" läser vi på löpsedlarna. Jo, nu börjar det farliga.

Vi åker upp mot Saas Fee. Det är vilt och ståtligt. Vi känner igen ett motiv med ett litet fallfärdigt kapell vid vägen från en Alpenkalender. Vägen blir brantare och smalare. Det är kallt och Stefan är inte nöjd med sikten. Vi går omkring lite och installerar Stefan i ett mycket trevligt rustikt rum på hans hotell. Middag får vi sen på ett annat ställe, också i gammal stil. Starkt kryddat kalvkött med en stor klick vispgrädde på. Men vi får skynda i väg, vi som ska till Laax före kvällen. "Var försiktig." Ryggsäck och Alpenstock packas ur.

Vi fortsatte in i Rhône-dalen och upp emot Rhône-glaciären. Det började bli mörkt och snöflingor dansade i luften. En fruktansvärd linbaneolycka inträffade just, där vi åkte fram utan att vi dock visste det. Vi hade nu fått låna Stefans bil, men vi skulle ej få köra om det blev snö. Åberopande det försökte mamma att få stanna på Gletscher-Hotel. Pappa tyckte förstås att det var pjolt. "Framom henne dimma och bakom henne natt." Snön började nu ligga kvar, men smälte i spåren. Åter dök plötsligt ett hotell upp alldeles framför oss, men nej. När som helst kunde det vara is på vägen och så bråddjupet. Nu bar det äntligen åter nedåt i stora serpentiner och vi kom till Andermatt. Som vi dock for igenom och uppåt i mörkret igen. Nu möter man inte längre några bilar. Jo. en holländare. Han förstår förstås inte bättre. Man är böjd att citera mormors klassiker: Vad är det för ena idioter, som är ute i det här vädret?

Gerd vänder. Vi for tillbaka till Andermatt och stannade vid rådhuset, där det stod 1909 på flöjeln. Det var ju Gerds födelsedag. Vi fick ett förtjusande logi för 9 Fränkli per bädd och värdinnan kom och knackade på i långt vitt nattlinne och sa: Ich hatte doch die Handtücher vergessen. Vi gick på en Weinstube o. hade så rart, så rart.

Nästa dag en vacker resa genom Graubünden och fram till Laax. Vi gick in i kyrkan och handlade sen och njöt. Sen kom Vyskocils ut nästa kväll. Då hade vi först gjort en vandring till Fellers över de blommande bergsängarna. Nu var det sol och varmt och ljuvligt. Marias pappa skjutsade oss runt och ända bort till en stor Staudamm, där vi höll på att få ett stenregn över oss vid ett vägarbete. Det dånade och mullrade intensivt bland bergen.

Vi längtade tillbaka till våra små och for på fredagskvällen mot Bachenbülach, när det vid Walensee blev fel på ljuset. Så vi fick köra sakta på parkerings- eller halvljus hela vägen.

Nu skulle Maria till Genève på tre veckor för att läsa franska. Men på lördagen hann vi med en härlig utflykt till Appenzell, där vi mötte herr Camer och en annan av Eriks kollegor på vår Bergtour. - Vi fick sån fin middag med cordon bleu och en dag La sagna, som smakade så härligt exotiskt fast receptet var ur Ica-kuriren.

Mormor skriver och berättar att Teresa är vettskrämd för åskan och även för flygplan. - Rolf har skolflickor som går och plockar flyghavre. Och båda morbröderna Erik och Henning är på Salta. Det är torrt och varmt.

Vi får brev från Stefan, att han fått knarr i hälen och måste hålla sig relativt stilla. Det är ju synd på hans semester, men vi behöver ju inte vara så oroliga för honom, att han ska ge sig ut på farligheter. - Synd, att vi ej kan vara med på Teresas födelsedag, 3 år. I stället far vi en dag och hälsar på Cläre, som blivit rånad av två bedragerskor. Hon ska fylla 80 i september. - Maria skriver, att hon har det trevligt. Hon har uppgivit, att hon är gift med en protestant och kan sålunda bo på ett protestantiskt studenthem. - Och Stefan skriver kort till mormor från Saas Fee: "Erik pigg och trevlig." Annars sitter han mycket stilla med sitt knarr och läser Greven av Monte Cristo, som han försöker efterlikna i allt.

Vi var en dag i Winterthur. Herrarna på Sulzer och vi damer på Stadtbummeln. En kväll gick vi med Erik och promenerade i Zürich. - Vi sover så gott och har det så rart. Erik får nu Swissair-nålen, vilket innebär att han är fast anställd efter sin prövotid. Erik stiger upp tidigt och kommer hem med sin bil vid 5-tiden.

Så tar vi farväl av Erik på torsdagen den 21 juli, för nu ska vi fara till Zermatt med Stefans bil. Han behöver den till Genève f. v. b. Paris i tjänsteärende. Samtidigt ska vi se oss om lite i Zermatt. Erik lovar att komma efter på lördag. Det ska bli trevligt att vara tillsammans där över veckändan.

Men vi kommer sent i väg. Pappa törs ej stanna så länge som beräknat i Schweiz. Han har business med Hammel Hampstead i England. "Kanske mitt sista stora uppdrag" säger han och vill slutföra det ordentligt. Vi köper alltså en enkel till Stockholm på Hauptbahnhof i Zürich och måste stå i kö på 3 olika ställen. Där fanns i en lucka världens stiligaste och artigaste karl.

När vi kommer fram till Zermatt vid 16-tiden, är Stefan vid tåget. Han har varit nere för att möta vid alla tåg. Ja, vi kommer med tåg, ty bilen måste man lämna i Täsch. Zermatt är endast trafikerat av hästdroskor. Det är mycket märkvärdigt att vara i en sån här liten ort högt uppe i alpvärlden, så full av hotell och turister från hela världen och så denna mäktiga ödsliga natur.

Så här såg det ut i fjol [nej, 1970] när Stefan var på Matterhorn.

Stefan hade gjort upp ett intensivt program. Tänk, när vi satt och läste högt om Whymper för 2 år sen. Inte trodde man, att man skulle komma till the very place. Först förde Stefan oss till kyrkogården, där vi kände igen gravstenarna, som vi sett avbildade, med de berömda alpinisternas isyxor på. Det rinner en porlande bäck alldeles nedanför kyrkan med klart isvatten.

Restauranten som Stefan hade valt ut till vår första måltid hade en svensk servitör, som sa: God aptit! Sen bjöds vi på film, som handlade om en ung amerikanska i höga klackar, som går fram till Perren, som sitter med sina kompisar på en soffa, och ber att få lära sig bergsbestigning. Det var som att sitta på en matinéföreställning, så deltog publiken med förtjusta - eller förskrämda utrop.

Sedan satt vi på en bänk på huvudgatan och såg de lite äldre eleganta amerikanskorna trippa ut och in i sitt hotell. Det var precis som på en scen. Onkel bjöd på vin på sitt rum, innan vi skildes åt. Man hörde förträffligt tyska, franska och italienska i sängradion. Och vi sov gott tills vi väcktes av Stefan. Nun schnell gefrühstückt. Onkel bär ryggsäck, pjäxor och vandringsstav. Vi andra är mera klädda för en liten stadspromenad.

Så för han oss till en linbana. Aldrig, säger jag, som har den hemska olyckan i Rhônedalen i färskt minne. - Jo, kom nu mamma, säger Stefan, som redan har betalat, och lastar in oss. - Efter en stund byter vi linbana och snart byter vi ännu en gång och är uppe vid Schwarzsee

Ej i Liber.

Vi går vidare, vilar ofta och fotograferar. Det är så mycket att se på åt alla håll. Nån medlem av ett mycket främmande folkslag bjuder oss att dricka ur hans flaska. Jag tackar nej, för jag tyckte det var synd att tära på hans förråd. Men det var ju naturligtvis fel. Vi hade några aprikoser och ett par chokladkakor med. - Det blev lite regndisigt och snö på berget till slut, och då föredrog far, som inte ens hade Wanderschuhe, att stanna och vänta. Vi skulle nog vara tillbaka om en liten kvart eller så. - Men det tog 2 ½ timme för Stefan och mor att nå upp till Hörnlihütte och tillbaka till pappa, som dock ej fanns på plats, utan gett sig ut för att leta efter oss. Nu fick jag vänta medan Stefan gick tillbaka och letade.

Häruppe var det onekligen ett helt annat perspektiv på berget än det vanliga. I fjärran hörde man muller av laviner och här och var Steinschlag.

Olycksbådande fåglar, stora och svarta, kretsade skriande över våra huvuden. Var det bergens gamar? Man fick gå ytterst försiktigt - en struppling och man kunde rulla ned.

2 bilder ej i Liber.

En illustrerad tidningsartikel om "Matterhorn-Manie", som Mamma har lagt in löst i Liber:

Nu äta vi middag på Excelsior, som Stefan redan prövat. Och sen är det en trevlig film igen med Luis Trenker och Zuckmeyer och Perren, som Stefan bjuder på. Ja, tänk så mycket upplevelser på en dag.

Nästa morgon med bergbana till Gorner Grat. Härifrån ser Matterhorn helt annorlunda ut. Det är sol nu och vi kikar på bergsbestigare, som klättrar upp för det lilla övningsberget Riffelhorn.

Så närmar vi oss det stora panoramat mot Monte Rosa. Vi har nämligen hoppat av tåget och går i solen. Här uppe har man en vid utsikt åt nya bergstoppar och över de soliga snövidderna nära Theodulpasset, där det är fullt av ungdom som åker skidor.

Övre bilden ej i Liber. Papperskopia av den nedre bilden är med.

2 bilder ej i Liber.

Men vi skyndar ned för att möta Erik. Det är nästan mera ansträngande att gå utför. På bergbaneresan ned görs en häftig inbromsning, en liten fransk flicka slår sig ordentligt när hon ramlar. Familjen stiger av.

Oj då, Erik har kommit fram fortare än vi beräknat och står vid stationen och möter oss i sin glada röda jacka och sina fina Wanderschuhe, som han nyligen köpt för 36 Franken bara.

Lunch ute vid stora gatan och sen går vi med pojkarna till en Sessellift, hu, som dom dinglar i och ser förskräckligt glada ut. Pappa och mamma ligger kvar på ängen och njuter och ser en helikopter fara som en skottspole upp till en arbetsplats i bergen och hämta ned folk. Stefan var outtröttlig och gick en väldig marsch med Erik. Antagligen höll dom en annan takt också, när inte jag var med. Men sen vid den goda middagen verkade vi nog rätt slut alla fyra.

Erik delade rum och badrum med Stefan. På morgonen kom jag in till dom med körsbär, som vi köpt direkt från trädet i Bachenbülach. Då tappade Stefan en stor bit av sin tand. - Nu for Erik och jag åter upp mot Gorner Grat. Pappa tog Sesselliften och inväntade en korg med en lämplig reskamrat. En ung israelisk flicka i lång klänning och barfota. Hon inbjöds till Stockholm.

Stefan måste förbereda sin Paris-resa. Erik och jag hade en ändå vackrare dag på Gorner Grat. Han njöt storligen och blev alldeles solbränd, men fick ont i knäet av allt gående, så vi fick åka hela vägen hem. Stefan hade redan farit, och pappa och vi gick om varandra några gånger innan vi kunde fara i väg med det lilla tåget. Då slog det oss, att Stefan ju inte fått parkeringsbiljetter för sin bil i Täsch. Herre Gud! Har han haft svårigheter och blivit försenad på väg till Parisplanet? - I Täsch hörde vi oss för med parkeringsvakten: Wissen Sie wir zweifeln nicht an die Ehrlichkeit der Menschen. Då hade han ändå hundratals bilar att övervaka.

Furka-Pass, VS

Strax före Visp åt vi en Kalter Teller, åter med underbar utsikt. Erik är märkvärdig. Han kan köra på dessa slingriga alpvägar med avgrunden inpå sig och ändå vända sig om och betrakta utsikten bakåt och nedåt utan att ens sakta farten. Det var varmt utom uppe på själva Furka-passet. Men vi vågade ej stanna och kanske sen missa tåget i Zürich. Allt fick emellertid bra och i god tid var vi hemma i Zürich. Tänk, så härligt apfelsaften smakade på Bahnhofs-restaurangen. Erik och mor skyndade hem för att vila ut före hans nya arbetsvecka.

Brev från Märta till Gunhild den 24 juli 1972.
Brev från Märta till Stefan den 24 juli 1972.

Maria skriver dagligen nöjd och glad från Genève. Ringer till Swissair ibland. Nu ska hon komma hem på fredag kväll. Dessförinnan bjuder Erik och jag Vyskocils på middag och Erik visar bilder. Det är mycket intressant att gå på det stora varuhuset Waro och jämföra priser. En dag åker jag efter lunch med Erik till Kloten och tar sen bussen till stan och går och strosar. På kvällarna går vi en promenad, om inte åskan går och det gör den ofta om kvällarna. Från middagsbordet ser man alla planen styra in mot Kloten, men man besväras ej av något buller. På tisdagar och torsdagar ska man ställa ut sina ordure-påsar. Jag blir bekant med fru Bena, grannfrun från Sion. Så kommer Maria hem extra söt och fin i ny klänning och det är ett rart återseende. På lördagen är vi i Winterthur på grillning i trädgården, innan Vyskocils far till Wien. Vi tre far efteråt till Kyburg och går någon timme där i trakten. En bonde står och snidar på en släde, som är rikt utsmyckad. Nästa dag en stor sväng fram över bergen och ned till Bülach för att hämta biljett till Marias återresa. Tänk så mycket vi gått de här veckorna.

Augusti 1972

Nästa dag kommer Stefan och berättar, att han inte alls tagit det lugnt den sista veckan, utan varit uppe på Zinalrothorn och övernattat i en hydda, där det var så kallt, att han inte skulle önska sin värste fiende en sån natt. Det var en vågsam bestigning med Perren som ciceron. På en fråga av Perren vilken väg de skulle välja, när det var så pass farligt, svarade Stefan: "Im Zweifelsfalle nie" och valde den mindre farliga men nog så otrevliga vägen ändå. [Se min beskrivning av bestigningen. Vi hade tänkt ta den längre vägen över Rothornjoch, men vädret var osäkert.] - Tur att man inte visste om alla dessa faror.

Erik försökte övertala oss att stanna tills Maria skulle komma, så han slapp vara ensam, men Stefan måste ju ha lite marginal för hemresan, och vi startar den 2 augusti.

Senare skickade Erik detta urklipp om ett oväder, som vi blott hade obetydlig känning av. Men Stefan var förkyld efter sin Rothorn-natt och körde med öppen mun genom Europa.

Medan mamma var kvar i Bachenbülach kom det ett brev från direktören så fyllt av uppskattning: "Detta är inte tomt smicker, när jag säger att det är mycket svårt att finna en ersättare."

"Aug. 69"


Där jag nyligen hade gått på väg till resterna av ett romerskt härläger, hände strax efter en otäck olycka.

Stefan och jag drack kaffe i Taunus och åt sen i Hildesheim och lade våra huvuden till vila i Pansdorf, där Stefan kände sig som hemma sen Anglia-tidens stolta ord: Sendet 1000 D.M. - Motor kaputt.

I Danmark försening och punktering, som dock avlöpte jämförelsevis bra.

På Salta var det glatt återseende. Gerd kom också genast. Och barna var så rara och förtjusta att hjälpa till och packa upp. Vi hade köpt mycket choklad.

Skörden artar sig bra och det är dags att börja. Men det får Rolf göra själv. Befallningsman har semester. Skörden hade kommit oväntat tidigt. Rolf sår raps på Karl Gustafs gamla högärde. Och var han är, så kommer vi ofta ut med kaffeväska.

Bilderna som togs i Schweiz har börjat komma, men pappas sista film bl. a. av Erik i Sesselliften, där han såg så där extra glad och rar ut: bara svart.

Ingenting får vara som förr. Nu ska telefonnumret ändras till 45048. Det blir inte lätt att lära sig.

Erik och Maria köper nu T.V., en gåva av (svär)föräldrarna, som t.o.m. skänkt färg. Men det anser dom sig ej behöva på Bächliwis. Det första Erik får se är ett program från Upsala, där Birger Hedkvist skymtar. Stefan föreslår, att vi ska ge mormor Färg till födelsedagen. När så Hesselgrens kör upp på gårdsplan, tror hon att det är några av de fruktade 15 Kumla-rymlingarna.

Visst är det något helt annat med färg. Vi ser Olympiadens invigning med stort nöje och tror att dom gör det i Bb. också. Men den lördagen är dom i Laax och gör en långvandring på Flimser Stein, då Erik börjar känna av sitt knä igen "så vi visste inte, hur vi skulle få hem mej".

Rolf arbetar dag och natt. Om kvällarna kommer hans nya vän från Västerås och åker med på tröskan.

Mormors 78-årsdag firas med en måltid, man kan nästan säga middag, med inkokt lax för grannarna och i synnerhet för Gösta von Stedingk. Birr gjorde sina berömda marsipantårtor. Vi fick lära oss, att man ska åka över Håtuna till Stockholm, om man har bråttom.

Tidigare hade vi varit bjudna att bese Karl Gustafs grisodling på Hjulsta.

Annars har vi plockat mycket blåbär i år. Moma är i stånd att gå flera timmar i sträck i Strömsta skog med sin bärplockare. Och på Wappa får vi plocka hallon igen.

På Stigsbo är det torrt efter den här sommaren men gott om blåbär. Tur att inte Kumla-rymlingarna slagit sig ned där, som på Borgmästaren i Noras sommarnöje. Nu ska vi få lagårn, som står så sned, upprättad av Walfrid och byggmästare Wiberg.

Det blir nya, tysk-liknande bilnummer. Mormor har redan fått sitt.

September 1972

Gerd blir bjuden att följa med Karl Gustaf i båten över veckohelgen den 7-9 september. - Under tiden har vi ett ståhej på Salta. Stefan har ryska rymdforskare, som ska underhållas lite. Varför inte ta ut dem till Salta? Stefan kommer ut på fredagen för att övervaka anordningarna och ordna placeringen. Barna får också vara med. Det ska bli sill och brännvin, köttbullar och äppelkaka. Precis som hemma, sa dom sen, gästerna. Stefan far tillbaka igen och kommer på söndagen ut med gästerna: de 4 ryssarna och tolken, den söta Nina Holmström. När hon ska tolka Rolf, protesterar han vilt: Nej, så mycket sa inte jag. Det är en hjärtlig och glad stämning och chefen Novikov håller tal och önskar värdinnorna ett långt liv, och professor Prokofieff anknyter till Teresa och Rebecka och önskar våra barn fred. Så talar mormor: Jag har rest i många länder, men alltid bara fått bo på hotell (Bachenbülach då?). Det är något annat att få vistas i ett hem. Eftersom vi nu befinner oss i ett sådant hem ber jag att få hälsa Er hjärtligt välkomna.

Ryssens högsta nöje ät att få plocka svamp, och alla ger sig ut till Oxbacken, men regn avbröt exkursionen. - I stället tittade man in i flygeln. Mor kastar sig före, avlägsnar Maos porträtt från Gerhard Hultcrantz' Kina-besök i barnkammaren och lägger det under mattan.

Vi ville ha lika trivsamt som dom har det i Bachenbülach med sitt låga bord.

SCB ordnade "Öppet Hus" i nya fina Garnisonen. Pappa deltog intresserat som kungen skulle ha gjort. Kraftig lunch.

Pappas båttur med Karl Gustaf hade varit utomordentligt trevlig och det var vackert väder. Dom kunde t.o.m. bada. Och fick så god mat och så mycket att dricka.

Birgitta Norrman har varit på Salta. Att jag inte tänkte på det här med streptokockerna säger Birr, som insjuknar och förs till Danderyd i ambulans, Teresa också sjuk med 40°.

Gunborg Lönn-Prudnikow, Jan-Olov Wikholm
 
Det är ont om arbete på UI och man får ta vad som bjuds, t. ex. att rita kurvor åt Nicke Hahne, C-avd. Nästa arbetsgivare är Jan Waldner och Birgit Glimenius på kursverksamheten.

Oktober 1972

Rolfs födelsedag har just varit. Han lägger sig i barnkammaren och vi sjunger igen. Huvudpresenten är hans gamla kamera, som pappa reparerat och lagt ned mycken tid och kunnande på.

Mutti försöker sammanföra sina olika släktingar i Schweiz. Marie-Luise f. Kühn. →

Sen 5 år håller vi nu på att försöka sälja Sigtuna-tomterna. Dom ska väl inte expropriera! Det hela är beroende av att dom ej kan bestämma stadsplan för staden.
2 bilder ej i Liber.

Om man vill lära sina barn lite poesi, kan man skicka portofritt på postgirotalong.

Facit har råkat ut i allt större bekymmer. Då köper Electrolux hela företaget. Erik Z. är inte glad åt denna Werthéns åtgärd.

Erik och Maria har semester.
Stefan har alltid vållat universitetet och högskolan omak genom sitt sätt att parkera.

Äppelskörd på Salta.
5 bilder ej i Liber.

Mormor kom upp till den 26 oktober och då passade vi på att gå på Goddag yxskaft med Barbara Streisand, som spelade i San Francisco, och på Cabaret-filmen.

Pappa blir påkörd bakifrån och framifrån av kollega Gynne. ↓

Berthold Beste.
Solberga hösten 1972.
Ej i Liber.

Stefan träffade emellertid Barbro nästa gång och det gjorde även Erik.

November 1972

Lenes födelsedag firas både hos Ingela och Jan och på Lidingö. Hon får ett puzzle. - Veckan efter kom Rüdi och Karin hem utan barn. De hälsade också på på Salta.

Flugorna av Sartre.

I november är Stefan åter i Paris. - Nu kommer en stor överraskning: Jonasson har skickat inbjudan till Erik om ett seminarium i Göteborg. Men direktören i Kloten säger nej, Ni har varit här för kort tid. - "Ska man då få resa på seminarium som belöning för lång och trogen tjänst eller för att lära sig något?" Det tog skruv. Och den 22 november kunde Erik ringa från Göteborg. O, så roligt. På det viset fick man ju två dagar gratis, innan man träffades. För tänk vad bra det är med telefon. Nu får dom också egen sådan i Schweiz.
Anne-Marie Neppelberg.

Erik var på Arlanda tidigare än beräknat, så vi fick hux flux avbryta vårt köttbullsstekande och kom ändå en timma för sent av den dyrbara tiden. - Mormor vart orolig, när hon fick höra att vi ej ätit middag, "Jag skulle ju bara ha en smörgås", sa Du. Ja, visst skojade jag, men en smörgås på landet, det är ju lite småvarmt och lite sill och så vidare. Sen visade jag, att vi hade allt med oss.

Ja, nu hade vi så rart och barna var inte ett dugg blyga. Det var synd att Birr ej kunde vara med. Hon var på möte i Stockholm och for hem extra tidigt, men då hade Erik ändå just farit. - Efteråt var det samling hos Onkel, som spelade Leb wohl Du herrliches, kühnes Kind ur Ringen. Vi ringde det första samtalet hem till Maria och sa, att han var på väg. Det hördes så utmärkt och Erik berättade sen, att han hade blivit så väl emottagen med julpynt och så där.

Mormor hade upplevt kungens 90-årsdag här delvis gråtande av rörelse framför T.V:n, något som Rolf inte riktigt kan fatta: Hon gråter ju aldrig på min födelsedag. Det var mycket högtidligt, särskilt landets hyllning i Stadshuset med varmt tal av Palme. - Ska vi fara in till stan eller ser vi bäst hemma? Gerd låg förkyld, så det var ej tanke på skjuts. Vi kom sen att stå på Yttre borggården, när kungen steg ur bilen och gick sista biten.

2 bilder ej i Liber.

Teresa november 1972.

Teresa har valt samma motiv för en lampskärm, som Birr gjort i batik. Men det största batikkonstverket Birr nånsin gjort är bilden av Teresa på kökstrappan i sommar. Det är en underbar tavla och farfar kysser Teresa på stjärten där och säger: Det är så levande, så man behöver inte träffa dom nästan.

Vi har alltid sagt "Karång", med betoning på andra stavelsen. "Karäng" stod det (åtminstone förr) på topografiska kartan, men det beror nog på en felläsning. /SZ

Vi visste inte säkert om Maria skulle våga bo kvar ensam i Bb. medan Erik var i Sverige, ty under dem bor det en fantast, som har en 2,8 m lång boa-orm + 3 pytonormar. Tänk om! Stefan fick sen läsa nån notis om en person som hade en boaorm i sin väska. Han ringer ner och berättar. Jo, Maria hade bott kvar, allt hade gått bra.

Erik fick sällskap med Tomas Berman med fru på planet. Gentilt hämtade han dem på deras hotell och skjutsade hem dem. Transporten tog 2 timmar i rusningstid (ena resan). Stefan kunde berätta för Erik att prinsessan Sibylla avlidit samma dag den 28 november. Hon hade ändå kunnat deltaga i galaföreställningen på Operan på kungens födelsedag.

Var är vår gamla handkvarn?

December 1972

Stefan förbereder sin rysslands-resa bl. a. med att köpa Orrefors-glas till Mitbringsel, och grammofonskivor.

Han flyger över Köpenhamn - Moskva till Krim och är där nästan en vecka. Där var det snö vid observatoriet, medan vi här har +8° dag efter dag i december. Dom frågar efter babuschka = mormor. Stefan blir hembjuden till en av de unga vetenskapsmännen.

I Moskva tycker han sig igenkänna sin rumsgranne var gång han rör sig på gatan. Bagaget på hotellrummet undersökt. Stefan hämtas med ambassadens bil. På kvällen ser han Svansjön i Kongresspalatset.

Moskva 1972. 3:e fr v. Stefan Z. 5:e fr. v. Fredrik Engström. 4:e fr. h. Jan Stiernstedt. 2:e fr. h. N. S. Novikov.
Ej i Liber. Återfanns i en rysk gåvobok 2016.
Susanne Ahlmark.

Gerd tar under tiden en paus i arbetet, sen det engelska projektet väl är färdigt, och i valet mellan Mallorca och Stigsbo segrar Stigsbo, fast karlarna är där och hugger och kommer in i köket på tolvan [= lunchrasten]. Han återvänder härligt rekreerad och vi sammanstrålar i Sundbyberg, så pappa får höra färska intryck från Sovjetunionen. Tänk, att Stefan sett Dnjepr eller var det någon annan av dessa avläsna floder.

Vi var på middag på Kurö första adventslördagen. Vägen var så smetig, så vi slirade och fruktade nästan punktering. På hemvägen var Mormor med och vi tog vägen över Lidingö med en sällsynt vacker gran, som Rolf huggit i Solbergaskogsdiket medan vi andra zaubrade gelébåtar och sega tomtar i Bastuhagen.

Eriks gamle lärare Stig Hollsten har fått första pris i Lands stora Miljöpristävling: en ko. Han lät dock inte leda den till Melker [Rolf hade som barn vunnit en kalv på lotteri], utan den får stå kvar på sin gård och i varje nummer av tidningen är det en ny bild av, hur han hälsar på sin ko.

Rolf och Birr hann äta pizza med Lietje innan dom for på festen.

Vi firar stor Lucia-fest på Garnisonen. Barbro Hiort af Ornäs läser Förklädd Gud. Mormor, Birr, Rolf och barna är på syföreningsauktion med Lucia. Teresa får snabbt vänner och är plötsligt borta med en liten pojke. På väg till kyrkan? Som Jesus, dock först vid 12 års ålder.

Mor slutar på SCB för året den 18 december och besöker tandläkaren. Stefan flyger till England i själva julveckan. Erik och Maria väntas komma fredag den 22 tidigast 21.30 till Arlanda. Gerd ska möta. Mor far till Salta med tåg om två timmar...

Det är grönt och rosorna blommar i Farsta-trädgårdarna.

Gerd Zenkers dagboksanteckningar 1972 (lösenord krävs).

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 1 mars 2016.